Κόσμος

Κρίση στις σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου προκαλεί η άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό

βούτσιτς

Η απόφαση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να μην συμπεριλάβει την Σερβία στην λίστα των χωρών για τους πολίτες των οποίων θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα μετά την 1η Ιουνίου που θα ανοίξουν τα σύνορα προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στο Βελιγράδι.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέδωσε πολιτικό χαρακτήρα στην απόφαση και δήλωσε ότι η Σερβία δεν θα απαντήσει με το ίδιο μέτρο απαγορεύοντας την είσοδο πολιτών του Μαυροβουνίου. «Θα κρατήσουμε τα σύνορα μας ανοιχτά για όλους διότι αυτό συνάδει με το ευρωπαϊκό πνεύμα και το σερβικό πνεύμα των φιλικών και αδελφικών σχέσεων.

Από την άλλη, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε και τιμωρία για το 30% των πολιτών του Μαυροβουνίου σερβικής εθνότητας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Παρ όλα αυτά η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε σήμερα να άρει την άδεια προσγείωσης αεροπλάνων του εθνικού αερομεταφορέα του Μαυροβουνίου «Montenegro airlines» στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενέκρινε προχθές το πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα που θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να επιτραπεί η είσοδος σε ταξιδιώτες από χώρες που παρουσιάζουν λιγότερα από 25 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους. Στην λίστα των χωρών αυτών συμπεριλαμβάνονται: η Αλβανία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Γερμανία και η Ελλάδα. Ο αποκλεισμός της Σερβίας προκάλεσε ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις –εξαιτίας του εκκλησιαστικού ζητήματος- Βελιγραδίου και Ποντγκόριτσα.

Κρήτη

Ηράκλειο

Αγία Μαρίνα Βόνη: Στη σκιά της πανδημίας το προσκύνημα - Τηρούν τα μέτρα οι πιστοί

Αγια Μαρίνα Βονη

Με λιγότερο κόσμο σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αλλά με ευλάβεια και μέσα σε κατανυκτικό κλίμα, γίνεται το μεγαλύτερο για την Κρήτη προσκύνημα πιστών, στην Αγία Μαρίνα της Ιεράς Μονή Βόνης.

Την εικόνα που επικρατεί αυτήν την ώρα μετέφερε στο ekriti.gr ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι πιστοί συμπεριφέρονται με απόλυτη πειθαρχία και τηρούν τα αυστηρά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ, στη σκιά της πανδημίας. “Οι επισκέπτες της Μονής έχουν έρθει συνειδητοποιημένοι, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις” σημειώνει.