Κόσμος

Iρλανδία: Επίσκεψη Πάπα στη σκιά σκανδάλων κακοποίησης

fragkiskos.jpg

Ο πάπας Φραγκίσκος φθάνει σήμερα στην Ιρλανδία για διήμερη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια.
Σε επιστολή του προς το 1,2 δισεκατομμύριο καθολικούς σε όλο τον κόσμο ο ποντίφικας καταδίκασε αυτή την εβδομάδα τις «θηριωδίες» της παιδικής κακοποίησης και της συγκάλυψης από τον κλήρο.
Η επίσκεψη του πάπα συμπίπτει με την Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών – μια συνάθροιση καθολικών από όλο τον κόσμο που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια.
Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί με μια λειτουργία ενώπιον 500.00 ανθρώπων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Φίνιξ Παρκ.
Η Ιρλανδία την οποία θα επισκεφθεί ο πάπας Φραγκίσκος είναι μια διαφορετική χώρα από εκείνην που υποδέχθηκε τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 1979, σημειώνει το BBC.
Αφότου ο Πολωνός πάπας επισκέφθηκε τη χώρα, έχουν σημειωθεί τεράστιες αλλαγές στη στάση της κοινής γνώμης απέναντι σε κοινωνικά θέματα όπως η άμβλωση, η αντισύλληψη, το διαζύγιο και ο γάμος μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου.
Η χώρα ψήφισε υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος προκειμένου να επιτραπεί ο γάμος μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου το 2015 και ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την κατάργηση του αυστηρού νόμου που απαγόρευε τις αμβλώσεις τον Μάιο.
Η ιρλανδική καθολική Εκκλησία βρίσκεται στη δίνη σκανδάλων μετά την αποκάλυψη εκτεταμένων σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών από κληρικούς και συγκαλύψεων των εγκλημάτων αυτών από τον κλήρο.
Σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εξακολουθούν να συγκλονίζουν την Εκκλησία σε όλο τον κόσμο.
Την Παρασκευή (χθες), ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ εξέφρασε την ελπίδα πως η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου θα αποτελέσει την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη σχέση της Ιρλανδίας με την Εκκλησία.
«Στο παρελθόν η καθολική Εκκλησία είχε υπερβολικά κυρίαρχη θέση στην κοινωνία μας», είπε.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη του πάπα ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην Ιρλανδία τα τελευταία 40 χρόνια, και πρόσθεσε πως αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για τον πάπα να μιλήσει απευθείας με εκείνους που υπέφεραν από τα εγκλήματα που έλαβαν χώρα σε θεσμούς της Εκκλησίας.
Το Βατικανό δήλωσε πως η συνάντηση με επιζώντες σεξουαλικών κακοποιήσεων δεν θα ανακοινωθεί παρά μετά το τέλος της και πως επαφίεται στα θύματα αν θέλουν να κάνουν δηλώσεις μετά.
Σήμερα το βράδυ ο πάπας θα παρακολουθήσει συναυλία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Οικογενειών στο στάδιο Κρόουκ Παρκ του Δουβλίνου.
Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν τη συναυλία με τον διάσημο τενόρο Αντρέα Μποτσέλι.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και άλλοι καλλιτέχνες όπως οι Νέιθαν Κάρτερ, Ντάνιελ Ο’ Ντόνελ, Μόγια Μπρέναν, the Begley Family και the Priests.
Ο ποντίφικας θα ταξιδέψει την Κυριακή στην κομητεία Μάγιο για μια επίσκεψη στo Knock Shrine.
Θα επιστρέψει στο Δουβλίνο για μια απογευματινή λειτουργία ενώπιον ενός πλήθους πιστών που εκτιμάται ότι θα φθάσουν τις 500.000 στο Φίνιξ Παρκ, στο Δουβλίνο, κλείνοντας την Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών.

Κόσμος

Europol: Εκατόν πενήντα συλλήψεις σε επιχείρηση σκούπα κατά του dark web

europol

Περίπου 150 άνθρωποι συνελήφθησαν σε επιχείρηση σκούπα που έγινε παγκοσμίως κατά του παράνομου εμπορίου στο dark web, σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής στο Σκοτεινό Διαδίκτυο, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol, η οποία έχει την έδρα της στη Χάγη.

Κατά την επιχείρηση αυτή που έφερε την ονομασία "DarkHunTOR" κατασχέθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και bitcoins, όπως και ναρκωτικά και όπλα. Η "DarkHunTOR" αποτελεί συνέχεια της εξάρθρωσης τον Ιανουάριο υπό την διεύθυνση της γερμανικής αστυνομίας της DarkMarket, μιας από τις βασικές αγορές στην μαύρη ηλεκτρονική αγορά.

Η επιχείρηση αυτή "αφορούσε μια σειρά ξεχωριστών, αλλά συμπληρωματικών δράσεων στην Αυστραλία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελβετία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ", διευκρίνισε η Europol.

Στις ΗΠΑ, περίπου 65 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση αυτή, η οποία επέτρεψε, μεταξύ άλλων, 47 συλλήψεις στη Γερμανία, 24 στη Βρετανία, 4 στην Ιταλία και 4 στην Ολλανδία. Αρκετοί από τους συλληφθέντες "συνιστούσαν σημαντικούς στόχους" για τη Europol.

Οι δυνάμεις της τάξης κατέσχεσαν επίσης 26,7 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και ψηφιακά νομίσματα όπως και ναρκωτικά, κυρίως 25.000 δισκία έκστασι και 45 πυροβόλα όπλα.

Στην Ιταλία, η αστυνομία έκλεισε επίσης παράνομα σημεία αγοράς, με τις ονομάσίες "DeepSea" και "Berlusconi", τα οποία παρουσίαζαν και τα δύο μαζί "περισσότερες από 100.000 ανακοινώσεις παράνομων προϊόντων", σύμφωνα με την Europol, η επιχείρηση της οποίας έγινε σε συντονισμό με την Eurojust, την ευρωπαϊκή υπηρεσία δικαστικής συνεργασίας.

"Το αντικείμενο επιχειρήσεων, όπως αυτή, είναι να δώσει το μήνυμα στους εγκληματίες που επιχειρούν στο Σκοτεινό Διαδίκτυο (ότι) η κοινότητα που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή του σεβασμού στο νόμο διαθέτει τα μέσα και τις διεθνείς συμπράξεις για να τους αποκαλύψει και να τους αναγκάσει να λογοδοτήσουν για τις παράνομες δραστηριότητές τους, ακόμη και στις ζώνες του dark web", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της Europol Ζαν-Φιλίπ Λεκούφ.

EIΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η αργία της 28ης Οκτωβρίου

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Μπαίνουν οικίσκοι στα χωριά που ισοπέδωσε ο Εγκέλαδος

Πορτογαλία: Πληρώνει την απλή αναλογική, στα όρια της κατάρρευσης η κυβέρνηση

ESPA BANNER