Κόσμος

Βαρθολομαίος: Εκκλησιαστικό γεγονός η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας

πατριαρχης βαρθολομαιος.jpg

“Για την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ήταν ιδιαίτερα σπουδαία αυτή η χρονιά γιατί αρχίζοντάς την είχαμε την ευλογία του Θεού να χορηγήσουμε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας εις την αδελφή, πλέον, Ορθόδοξον Εκκλησία της Ουκρανίας”, επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, σήμερα , στην πανηγυρίζουσα τον προστάτη της Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος, φερώνυμη Ι.Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Σκήτη στην Χάλκη.

“Όσο και αν αμφισβητήθηκε και αμφισβητείται από μερικούς”, συνέχισε ο Παναγιώτατος, “δεν παύει να είναι πλέον ένα εκκλησιαστικόν γεγονός, το οποίο κατεγράφη εις τας δέλτους της ιστορίας, και αυτή η νεοτάτη αδελφή μας Εκκλησία προσετέθη εις την χορείαν των αυτοκεφάλων ορθοδόξων Εκκλησιών”.Ο Παναγιώτατος, με αφορμή την σημερινή εορτή, αναφέρθηκε στον βίο του θαυματουργού Αγίου Σπυρίδωνος και ιδιαιτέρως στην απλότητα και ταπεινοφροσύνη του, λέγοντας ότι “εις την περίπτωσίν του εφηρμόσθη το Ευαγγελικόν ότι ο Θεός “ταπεινοίς δίδωσι χάριν”.Εν όψει της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων ευχήθηκε να εορτάσουμε όλοι “χριστιανοπρεπώς, εν υγεία και εν ειρήνη, μέσα μας και γύρω μας”.

“Και ευχόμεθα για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, η οποία διαταράσσεται σε πολλές περιοχές του, σε πολλά μήκη και πλάτη της γης, και χύνεται αδίκως ανθρώπινο αίμα, αίμα νέων ανθρώπων, οι οποίοι πολεμούν, και πόσες μητέρες θρηνούν και οδύρονται μπροστά εις τον νεκρόν υιόν τους, πόσες νέες κοπέλες μένουν χήρες, πόσα παιδιά μένουν ορφανά. Κάθε ημέρα βλέπουμε στις οθόνες των τηλεοράσεων αυτά τα δράματα και τις τραγωδίες του κόσμου. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας δεν θα παύσει να προσεύχεται υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου”.

Αμέσως μετά ο Παναγιώτατος παρουσίασε τον παριστάμενο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα και τον προέτρεψε να απευθύνει λόγους πνευματικής οικοδομής στο εκκλησίασμα. Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, ο οποίος ποιμαίνει μία εκ των Επαρχιών του Θρόνου, των λεγομένων “Νέων Χωρών”, αναφέρθηκε στην σημερινή εορτή αλλά και στη σημασία των δογμάτων στην Εκκλησία μας, τα οποία “δεν είναι απλές νομικές διατυπώσεις αλλά έχουν σωτηριολογική διάσταση”.“Τα δόγματα έχουν μεγάλη αξία διότι διασώζουν την ορθή εικόνα, την ορθή αντίληψη περί Θεού”, είπε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε ότι “η παραμονή στους κόλπους της Εκκλησίας και η υπακοή των χριστιανών στον εκασταχού Επίσκοπό τους είναι προτιμότερο από οποιαδήποτε διαφοροποίηση.

Κόσμος

Στο χάος ο Λίβανος: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

λιβανος

Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου, πέντε ημέρες μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, που είχαν ως συνέπεια τον θάνατο πάνω από 160 ατόμων και τον τραυματισμό περίπου 6.000.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε στον απόηχο της τραγωδίας που σημειώθηκε στη Βηρυτό, την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπε στο Reuters, ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ θα ανακοινώσει σύντομα την παραίτησή του και αναμένεται ότι θα απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος στις 19:30 τοπική ώρα, σύμφωνα με το γραφείο του. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η δήλωση του κ. Χασάν έγινε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση είχε αρχίσει ήδη να φυλλορροεί μετά από συνεχείς παραιτήσεις. Ήδη χθες παραιτήθηκε η υπουργός Ενημέρωσης της χώρας και σήμερα το πρωί η υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ έτοιμος να υποβάλλει παραίτηση ήταν και ο υπουργός των Οικονομικών. 

Η πολύνεκρη έκρηξη οδήγησε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο, ενώ το Σάββατο σημειώθηκαν επεισόδια με έναν νεκρό αστυνομικό και πάνω από 700 τραυματίες, τόσο διαδηλωτές όσο και αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας.