Κόσμος

ΕΕ: Ζητά από τις ΗΠΑ κοινή πολιτική covid για τους ταξιδιώτες

πτηση

Κοινή τουριστική πολιτική για τον κορωνοιό ζητά η Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σύμφωνα με δηλώσεις στο δίκτυο RTL του ευρωπαίου επιτρόπου  Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Οι 27 συμφώνησαν στις 19 Μαΐου, να επιτρέψουν την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ταξιδιωτών από τρίτες χώρες που έχουν λάβει τις αναγκαίες δόσεις εμβολίων κατά της Covid που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί πλήρως πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες, με δύο δόσεις των εμβολίων των Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca ή μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson.

Οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει να μην απαιτείται τεστ και καραντίνα για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, ώστε να δοθεί ώθηση στο τουρισμό με το κάθε κράτος μέλος ωστόσο να έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις.

Για παράδειγμα η Γαλλία, η οποία ανοίγει από τις 9 Ιουνίου στους ταξιδιώτες με βάση έναν χρωματικό κώδικα, θα συνεχίσει να απαιτεί αρνητικό τεστ (PCR ή αντιγόνων) για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

Με δεδομένο το γεγονός ότι εκατομμύρια ταξιδιώτες ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα βρεθούν στα αεροπλάνα διασχίζοντας τον Ατλαντικό, ο Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι θα υπάρξει συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, για το ενδεχόμενος κοινής πολιτικής στην υποδοχή Αμερικανών στην Ευρώπη και Ευρωπαίων στις ΗΠΑ.

«Υποδεχόμαστε ήδη Αμερικανούς τουρίστες από την στιγμή που είναι εμβολιασμένοι, από την στιγμή που έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου και μετά την παρέλευση 15 ημερών από την δεύτερη. Επιμένω ότι επιθυμούμε αμοιβαιότητα και θα συζητήσω για όλα αυτά, διότι προς τον παρόν έχουμε ακόμη καραντίνα στις ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Τιερί Μπρετόν δήλωσε: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Υπάρχει επίσης αμοιβαιότητα. Θα πρέπει από την στιγμή που υποδεχόμαστε κινέζους τουρίστες να υπάρχει αμοιβαιότητα, μία αντίστοιχη κατάσταση».  

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικό εμπόδισαν νέο κορωνοπάρτι

Συντάξεις: Αυξήσεις έως και 451 ευρώ - Ποιους αφορά

Κρήτη - κορωνοϊός: Καλύτερη η κατάσταση - Σταθερός ο αριθμός των διασωληνωμένων

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Βατόπουλος: Είμαστε σε αγώνα με τον ιό και τις νέες μεταλλάξεις

κορωνοϊός

«Καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους νέους χτύπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τους πίνακες του ΕΟΔΥ, έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό 2 ασθενείς ηλικίας από 10 έως 39 ετών και 7 ακόμη είναι διασωληνωμένοι. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει 91 άτομα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Ο καθηγητής έθεσε και μια άλλη παράμετρο, λέγοντας ότι καθώς ο ιός θα πολλαπλασιάζεται στα παιδάκια ή στους ανεμβολίαστους ενήλικες θα αθροίζει μεταλλάξεις κάποιες από τις οποίες θα επιλέγονται και θα δημιουργούνται πιο μεταδοτικά στελέχη.

«Είδατε τώρα φτιάχτηκε το Δελτα, μετά θα φτιαχτεί ένα άλλο. Άρα είμαστε σε έναν αγώνα ανάμεσα σε εμάς με τα εμβόλια και τη φυσική ανοσία και στον ιό. Ποιος θα προλάβει πιο γρήγορα και πρέπει να προλάβουμε εμείς γιατί έχουμε τα εργαλεία», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

«Έφυγε» από τη ζωή ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος

Κρήτη: Όρθιοι πελάτες και μουσική... στο τέρμα, έφεραν λουκέτα

Δάφνη: Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί που είχαν αγνοήσει καταγγελίες για ενδοοικογενειακή