Κόσμος

Σεργκέι Λαβρόφ: Η στάση της Δύσης αυξάνει τις εντάσεις στα Βαλκάνια

Σεργκέι Λαβρόφ

Η Ρωσία επιδίωκε ανέκαθεν "να αποφύγει την αντιπαράθεση" στα Βαλκάνια ενώ η συμπεριφορά της Δύσης είναι τέτοια που εντείνει την κατάσταση, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σερβικό πρακτορείο Beta, δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Σερβία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατήγγειλε τις μεθόδους που συνίσταται, όπως είπε, στο να αναγκάσει τις χώρες των Βαλκανίων "να επιλέξουν: είτε είστε με τη Δύση, είτε με τη Ρωσία".
Η Σερβία, χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι επίσης ιστορικά σύμμαχος της Ρωσίας που στηρίζει τη θέση της σε ό,τι αφορά το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. "Το να συζητάμε σήμερα για τη θέση του Κοσόβου στον ΟΗΕ δεν έχει νόημα" εκτίμησε ο Λαβρόφ. Επέμεινε ότι "το ψήφισμα 1244" που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας το 1999, μετά τη λήξη του πολέμου στο Κόσοβο, "παραμένει εν ισχύ και αναγνωρίζει το αυτόνομο έδαφος του Κοσόβου ως τμήμα της Σερβίας".
Προκειμένου να ενταχθεί η Σερβία στην ΕΕ οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο Βελιγράδι θα πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Πρίστινα και να υιοθετήσει μια διπλωματική γραμμή αντίστοιχη της ευρωπαϊκής. Για τον Λαβρόφ, "το να απαιτεί η ΕΕ από κάθε υποψήφια χώρα να εναρμονίσει την εξωτερική και αμυντική πολιτική της" με εκείνη των Βρυξελλών "απορρέει από μια φιλοσοφία, μια νοοτροπία που συνεισφέρει στην αύξηση των εντάσεων στην Ευρώπη".
"Καθ' όλη την ιστορία των Βαλκανίων, η Ρωσία επιδίωκε ανέκαθεν να αποφύγει κάθε αντιπαράθεση και να βοηθήσει τους λαούς της περιοχής να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των χωρών τους, των προγόνων τους καθώς και τις θρησκευτικές και πολιτιστικές ρίζες τους", συνέχισε.
Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας κατήγγειλε επίσης "την πολιτική περικύκλωσης της Ρωσίας" από το ΝΑΤΟ, κρίνοντας ότι "δεν πρέπει να ενισχύεις την ασφάλεια εις βάρος της ασφάλειας του άλλου". Χαρακτήρισε μάλιστα "λάθος" τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε πέρσι στο ΝΑΤΟ και η πΓΔΜ ελπίζει ότι θα γίνει και αυτή μέλος φέτος.
Ο υπουργός υπερασπίστηκε επίσης τον ρόλο των φιλορωσικών μέσων ενημέρωσης στα Βαλκάνια: "Για να προστατευτεί ο πλουραλισμός τον οποίο κηρύσσει ακατάπαυστα η Δύση, το να έχεις μια διαφορετική άποψη δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος των ακροατών του ραδιοφώνου, των τηλεθεατών και των χρηστών των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης", κατέληξε.

Κόσμος

Φον ντερ Λάιεν: Σε μια πανδημία δεν μπορεί να υπάρξει καμία απραξία

ούρσουλα φον ντερ λάιεν

Για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού μίλησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως είπε σε ειδική συνεδρίαση της Παγκόσμιας Συνόδου για την Υγεία ο τρόπος που λειτούργησαν οι αρχές στη Νότια Αφρική με την εμφάνιση του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού «είναι πρότυπο για το πώς η διεθνής συνεργασία πρέπει να λειτουργεί μπροστά στις διασυνοριακές απειλές».

«Σε μία πανδημία δεν μπορεί να υπάρξει καμία απραξία» υπογράμμισε η Φον ντερ Λάιεν. «Ακόμη έχουμε μπροστά μας καθήκοντα που επείγουν. Καθώς μιλάμε, η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας υψηλά μεταδιδόμενης παραλλαγής της COVID19, την Όμικρον. Δεν είναι η πρώτη παραλλαγή. Αυτή τη φορά ο κόσμος έδειξε ότι μαθαίνει», προσέθεσε.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «η αναλυτική δουλειά της Νότιας Αφρικής και η διαφάνεια στο να μοιραστεί τα αποτελέσματά της ήταν απαραίτητο για να επιτραπεί μία ταχεία παγκόσμια απάντηση. Χωρίς αμφιβολία έσωσε πολλές ζωές και είναι πρότυπο για το πώς η διεθνής συνεργασία πρέπει να λειτουργεί μπροστά στις διασυνοριακές απειλές».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηράκλειο: Συλλήψεις και πρόστιμα σε οπαδούς του ΟΦΗ!

Κρήτη: Ισχυροί άνεμοι και σήμερα - Έκκληση για προσοχή από τις Αρχές

Ηράκλειο: Διπλή συνεδρίαση για δημοτικά τέλη - ΔΕΠΑΝΑΛ... και κινητοποίηση

ESPA BANNER