Κόσμος

Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης: ολοκληρώθηκε η πρώτη σύνοδος ολομέλειας

Ευρωκοινοβούλιο

Η σημερινή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτέλεσε μία ακόμη σημαντική στιγμή του κύκλου εργασιών της Διάσκεψης, αυτής της άνευ προηγουμένου, ανοιχτής και συμμετοχικής άσκησης της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Μετά τις εναρκτήριες δηλώσεις των συμπροέδρων της εκτελεστικής επιτροπής, η ολομέλεια (στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των πολιτών) συζήτησε τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιείται αυτή η Διάσκεψη αλλά και τις προσδοκίες αυτής, η οποία αποτελείται από ομάδες Ευρωπαίων πολιτών, εθνικές ομάδες, καθώς και από την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα.

Στο δεύτερο μέρος της ολομέλειας, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από διαδικαστικά θέματα, όπως για παράδειγμα το χρονοδιάγραμμα για τις ολομέλειες της Διάσκεψης, τις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών και την Εκδήλωση Ευρωπαίων Πολιτών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με τις σημαντικότερες στιγμές:

 

 

Επόμενα βήματα

Οι ομάδες Ευρωπαίων πολιτών θα συνεδριάσουν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, προκειμένου να προετοιμάσουν τις προτάσεις που θα καταθέσουν στις επόμενες ολομέλειες. Μεταξύ άλλων, θα διατυπώσουν συστάσεις με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι πολίτες μέσω της πλατφόρμας. Η ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη τις συστάσεις αυτές κατά τη χάραξη των μελλοντικών πολιτικών της.

Η Διάσκεψη έχει δεσμευθεί να δώσει το μέγιστο δυνατό χώρο στους νέους και, στο πνεύμα αυτό, συνεχίζονται επίσης οι προετοιμασίες για την Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 8 και 9 Οκτωβρίου. Η επόμενη σύνοδος της ολομέλειας της Διάσκεψης θα διεξαχθεί στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Ζητά από τις ΗΠΑ κοινή πολιτική covid για τους ταξιδιώτες

ΕΚΤ: Επέκταση μέτρων στήριξης των τραπεζών έως το Μάρτιο 2022

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων

Κόσμος

Ταραχές σε φυλακές στον Ισημερινό: 27 οι νεκροί

Ισημερινός - Φυλακές

Οι αρχές του Ισημερινού αύξησαν χθες Παρασκευή σε 27 νεκρούς τον απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των φυλακισμένων που εξεγέρθηκαν σε δύο φυλακές την Τετάρτη, εξέλιξη που ανάγκασε την κυβέρνηση του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο σωφρονιστικό σύστημα.

Στις ταραχές «19 πρόσωπα τα οποία στερούνταν την ελευθερία τους έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα δι’ απαγχονισμού» στη φυλακή στο Κοτοπάξι (κεντρικά), ενημέρωσε μέσω Twitter η υπηρεσία φυλακών (SNAI).

Οκτώ θάνατοι καταγράφηκαν σε σωφρονιστικό κατάστημα στη Γουάγιας (νοτιοανατολικά).

Στα επεισόδια εξάλλου τραυματίστηκαν 57 άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ αστυνομικοί, ενώ μια αστυνομικός υπέστη σεξουαλική επίθεση.

Ως εδώ οι αρχές έκαναν λόγο για 22 νεκρούς. Σύμφωνα με τον Οσβάλντο Κορονέλ, τον κυβερνήτη στην επαρχία Κοτοπάξι, κι άλλα πτώματα βρέθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, κάτι που εξηγεί γιατί δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προηγούμενο επίσημο απολογισμό.

Πρόσθεσε πως ο φυλακισμένος που βρέθηκε κρεμασμένος κατά τα πρώτα στοιχεία ήταν «ο δράστης» του βιασμού της υπαξιωματικού της αστυνομίας.

Χωρίς να ξεκαθαρίσει πόσοι ακριβώς ήταν οι έγκλειστοι που απέδρασαν από τη φυλακή στην Κοτοπάξι, η SNAI ανέφερε πως 86 βρέθηκαν και οδηγήθηκαν πίσω στα κελιά.

Αντιμέτωπος με την κατάσταση στις φυλακές ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο κήρυξε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στις φυλακές, προκειμένου «να κινητοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι για την αποκατάσταση της τάξης» σ’ αυτές.

Ο Ισημερινός μετρά περίπου 60 φυλακές με ονομαστική χωρητικότητα 29.000 θέσεων. Αλλά οι πλεονάζοντες κρατούμενοι είναι γύρω στο 30%, καθώς το σύνολο των εγκλείστων είναι 38.000 και φρουρούνται από περίπου 1.500 φύλακες ενώ, σύμφωνα με ειδικούς, θα απαιτούνταν τουλάχιστον 4.000 για να μπορεί να ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος.

Τον Φεβρουάριο, σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών με διακύβευμα τον έλεγχο των μεγαλύτερων σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας των Άνδεων είχαν σκοτωθεί 79 φυλακισμένοι μέσα σε μια μέρα. Τα επεισόδια εκείνα είχαν σημαδευτεί από φρικιαστικές σκηνές, με πτώματα αποκεφαλισμένα, κι είχαν αποκαλύψει την ισχύ συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά στις φυλακές, όπου το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των εγκλείστων είναι οξυμένο.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 2020 διαπράχθηκαν «103 δολοφονίες» μέσα στις φυλακές του Ισημερινού.

 

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ: Γάζωσαν" 45χρονο έξω από το σπίτι του

Γερμανία: 180 οι νεκροί από τις πλημμύρες