Κρήτη

Ηράκλειο

Ενετικό Λιμάνι Ηρακλείου: Η Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο

Λαικη συσπέιρωση

Πρόταση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση σχετικά με το ζήτημα ιδιωτικοποίησης του Ενετικού Λιμένα,  κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου:

Aναλυτικά η τοποθέτηση και η πρόταση της Λα.Συ:

"Πολιτική της ΕΕ, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, είναι η ιδιωτικοποίηση κρατικών υπηρεσιών, επιχειρήσεων, υποδομών και ακίνητης περιουσίας. Τη βαπτίζουν «αξιοποίηση», αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από την παράδοση δράσεων του κράτους στο ιδιωτικό κεφάλαιο για κερδοφόρα εκμετάλλευση, με νέα βάρη για τον λαό. Σε αυτή τη γραμμή βρίσκεται η πώληση σε επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΗ ΑΕ, ο οποίος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των λιμανιών Ηρακλείου και Λινοπεραμάτων καθώς και των αλιευτικών καταφυγίων Άρβης, Κερατόκαμπου και Λέντα.

Για να προωθήσει χωρίς αντιδράσεις αυτό τον στόχο, η κυβέρνηση ελισσόμενη, λέει πως προτίθεται να εξαιρέσει το Ενετικό λιμάνι από τη διαδικασία, δείχνοντας δήθεν ευαισθησία στα μνημεία, χωρίς όμως να λέει πως αυτό θα είναι θέμα διαπραγμάτευσης με τον επενδυτή, όπως καθαρά αναγράφεται στην διακήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ. Τον ελιγμό της κυβέρνησης, αποδέχονται η δημοτική αρχή και όλοι οι συνδυασμοί στο δημοτικό συμβούλιο, πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης», κάνοντας πως δεν τον αντιλαμβάνονται. Λύνουν έτσι τα χέρια της κυβέρνησης να προχωρήσει απρόσκοπτα στο ξεπούλημα μιας υποδομής στρατηγικής σημασίας, που κάτω από άλλο σχεδιασμό της οικονομίας, θα αποτελούσε πυλώνα ανάπτυξης και πολιτισμού σε όφελος του ηρακλειώτικου και του ελληνικού λαού, συνολικά.

Αποτελεί πρόκληση προς τον λαό η θέση που περιορίζει το αίτημα αποτροπής της πώλησης, μόνο στο Ενετικό λιμάνι, αδιαφορώντας για το υπόλοιπο.

Όσο για το σχέδιο δημιουργίας Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (ΔΛΤ), η τύχη του -ακόμα και αν δημιουργηθεί- είναι προδιαγεγραμμένη αφού, με το σημερινό νομικό πλαίσιο, τα ΔΛΤ αποτελούν προθάλαμο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της λειτουργίας των λιμανιών, στην κατεύθυνση της λεγόμενης «Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής». Στο άρθρο 42 του νόμου 4150/2013 ορίζεται με σαφήνεια ότι «τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία θα υποβάλουν προτάσεις στο πλαίσιο χάραξης της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής, προκειμένου είτε να συγχωνευθούν μεταξύ τους προς το σκοπό δημιουργίας Ανώνυμης Εταιρίας είτε να προσχωρήσουν σε ένα από τα Κεντρικά Λιμενικά Δίκτυα»

Συνεπής άλλωστε με το παραπάνω, που εκφράζει και τη γενική κατεύθυνση ΕΕ και κυβερνήσεων για γενικό ξεπούλημα, ο αρμόδιος Υπουργός, Γ. Πλακιωτάκης, στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής στις 23-1- 2020, δήλωσε επί λέξει «Προωθούμε αλλαγές στο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης με απώτερο στόχο την ένταξη των λιμένων που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο Δήμων και Κοινοτήτων, υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής». (έτσι ακριβώς καταγράφεται την ίδια ημέρα και στο επίσημο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου του).

Για τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε για ψήφιση την πρόταση:

Το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, δηλώνει την έντονη αντίθεση του σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης
του λιμανιού του Ηρακλείου, είτε του εμπορικού τμήματος, είτε του ενετικού λιμανιού, είτε οποιουδήποτε άλλου τμήματος της περιουσίας του. "

ειδησεις σημερα 

Κρήτη - κορωνοϊός: Τέσσερις νεκροί στο νοσοκομείο Χανίων σε ένα 24ωρο

"Παράθυρο" στον Κόσμο για τα Λύκεια της Κρήτης

Διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για παρενόχληση του γαλλικού πλοίου νότια της Κρήτης

Κρήτη

Εστίαση - Αναπτυξιακή Κρήτης: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων

03_banner-539x451_estiasi-01.jpg

Η νέα  Δράση  ΕΠΑνΕΚ: "Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών - Επανεκκίνηση Εστίασης", στοχεύει στην επιχορήγηση ΜμΕ και Μεγάλων Επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης για τη στήριξη μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, υπό το καθεστώς της πανδημίας της νόσου COVID-19,  με την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους.

Προϋπολογισμός της Δράσης

330 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας, τα οποία κατανέμονται σε 280 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και 50 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις.

Το ποσό αυτό δύναται να αυξηθεί ώστε να καλύψει το σύνολο των θετικά αξιολογημένων αιτήσεων χρηματοδότησης.

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Δικαιούχοι της Δράσης

Επιχειρήσεις Εστίασης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες θα πρέπει να δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ:

56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,

56.21: Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις,

56.29.20: Αλλες υπηρεσίες εστίασης,

56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών.

Επιδότηση

Έως 100.000 ευρώ.

Σε κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ετησίου κύκλου εργασιών έτους 2019.

Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020 δίνεται συνολική μη επιστρεπτέα ενίσχυση υπό μορφή Κεφαλαίου Κίνησης που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 7% του ανηγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020).

Ο ανοιγμένος κύκλος εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020) υπολογίζεται ως ο συνολικός κύκλος εργασιών έτους (2019 ή 2020) δια των αριθμό ημερών λειτουργίας έτους (2019 ή 2020) επί  365 ή 366 αντιστοίχως.

Βασικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι την 31.12.2020,

Να έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Κεφαλαίου 6: «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ». Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) του φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας,

Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014,

Να είναι υπόχρεες υποβολής Δηλώσεων ΦΠΑ,

Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών του έτους 2020 ποσοστού 30%, τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019,

Ο δυνητικός λήπτης της ενίσχυσης υποβάλλει μία Αίτηση Χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ, για το σύνολο εγκαταστάσεων εστίασης που διαθέτει.

Οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise), με την ιδιότητα του δικαιοπαρόχου ή του δικαιοδόχου, δηλώνουν το εν λόγω γεγονός στην αίτηση χρηματοδότησης και ελέγχονται κατά το στάδιο της επαλήθευσης ως προς το αν αποτελούν συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενισχύσεις που προσμετρώνται για τον έλεγχο της σώρευσης.

Επιδοτούμενες Δαπάνες

Οι δαπάνες των επιχειρήσεων για την προμήθεια πρώτων υλών είναι επιλέξιμες από την 1η Απριλίου 2021 και μετά.

Η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως 31.12.2021.

Ημερομηνία Έναρξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 και ώρα 10:00

Ημερομηνία Λήξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 και ώρα 15:00

Ηλεκτρονική Υποβολή

Η Αίτηση Χρηματοδότησης θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis

Επικοινωνία – Πληροφορίες

Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. (κατόπιν ραντεβού)

Τηλεφωνική ενημέρωση: στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση από τις 9.00 π.μ έως τις 4.30 μ.μ.

Εmail: infoepan@mou.gr

Ιστοσελίδες: www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr

Σημεία Πληροφόρησης ΕΦΕΠΑΕ & των Περιφερειακών Μονάδων τους: www.efepae.gr

Ειδικότερα για την περιφέρεια Κρήτης Εταίρος -Περιφερειακή Μονάδα ΕΦΕΠΑΕ :ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΡΗΤΗΣ : www.ank.gr Υπεύθυνη δράσης : κα Λιτσα Φραγκιαδουλάκη

Τηλ.Επικοινωνίας :2810 302407 email επικοινωνίας : litsafrag@ank.gr

Τηλεφωνικό Κέντρο : 2810 302400 email επικοινωνίας :info@ank.grinformation@ank.gr

ειδησεις σημερα

Γ. Αλεξάκης: Πρεσβευτής της Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής Αδριατικής - Ιονίου

Γιάννης Σμαραγδής: "Ποιος θα ξεπλύνει την προσβολή προς την πόλη μας, κύριε Δήμαρχε;

Ιεράπετρα: Rapid test από τον ΕΟΔΥ