Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Πρόθυμοι να πληρώσουν, αρκεί να μη δεχθούν πρόσφυγες

προσφυγες

Να κρατηθούν οι πρόσφυγες μακρυά από τις τουριστικές περιοχές ζητά με επιστολή του στους αρμόδιους υπουργού, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Πλατανιά και Χανίων «Κύδων», σύμφωνα με ρεπορτάζ του zarpanews.gr. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «οι περιοχές με αναγνωρίσιμη τουριστική ταυτότητα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν χρηματικά ώστε οι υποδομές φιλοξενίας προσφύγων να φτιαχτούν σε μέρη που έχουν δημογραφικό πρόβλημα ή περιοχές που χρειάζονται εργατικό δυναμικό και υπάρχουν τέτοιες περιοχές σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη».

Η επιστολή

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,
Η χώρα μας μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία υφίσταται ένα πρωτοφανές κύμα προσφυγικών ροών το οποίο λέγεται ότι είναι μεγαλύτερο από αυτό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το κύμα αυτό έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη στη Συρία και μαζί με τους άτυχους Σύριους που σπεύδουν να προφυλαχθούν από τα δεινά που τους έχουν βρει, αναζητώντας νέα πατρίδα, κάθε λογής κατατρεγμένοι ενώνονται μαζί τους ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο στις χώρες της Ευρώπης.
Ο σύλλογός μας θεωρεί πρώτα από όλα ότι αποτελεί καθήκον μας όλων των Ελλήνων, να περιθάλψουμε τους ανθρώπους που κατατρύχονται από τον πόλεμο και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Είναι ένα καθήκον με βαθιές ρίζες στην παράδοση και στην ταυτότητά μας.
Ενώ δεν αποποιούμαστε την ευθύνη που βαραίνει όλους μας να βοηθήσουμε με ό,τι μέσο μπορούμε τους ανθρώπους αυτούς, ωστόσο πρέπει η κυβέρνηση να σχεδιάσει με φρόνηση και χωρίς βιασύνη τη φιλοξενία των προσφύγων έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες φιλοξενίας που έχει η χώρα μας.
Όπως σωστά αναφέρει ο ΣΕΤΕ δε θα είχε νόημα για παράδειγμα να φτιαχτούν υποδομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων σε περιοχές με αναγνωρίσιμη τουριστική ταυτότητα διότι θα καταφερόταν ένα πλήγμα στην περιοχή και στην τοπική κοινωνία που θα δημιουργούσε αναπόφευκτα συγκρουσιακές δυναμικές και πόλωση.
Οι περιοχές με αναγνωρίσιμη τουριστική ταυτότητα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν χρηματικά ώστε οι υποδομές φιλοξενίας προσφύγων να φτιαχτούν σε μέρη που έχουν δημογραφικό πρόβλημα ή περιοχές που χρειάζονται εργατικό δυναμικό και υπάρχουν τέτοιες περιοχές σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη. Σε αυτή την περίπτωση η εισροή πληθυσμού θα μπορούσε να επηρεάσει ευεργετικά μαρασμένους δημογραφικά και εργασιακά τόπους.
Το παράδειγμα της Ειδωμένης στην οποία παρέμειναν επί μακρόν πολλές χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι αναζωογόνησαν πλευρές της οικονομίας του τόπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γνώμονας επιλογής για την εγκατάσταση τέτοιων υποδομών.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε κάποιες εργασιακές διεξόδους για τους ανθρώπους αυτούς αλλά και να μετατρέψουμε ένα πρόβλημα σε λύση για ορισμένους τόπους που εδώ και πολλά χρόνια υποφέρουν από την εγκατάλειψη. Δε θεωρούμε με κανένα τρόπο ότι η διαχείριση του προσφυγικού είναι εύκολη ή απλή υπόθεση αλλά από την άλλη πλευρά θεωρούμε ότι το πρόβλημα αδικείται αν πρέπει κανείς να πει απλά και εκβιαστικά ναι ή όχι στους πρόσφυγες.
Το πρόβλημα είναι περίπλοκο και ακανθώδες και τόσο εμείς οι ίδιοι όσο και η κυβέρνηση πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως τέτοιο, αρνούμενοι απλουστευτικές λογικές, εκβιασμούς και ρατσιστικές νοοτροπίες.
Θεωρούμε ως σύλλογος που ασχολείται με τον τουρισμό ότι αν ενσκήψουμε με σύνεση στο πρόβλημα του προσφυγικού έχουμε μια πιθανότητα να το αντιμετωπίσουμε με τρόπο που να είναι ευεργετικός για τους πρόσφυγες αλλά και ωφέλιμος για τη χώρα μας χωρίς να διαρραγούν οι σχέσεις και τα δεδομένα των τοπικών κοινωνιών.
Κάνοντας το καθήκον μας και διαφυλάσσοντας την αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών που ζητούν άσυλο, όπως κι εμείς σε πολλές περιστάσεις της ιστορίας μας, θα θέλαμε να είμαστε χρήσιμοι και στην ίδια τη χώρα μας και αυτός ο συνδυασμός θεωρούμε ότι είναι μεν δύσκολος αλλά και ο πλέον ιδεώδης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Με τιμή,
Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος»

Κρήτη

Κρήτη: Πυκνώνουν οι τηλεφωνικές απάτες - Τι δικαιολογίες χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

τηλεφωνική απάτη

Πυκνώνουν οι καταγγελίες πολιτών που αφορούν σε προσπάθεια τηλεφωνικής απάτης, με στόχο την απόσπαση υψηλών χρηματικών ποσών από επιτήδειους, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία, οφειλές στην εφορία ή στην τράπεζα αλλά και την απολαβή κληρονομιάς!

Θύμα απάτης κάτοικος της Βιάννου

Υπόθεση απάτης  εξιχνιάστηκεαπό αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βιάννου, για την οποία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού άνδρα, κατηγορούμενου για το αδίκημα αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, χθες  το πρωί άγνωστος άνδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με μία γυναίκα και παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία, προσποιούμενος υπάλληλο τραπεζικού ιδρύματος, κατάφερε να την πείσει να καταβάλει σε λογαριασμό που της υπέδειξε, το χρηματικό ποσό των 8.600 ευρώ.

Από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση της ανωτέρω Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανήκει στον εν λόγω αλλοδαπό, ενώ η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου.

Απάτη και στο Δήμο Φαιστού

Μετά την περίπτωση της Βιάννου, ένα ακόμα περιστατικό εξαπάτησης που σημειώθηκε στο Δήμο Φαιστού έγινε γνωστό μέσα από το Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη, απατεώνες τηλεφώνησαν σε κάτοικο της περιοχής, παριστάνοντας στο τηλέφωνο τον υπάλληλο τράπεζας, κατάφερε κι έπεισε το θύμα του, να του καταβάλει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό που του υπέδειξε!

Μάλιστα, για να μη γίνει αντιληπτή η απάτη του, μηχανεύτηκε πως δήθεν απουσίαζε από την τράπεζα για εξωτερικές δουλειές και συμφώνησε με το θύμα του να συναντηθούν σε συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να του δώσει τα δήθεν δικαιολογιτικά έγγραφα, αφού όμως πρώτα θα είχε περάσει από την τράπεζα να καταβάλει τα λεφτά.

Όταν ο ανυποψίαστος πολίτης έφτασε στο ραντεβού αντιλήφθηκε πως ο δήθεν τραπεζικός υπάλληλος δεν είχε σκοπό να εμφανιστεί και όταν άρχισε να του τηλεφωνεί συνειδητοποίησε πως ότι το τηλέφωνο δε λειτουργούσε κι ότι είχε πέσει θύμα απάτης!

Μια δεύτερη καταγγελία από το Τυμπάκι

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, πληροφόρηση υπάρχει και για ένα περιστατικό που εκτυλίχθηκε στο Τυμπάκι.

Άγνωστος, τηλεφώνησε σε ηλικιωμένη γυναίκα και με το πρόσχημα ότι η γυναίκα δικαιούταν να λάβει τα αναδρομικά ποσά του θανόντος συζύγου της, προσπάθησε να την πείσει να καταβάλει στην τράπεζα το ποσό των 12.000 ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η ηλικιμένη γυναίκα υποψιάστηκε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, και ενημέρωσε τα παιδιά της και κατόπιν την αστυνομία για το ύποπτο τηλεφώνημα που έλαβε.

Φαίνεται πάντως, πως οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι απατεώνες ποικίλλουν ανάλογα με την περίσταση, γεγονός που μαρτυρά ότι ενδεχομένως δρουν οργανωμένα, έχοντας συλλέξει πληροφορίες και ξέροντας που στοχεύουν.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά  και με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, συμβουλεύει:

-να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις που μέσω τηλεφώνου, από άγνωστα άτομα (που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι φορέων ή υπάλληλοι Υπηρεσιών), σας ζητάνε την καταβολή χρηματικών ποσών ή την παροχή στοιχείων λογαριασμών ή κωδικών, για την πραγματοποίηση συναλλαγών.

- να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Συμβουλές σχετικά με την αποφυγή εξαπάτησης είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.

Ειδήσεις σήμερα

Ρέθυμνο: Μέτρα προστασίας για τα σχολεία ζητά η Ένωση Γονέων και Μαθητών

Σήφης Βαλυράκης: Το στοιχείο - κλειδί για τη διαλεύκανση του θανάτου του

Λασίθι - Κορωνοϊός: Αγωνία για τα κρούσματα - Τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς