Κρήτη

Ηράκλειο

Με ομιλία του Νομπελίστα Καθηγητή Serge Haroche άρχισαν οι Διαλέξεις Ωνάση

omiliesonasi.jpg

Με Ομιλία του Νομπελίστα Καθηγητή Serge Haroche άρχισαν οι Διαλέξεις Ωνάση 2017 στη Φυσική τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο του ΙΤΕ. 
Οι Διαλέξεις έχουν σαν αντικείμενο τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της Κβαντικής Φυσικής, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν σύντομα και την καθημερινότητά μας. Οι εξελίξεις αυτές έχουν πολυάριθμες εφαρμογές στην κβαντική επιστήμη της πληροφορίας (κβαντική επικοινωνία και υπολογιστική) και στην ανάπτυξη νέων συσκευών ανίχνευσης και μέτρησης φυσικών παραμέτρων με πρωτοφανή ακρίβεια (νέα ατομικά ρολόγια, μαγνητόμετρα και ηλεκτρόμετρα που λειτουργούν κάτω από το τυπικό κβαντικό όριο). Οι κβαντικοί προσομοιωτές ανοίγουν το δρόμο για την εξερεύνηση νέων κβαντικών φάσεων της ύλης σε ισχυρά αλληλεπιδρώντα και άκρως συσχετισμένα κβαντικά συστήματα, με πιθανές εφαρμογές στη σύνθεση νέων υλικών.
Ομιλητές των Διαλέξεων, εκτός από τον Καθηγητή Serge Haroche του Collège de France του Παρισιού, είναι έξι ακόμα κορυφαίοι επιστήμονες από τη Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Βραζιλία.  Οι ομιλητές είναι μέλη της Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας, της Ακαδημίας Επιστημών της Γερμανίας, της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ αλλά και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Βραζιλίας. 
Στις Διαλέξεις έχουν γίνει δεκτοί και συμμετέχουν 70 φοιτητές από Ελλάδα και εξωτερικό και 10 νέοι ερευνητές. 
 Οι Διαλέξεις Ωνάση έχουν ως στόχο την περαιτέρω εκπαίδευση και προώθηση νέων, ταλαντούχων επιστημόνων, μεταπτυχιακών και τελειόφοιτων φοιτητών από τον χώρο των θετικών επιστημών.  Κάθε κύκλος διαλέξεων διαρκεί μια εβδομάδα. Το Ίδρυμα Ωνάση καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής στο Ηράκλειο της Κρήτης τόσο των ομιλητών όσο και των φοιτητών που θα γίνουν δεκτοί. Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ καλύπτει τα τοπικά έξοδα διοργάνωσης.
Την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017 στις 8:00μμ στο Αμφιθέατρο του ΙΤΕ ο Νομπελίστας Serge Haroche  θα δώσει Ομιλία στο ευρύ κοινό της Κρήτης, στην αγγλική γλώσσα, με θέμα "How blue sky research leads to innovations", «Πώς η βασική έρευνα οδηγεί στην καινοτομία».

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - καταγγελία: Κλείνει δημοτικό σχολείο (που άνοιξε σήμερα) λόγω έργων

σχολικη αιθουσα

Είναι από τις στιγμές που δεν ξέρεις αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις με τον προγραμματισμό των έργων στο Ηράκλειο.

Κι αυτό γιατί το Δημοτικό Σχολείο στο Βενεράτο - το οποίο άνοιξε σήμερα για τους μαθητές και τους δασκάλους μετά την πολύμηνη αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας λόγω κορωνοϊού - θα κλείσει (!) για δύο ημέρες λόγω ...έργων που θα εκτελέσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου... Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία που έχει γίνει μέσω διαδικτύου, το σχετικό έγγραφο κοινοποιήθηκε ...αρμοδίως σήμερα.

Τα ερωτήματα βέβαια που προκύπτουν είναι αμείλικτα: Πως είναι δυνατόν να κλείσει ένα σχολείο που μόλις άνοιξε, ενώ ο δήμος και οι υπηρεσίες του είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα την ευκαιρία να εκτελέσουν τις εργασίες αυτές, χωρίς να χρειαστεί να αναστείλει τις δραστηριότητές του το δημοτικό σχολείο και να αναστατωθούν - για πολλοστή φορά - οι γονείς και οι μαθητές;

Πέρα από ...χρονοδιαγράμματα και άλλα γραφειοκρατικά θέματα που μπορεί να επικαλεστούν οι αρμόδιοι ως δικαιολογία, αναρωτήθηκε κανείς τι σημαίνει αυτό για την ψυχολογία των παιδιών το άνοιξε - κλείσε;

Ρώτησε κανείς τους γονείς που σήμερα το πρωί έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο και μετά πήγαν στις δουλειές τους, τι θα τα ...κάνουν τις επόμενες ημέρες;

Δείτε την παρακάτω ανάρτηση - καταγγελία που έγινε στο facebook, για το θέμα αυτό: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Η Ένωση Γονέων για το σημερινό άνοιγμα των σχολείων

Ηράκλειο: Απειλές σε βάρος φαρμακοποιών από... οργισμένους γονείς για τα self test!

Κορωνοϊός - Άνοιγμα σχολείων: Σε 3.000 ανέρχονται τα θετικά self test