Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα σχολικά γεύματα

Σωκράτης Βαρδάκης

Για την αιφνιδιαστική διακοπή του επιτυχημένου προγράμματος των σχολικών γευμάτων και για το τι προτίθενται να κάνουν τα συναρμόδια Υπουργεία για τη χρηματοδότηση και συνέχισή του, παρενέβει κοινοβουλευτικά με ερώτησή προς τα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία των βουλευτών με πρωτοβουλία των βουλευτών και Θ. Φωτίου, Σ. Φάμελλου, Ν. Φίλη, Μ. Θραψανιώτη, Ολ. Γεροβασίλη και Σ. Βαρδάκη.

Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων απαξιώνεται με την  προσωρινή  διακοπή του, σύμφωνα με ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων και δημοσιεύματα στον Τύπο, γεγονός που φανερώνει τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Παράλληλα η αρμόδια Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Μηχαηλίδου, έχει ευθύνες για την συγκάλυψη του σκανδάλου που έχει προκύψει, με τον παράτυπο και σκανδαλώδη εμβολιασμό κομματικών στελεχών της ΝΔ και συγγενών τους σε κοινωνικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης εις βάρος ατόμων με αναπηρία.

Εντελώς αιφνιδιαστικά 1.277 σχολικές μονάδες ενημερώθηκαν την Παρασκευή 26.2.2021 πως από την Δευτέρα 1η Μαρτίου, διακόπτεται το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα. Η διακοπή του προγράμματος σημαίνει πως 185.000 περίπου μαθητές,  μένουν εκτός του προγράμματος σίτισης, καθώς δεν έχει υπογραφεί σύμβαση για τη διάθεση γευμάτων. Ο αριθμός των 185.000 γευμάτων, είναι ο αριθμός, που είχε προκηρύξει το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα γεύματα αυτά προσφέρονταν καθημερινά επί ΣΥΡΙΖΑ σε 1266 σχολεία και είχαν συνολικό προϋπολογισμό 73,5 εκατομμύρια  ευρώ.  Ο σχεδιασμός ήταν την επόμενη χρονιά να αυξηθούν περαιτέρω, ώστε φέτος να προσφέρονται ημερησίως 600.000 σχολικά γεύματα, δηλαδή σε όλα τα παιδιά του δημοτικού.  Οι στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η βελτίωση των παιδαγωγικών και γνωστικών αποτελεσμάτων της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Παράλληλα προβάλλει στις μαθητικές κοινότητες την αξία της υγιεινής και μεσογειακής διατροφής, ενώ συμβάλει στην τόνωση των τοπικών οικονομιών μέσω της αύξησης των θέσεων εργασίας σε αυτές.

Φέτος συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό. Το Υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισε να προβεί έγκαιρα στις  απαραίτητες  διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος, με αποτέλεσμα την καταστροφική, όπως φαίνεται για τους μαθητές, καθυστέρηση στην έγκριση της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.  Και ενώ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με ημερομηνία 31.12.2020 και αριθμό φύλλου 5886 είχε δημοσιευθεί ο πίνακας με τα 1.352 Δημοτικά Σχολεία που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021, η καθυστέρηση της ανανέωσης της σύμβασης αφήνει χιλιάδες παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα, σε μία πολύ δύσκολη οικονομικό-κοινωνική συγκυρία.

Επιπλέον, είναι  άγνωστο το αν και πότε θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της διανομής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - σχολεία: Ποια τμήματα παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού

ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ: Η σύγκλητος για την εξ αποστάσεως διδασκαλία

 - Ηράκλειο: Αυξάνονται οι θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κάτοικους

Κρήτη

Βλαστός στο Ράδιο Κρήτη: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΤΑΔ για Γούρνες, Καρτερό και δημόσια κτίρια

ξενία

Για “απαρχή μιας νέας σελίδας για ένα εμβληματικό ακίνητο”, αυτό της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός, μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, με φόντο τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε μετά το τελεσίγραφο της ΕΤΑΔ για άμεση επιστροφή των 51 στρεμμάτων στη δικαιοδοσία της!

Να θυμίσουμε ότι στην έκταση αυτή βρίσκονται το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, σχολεία, χώροι αναψυχής και άλλες σημαντικές για την περιοχή δραστηριότητες.

Ο κ. Βλαστός, είπε ότι σκοπός του δημοσίου είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, για 4 χρόνια, το δημόσιο εισέπραξε μόλις 1589 ευρώ, όπως ο ίδιος ανέφερε! Ο ίδιος επεσήμανε ότι σε παλαιότερη επιστολή της ΕΤΑΔ προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είχε αναλυθεί το σχέδιο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και η συμφωνία του 1997.

Όμως, εξέφρασε την απορία πώς γίνεται, και παρά τον αρχικό στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης του εν λόγω ακινήτου, το δημόσιο εισέπραξε αυτό το μικρό ποσό για διάστημα τεσσάρων χρόνων...ενώ προανήγγειλε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης για το "καυτό" αυτό θέμα. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός

Για τις δραστηριότητες που λειτουργούν στην πρώην αμερικανική βάση Γουρνών, ο κ. Βλαστός τόνισε πως θα πρέπει να βρεθούν κοινές λύσεις αξιοποίησης και πρόσθεσε πως “ακούμε τις ανάγκες του Δήμου, δεν είμαστε συγκρουσιακοί”

Αναφορικά με το άλλο μεγάλο ακίνητο – “φιλέτο” στον Καρτερό και τους καταπατητές στην περιοχή, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ δήλωσε πως από την πλευρά της ΕΤΑΔ έγινε το αυτονόητο για την ανάκτηση του ελέγχου στον καταπατημένο χώρο. “Προστατεύουμε την ιδιοκτησία του δημοσίου”, είπε χαρακτηριστικά ενώ όπως σημείωσε, αναμένεται να ξεκινήσει διαδικασία διοικητικής αποβολής των καταπατητών από την ίδια την ΕΤΑΔ.

“Είμαστε συνεργατικοί για κάθε ακίνητο”, δήλωσε ενώ προανήγγειλε ότι θα επιλεγεί η κατεύθυνση της τουριστικής αξιοποίησης.

Για το ακίνητο όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” όταν αυτό μεταφερθεί μελλοντικά στο Καστέλι, ο κ. Βλαστός είπε με νόημα “ Κυνηγάω θέματα του χθες”, ενώ για τα ακίνητα στο κέντρο του Ηρακλείου, θέμα το οποίο προ ημερών ανέδειξε το “Ράδιο Κρήτη” και μάλιστα υπήρξε και ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο ίδιος επισήμανε ότι η ΕΤΑΔ δεν μπορεί να ενδώσει στην απόφαση του Σώματος για στέγαση διοικητικών υπηρεσιών του δήμου Ηρακλείου τονίζοντας ότι η βέλτιστη αξιοποίηση θα υπάρξει μόνον έναντι ανταλλάγματος και μάλιστα με τη διαδικασία της μακροχρόνιας μίσθωσης.

“Σκοπός όλων θα πρέπει να είναι η μακρόχρονη βιωσιμότητα των ακινήτων αυτών”, είπε ο κ. Βλαστός, κάνοντας γνωστό ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από το Δήμο Ηρακλείου για τους σχεδιασμούς του.

Ελένη Μπουρμά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσκοπος Κνωσού: Καλύτερα Ανάσταση νωρίτερα με πιστούς, παρά τα μεσάνυχτα με άδειους ναούς

Μπορμπουδάκη στο Ράδιο Κρήτη: Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το εμβόλιο που θα κάνουν

Ηράκλειο: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό