Κρήτη

Ερώτηση Κεγκέρογλου για το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου

βασίλης κεγκέρογλου

Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία  Δικαιοσύνης, Υποδομών & Μεταφορών, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να τερματιστεί η περίοδος αδράνειας και να προωθηθεί επιτέλους η κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, αποτελεί ένα έργο που όμως έχει «βαλτώσει», αφού έχει καθυστερήσει υπερβολικά και αδικαιολόγητα η έναρξη κατασκευής του. 

Με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου προς την προηγούμενη Κυβέρνηση έθετα την αναγκαιότητα κατασκευής του νέου δικαστικού μεγάρου, αφού οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις έχουν σοβαρά κτηριακά προβλήματα, με συνέπεια να ταλαιπωρούνται εργαζόμενοι, δικηγόροι και πολίτες. 

Ωστόσο, καμία χειροπιαστή ενέργεια δεν έγινε από την τότε πολιτική ηγεσία στην κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών, στην υπ’ αριθμό 1567 ερώτηση που είχα καταθέσει το 2018 μεταξύ άλλων πρόκυπτε ότι:

• τρεις (3) μέρες μετά τη κατάθεση της ερώτησης μου, ανατέθηκε στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Υποδομών το έργο «Ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου Κρήτης

• Προγραμματίστηκε εντός τριών (3) μηνών να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Συμβούλων για την υλοποίηση του Δικαστικού Μεγάρου με σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα

• Μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της ως άνω σύμβασης, εκτιμούνταν ότι θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία επιλογής του πλέον κατάλληλου ιδιωτικού φορέα σύμπραξης που θα αναλάβει στο πλαίσιο σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού φορέα τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, επίβλεψη, συντήρηση και προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και την εμπορική εκμετάλλευσή περιορισμένων εμπορικών χώρων του δικαστικού Μεγάρου.

• Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, η κατασκευή του έργου προσδιορίστηκε στα δύο (2) έτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Επειδή δυστυχώς μέχρι σήμερα, και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις φορέων (Δήμος Ηρακλείου, ΔΣΗ ) και Βουλευτών του νομού Ηρακλείου καμία πρόοδος δεν έχει συντελεστεί

επειδή ο Σύλλογος δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικειακής Περιφέρειας Ηρακλείου Κρήτης με επιστολή του που σας έχει κοινοποιηθεί (Α.Π 24-19-11-19), επισημαίνει τα προβλήματα, ζητώντας άμεσα λύση και

επειδή πέντε χρόνια τώρα δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα και είναι αναγκαία η άμεση επανεκκίνηση των απαραίτητων διαδικασιών για να μπει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης αυτό το τόσο ζωτικό έργο για το Ηράκλειο και την ανατολική Κρήτη γενικότερα 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

 

 Τι προτίθεστε να πράξετε για να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος από την αδράνεια του προηγούμενου διαστήματος και να ξεκινήσει άμεσα επιτέλους η κατασκευή του νέου δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου;

 Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχετε προβεί έως τώρα και τι συγκεκριμένα θα πράξετε το επόμενο εξάμηνο;  

Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Με τελεφερίκ στον δημοφιλή αρχαιολογικό προορισμό

Δικταίον Άντρον

Στην Αθήνα βρέθηκε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης, πραγματοποιώντας μια σειρά ραντεβού συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών –Οικονομικών, Δημήτρη Τζιράκη.

Ο Γιάννης Στεφανάκης επισκέφθηκε στο γραφείο της, το βράδυ της Τετάρτης, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, για μια σειρά από νευραλγικά ζητήματα που σχετίζονται με το σπήλαιο του Δία ,το Δικταίον Άντρον ,στο Ψυχρό ,αλλά και για τη γενικότερη πολιτιστική-ιστορική κληρονομιά του Οροπεδίου Λασιθίου ,με φόντο τις έρευνες στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνάντηση με την Υπουργό συμμετείχε και ο γνωστός αρχιτέκτονας της Αμφίπολης, Δρ. Μιχάλης Λεφαντζής

Μεταξύ των προτάσεων που έθεσε η Υπουργός και η οποία τίθεται ήδη σε προτεραιότητα είναι η δημιουργία επίγειου τελεφερίκ που θα συνδέσει την είσοδο του Δικταίου με την πλατεία Ευρώπης, και θα διευκολύνει τη μετάβαση των επισκεπτών λαμβάνοντας ως πρώτη προτεραιότητα τους επισκέπτες ΑμΕΑ. Ακόμη, προτάθηκε και συζητήθηκε εκτενώς η ψηφιοποίηση του μυθολογικού αλλά και ιστορικού υλικού που θα φιλοξενείται στο κτήριο Ξενία στους πρόποδες του μυθολογικό σπηλαίου του Δία.

Οι συνεχιζόμενες αρχαιολογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Πλάτης, και του Δικταίου, τυγχάνουν της αμέριστης και έμπρακτης στήριξης της Υπουργού στις διαδικασίες καθώς και του επιστημονικού ενδιαφέροντός της ,ήδη από το 2016, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά την κα. Μενδώνη για την έμπρακτη συμβολή της και την αξιέπαινη προσφορά της στην ανάδειξη του Μινωικού Πολιτισμού ,και προσκάλεσε τόσο την ίδια όσο και τον Δρα. Μιχάλη Λεφανζή στο Οροπέδιο Λασιθίου,.

Επίσης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού με τον Γενικό Γραμματέα, κο. Διδασκάλου, και τον γνωστό αρχιτέκτονα της ΔΑΑΜ , Δρα. Μιχάλη Λεφαντζή , σε μια συνάντηση προετοιμασίας στο πλαίσιο της καθόδου του Γενικού στην Κρήτη το επόμενο διάστημα, ώστε μαζί με την επίσκεψη στο αεροδρόμιο Καστελίου να ακολουθήσει η επίσκεψη στο Δικταίον Άντρον και την Πλάτη, δια την περαιτέρω ανάδειξη στο μέλλον του βασικότερου αρχαιολογικό χώρου της Κρήτης μετά την Κνωσό ,που,όπως και αυτή, ισαπέχει από το καινούριο αεροδρόμιο της Κρήτης.

Στο πλαίσιο της 2ήμερης επίσκεψης του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών ,Θοδωρή Λιβάνιο, και η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τη χρηματοδότηση των μονάδων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων και κατασκευής αποχετευτικών δικτύων του Δήμου (Τζερμιάδων κ.λπ.).

Επίσης, στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας, οι αναπλάσεις οικισμών, καθώς και η γενικότερη ενίσχυση του Δήμου με τακτικό μόνιμο προσωπικό, ζήτημα που η τωρινή Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιλύσει.