Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ
Σαλβαδόρ: Το κοινοβούλιο ενέκρινε ισόβια κάθειρξη για δολοφόνους, βιαστές και τρομοκράτες
φυλακή - φυλακισμένος
 clock 08:19 | 19/03/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Το κοινοβούλιο του Σαλβαδόρ ενέκρινε την Τρίτη αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία επιτρέπεται πλέον η επιβολή ποινών ισόβιας κάθειρξης για σοβαρά εγκλήματα, όπως δολοφονίες, βιασμοί και τρομοκρατία, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε.

Η συνταγματική αλλαγή σηματοδοτεί σημαντική μεταρρύθμιση στο ποινικό σύστημα της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, ενισχύοντας το πλαίσιο καταστολής της εγκληματικότητας, στο πλαίσιο του «πολέμου» που έχει κηρύξει η κυβέρνηση κατά των συμμοριών.

Τι αλλάζει με τη συνταγματική αναθεώρηση

Με την αναθεώρηση καταργήθηκε ρητά η συνταγματική απαγόρευση της επιβολής «ποινών ισόβιας κάθειρξης», ανοίγοντας τον δρόμο για αυστηρότερες ποινές σε συγκεκριμένες κατηγορίες εγκλημάτων.

Η νέα διάταξη αφορά ιδίως «δολοφόνους, βιαστές και τρομοκράτες», όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε.

Η απόφαση εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, καθώς υπέρ της αναθεώρησης ψήφισαν 59 από τα 60 μέλη του κοινοβουλίου.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας του Σαλβαδόρ, Ερνέστο Κάστρο.

Ποιο ήταν το προηγούμενο καθεστώς

Μέχρι και χθες, η αυστηρότερη ποινή που προβλεπόταν από το νομικό σύστημα του Σαλβαδόρ ήταν η κάθειρξη έως 60 έτη.

Η νέα συνταγματική ρύθμιση αλλάζει ριζικά αυτό το πλαίσιο, επιτρέποντας πλέον την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για τα πιο σοβαρά εγκλήματα.

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαρία Κωνσταντάκη: "Χρησιμοποίησα την πάνα του σκύλου μου, για να τον μάθω να κάνει το ίδιο"

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis