Κρήτη

Χανιά

Ζητάει προσλήψεις εξειδικευμένων στελεχών στους Δήμους για την υλοποίηση έργων

δημοι

Επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμό κ. Γ. Σταθάκη, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χ. Σπίρτζη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ Ε. Αποστόλου, απέστειλε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης με την οποία ζητάει την ενίσχυση της διαχειριστικής και επιχειρησιακής ικανότητας των Δήμων για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων της προγραμματικής περιόδου 2014−2020, μέσω της παροχής δυνατότητας πρόσληψης εξειδικευμένων στελεχών.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Πλατανιά «η πλειονότητα των Δήμων της χώρας – κυρίως οι μικροί και οι μεσαίοι σε μέγεθος Δήμοι - αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης σε βασικές επιστημονικές ειδικότητες, κρίσιμες για το σχεδιασμό, υλοποίηση και παρακολούθηση/επίβλεψη ενός έργου, όπως πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς, μηχανικούς περιβάλλοντος, τοπογράφους μηχανικούς, οικονομολόγοι, στελέχη πληροφορικής κοκ, εξαιτίας των σαρωτικών αποχωρήσεων προσωπικού που υπήρξαν στην τοπική αυτοδιοίκηση από το 2011 και μετά». Το γεγονός αυτό – σημειώνει - τοποθετεί τους περισσότερους μικρούς και μεσαίους Δήμους – ως προς την προετοιμασία τους για το νέο ΕΣΠΑ – σε μια δυσχερή θέση καθώς είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα ως προς την επιβεβαίωση της διαχειριστικής τους ικανότητας, ιδιαίτερα ως προς το κριτήριο της επιχειρησιακής τους ικανότητας.

Ο κ. Μαλανδράκης επισημαίνει ότι «λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να δώσει η δυνατότητα πρόσληψης από τους Δήμους, βοηθών επίβλεψης των έργων που πρόκειται να υποβάλλουν μέσα από ένα από μητρώο εξειδικευμένων στελεχών, σύμφωνα και με τις διατάξεις του N. 4314/2014 (ΦΕΚ 265/Α/23.12.2014) «Για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014−2020».

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ότι: 
1. έως σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ που προβλέπεται στον προαναφερόμενο νόμο ούτως ώστε να προχωρήσει η δημιουργία και οργάνωση του εξειδικευμένου μητρώου στελεχών για την υποστήριξη των Δήμων στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, 
2. η απόκτηση διαχειριστικής ικανότητας αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για να εντάξει κάποιος Δήμος έργα του, ως τελικός δικαιούχος, στο ΕΣΠΑ και 
3. υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρησιακής ικανότητας των Δήμων με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αποτελεσματικής υλοποίηση και διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ,

ο Δήμαρχος Πλατανιά ζητάει από τους συναρμόδιους υπουργούς όπως προχωρήσει άμεσα η επεξεργασία και έκδοση της ΚΥΑ που απαιτείται για τη δημιουργία και οργάνωση εξειδικευμένου μητρώου στελεχών για την υποστήριξη των Δήμων στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων του νέου ΕΣΠΑ.

Κρήτη

Το καλοκαίρι του 2022 θα είναι έτοιμο το νέο σωφρονιστικό κατάστημα στη Νεάπολη

φυλακες νεαπολης

Το καλοκαίρι του 2022 θα είναι έτοιμο να παραδοθεί το σωφρονιστικό κατάστημα της Νεάπολης που αναμένεται να αποσυμφορήσει τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, δήλωσε ο υφ. Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου, κατά την επίσκεψη του στο εργοτάξιο του νέου σωφρονιστικού καταστήματος «Κρήτη 2» στη θέση Κουρούνες, στη Νεάπολη Λασιθίου.

Οι εργασίες, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, είχαν σταματήσει εδώ και χρόνια, ωστόσο ξεκίνησαν εκ νέου, ενταγμένες όπως ανέφερε στο πλαίσιο υλοποίησης της σωφρονιστικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία καλύτερων και ανθρωπίνων συνθηκών και για τους κρατουμένους.

«Οι εργασίες προχωρούν εντατικά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει την παράδοση του έργου το καλοκαίρι του 2022. Το έργο αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύ πρόγραμμα που υλοποιείται από την κυβέρνηση και, εκτός από αυτό το έργο, περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού και την ίδρυση νέου, το νέο σωφρονιστικό κατάστημα που παραλάβαμε στη Δράμα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για τη δημιουργία νέων σωφρονιστικών καταστημάτων στα Ιωάννινα, τη Χαλκίδα και στη Μεγαλόπολη» εξήγησε ο κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή και σε άλλες προτάσεις, καθώς, όπως ανέφερε, η στόχευση είναι να δημιουργηθούν σύγχρονα καταστήματα κράτησης με ανθρώπινες συνθήκες για όσους βρέθηκαν κάποια στιγμή στη δυσάρεστη θέση να χάσουν την προσωπική τους ελευθερία και ζητούμενο είναι η κοινωνική τους επανένταξη.

Όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου, σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έχει συνολικά το πρόγραμμα που υλοποιείται και περιλαμβάνει, επιπλέον, τη μεταχείριση των κρατουμένων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που τους αφορούν και άλλα μέτρα, που καταδεικνύουν ότι «η κυβέρνηση διατηρεί σταθερή πολιτική βούληση και υλοποιεί στην πράξη και όχι στα λόγια, τις δεσμεύσεις της».

Δυναμική 600 θέσεων
Μαζί με τον κ. Οικονόμου στο Λασίθι βρίσκεται και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία γνωστοποίησε ότι το νέο κατάστημα κράτησης στη Νεάπολη είναι δυναμικής 600 θέσεων και θα βοηθήσει στην επίλυση της συμφόρησης που παρατηρείται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, ενώ επέρριψε ευθύνες για το πάγωμα των εργασιών στην προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η απόφαση για το κατάστημα κράτησης «Κρήτη 2» είχε ληφθεί από το 2003, ενώ η άδεια εκδόθηκε το 2008. Το 2017 με ευθύνη της τότε κυβέρνησης οι εργασίες πάγωσαν» είπε η κ. Νικολάου και εξήγησε ότι μέσα σε λίγους μήνες, με τη γνωστοποίηση της κατάστασης του έργου από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, η σημερινή Γραμματεία ξεμπλόκαρε το έργο.

«Υπολογίζεται ότι, αν όλα κυλήσουν ομαλά, τον Ιούνιο του 2022 το νέο κατάστημα κράτησης θα παραδοθεί. Με τις 600 θέσεις που διαθέτει, λύνεται το πρόβλημα της συμφόρησης στα σωφρονιστικά καταστήματα, που έχουν αυτή την ώρα 650 περισσότερους κρατουμένους από τον αριθμό που προβλέπεται» ανέφερε η κ. Νικολάου.

Τον κ. Οικονόμου και την κ. Νικολάου συνοδεύει και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης που επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, επισκέφθηκαν το ΤΑΕ Νεπόλεως, το σωφρονιστικό κατάστημα που λειτουργεί στην περιοχή, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιούν επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου στον 'Αγιο Νικόλαο.

Στη συνέχεια θα έχουν συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου καθώς επίσης και με τους δημάρχους Σητείας, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου, όπου θα συζητηθούν ζητήματα της περιοχής που άπτονται της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο πρύτανης του Π.Κ στο Ράδιο Κρήτη για το κορωνοπάρτι

Κορωνοϊός: Κλειστή η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνη λόγω κρουσμάτων