Κόσμος

"Θετικά εξελίσσεται η υγεία του Τζόνσον, παραμένει στην εντατική"

Μπόρις Τζόνσον

Η υγεία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προχωρά με θετικά βήματα, αλλά συνεχίζει να νοσηλεύεται στην εντατική, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

«Εξακολουθεί να βρίσκεται στην εντατική, αλλά συνεχίζει να κάνει θετικά βήματα προόδου και είναι σε καλή διάθεση», είπε ο Ράαμπ σε συνέντευξη Τύπου.

Χθες ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε πως ο Τζόνσον λαμβάνει «εξαιρετική ιατρική φροντίδα». Το ίδιο συνέβαινε και πριν διακομιστεί στο νοσοκομείο, επέμεινε ο Σούνακ, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι χωρίς να αντιμετωπίσει επαρκώς τα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού, με τον οποίο διαγνώστηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες,

Ο Τζόνσον διακομίστηκε στο νοσοκομείο την Κυριακή το βράδυ, με πυρετό και βήχα. Επί μέρες, ο ίδιος υποστήριζε ότι τα συμπτώματα είναι ήπια.  

Σε κάθε περίπτωση, η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι ο πρωθυπουργός δεν πάσχει από πνευμονία ούτε βρίσκεται σε αναπνευστήρα. Δεν έχουν δοθεί ωστόσο άλλες διευκρινήσεις, όπως εάν πάσχει από κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα.

Κόσμος

Θάνατος Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο

Διαδήλωση

Από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ, χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν σήμερα την πανδημία για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, σε μια παγκόσμια κινητοποίηση άνευ προηγουμένου, την οποία πυροδότησε ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια τεσσάρων αστυνομικών.

Στο Λονδίνο, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» και χτυπώντας ταμπούρλα. Οι περισσότεροι δεν τηρούσαν αποστάσεις, ορισμένοι όμως φορούσαν προστατευτικές μάσκες. «Ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε τον ρατσισμό σε στάχτη!» φώναζε μια διαδηλώτρια με ντουντούκα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αθώο», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον ρατσισμό και την αστυνομική βία.

Στο Μάντσεστερ, πολλοί ήταν εκείνοι που κατέβηκαν επίσης στους δρόμους για να διαδηλώσουν και να υπενθυμίσουν ότι «δεν είναι έγκλημα να είσαι μαύρος» και ότι «πρέπει να τελειώνουμε με την πανδημία του ρατσισμού».

Εμπνευσμένος από τον τραγικό θάνατο του Φλόιντ, ο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου Μπάνκσι παρουσίασε μέσω του Instagram ένα νέο έργο του: ένα αναμένο κερί δίπλα στη φωτογραφία ενός μαύρου, η φλόγα του οποίου βάζει φωτιά στην αμερικανική σημαία. «Οι έγχρωμοι έχουν εγκαταλειφθεί από το σύστημα. Το λευκό σύστημα», σημειώνει ο καλλιτέχνης.