Πολιτισμός

Πέθανε ο θρύλος της Marvel, Σταν Λι

stan lee

Θρήνος για τους απανταχού φίλους των κόμικς, καθώς έφυγε από τη ζωή ο «θρύλος» της Marvel, Σταν Λι σε ηλικία 95 ετών.
Ο Λι (πραγματικό όνομα Στάνλει Μάρτιν Λίμπερ) ήταν συγγραφέας, εκδότης, επίτιμος πρόεδρος και «ψυχή» της εταιρίας Marvel Comics.
Σε συνεργασία με εικονογράφους όπως ο Τζακ Κίρμπι και ο Στιβ Ντίτκο, ο Λι δημιούργησε δημοφιλείς χαρακτήρες κόμικς όπως ο Σπάιντερμαν, οι 4 Φανταστικοί, οι X-men, o Χαλκ, ο Θορ, ο Iron Man, ο Daredevil, ο Doctor Strange και πολλοί άλλοι, μεταμορφώνοντας τη Marvel Comics από μικρό εκδοτικό οίκο σε τεράστια επιχείρηση με παρουσία σε πολλούς κλάδους ψυχαγωγίας. Θεωρείται ένας από τους βασικότερους θεμελιωτές των σύγχρονων κόμικς.
 
Στις 17 Νοεμβρίου του 2008 τιμήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας.
 
Ο Λι αρχισε να εργάζεται στο χώρο των κόμικς το 1939, όταν ένας θείος του τον έβαλε στα Timely Comics. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ακολουθώντας το παράδειγμα της DC Comics, o Λι αποφάσισε να αναβιώσει τους υπερήρωες, με τη σύζυγό του να του λέει να γράψει τις ιστορίες που αυτός θέλει. Το αποτέλεσμα είναι ο Λι να αρχίσει να δημιουργεί σύνθετους χαρακτήρες και πολύπλοκες ιστορίες που ξέφευγαν από τα πρότυπα του παρελθόντος.
 
Σταδιακά, ο Λι μετέτρεψε τη Marvel από έναν μικρό εκδοτικό οίκο σε μια αυτοκρατορία με τεράστια κέρδη και συμφέροντα σε σχεδόν κάθε κλάδο της σόουμπιζ.
 
Το πάθος του ήταν να εμφανίζεται σε όλες τις ταινίες με ήρωες της Marvel, για μερικά δευτερόλεπτα. Παρακάτω υπάρχει το βίντεο με όλες τις εμφανίσεις του αυτές: