Κόσμος

Brexit - Μπόρις Τζόνσον: Κανένας πρωθυπουργός δεν θα δεχόταν τους όρους της ΕΕ

Μπόρις Τζόνσον

Κανένας πρωθυπουργός δεν θα είχε το δικαίωμα να αποδεχθεί τους εμπορικούς όρους που ζήτησε η ΕΕ, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λίγο πριν πάρει το αεροπλάνο για Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές του, συνομιλώντας με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Μπόρις Τζόνσον παρευρέθηκε στη Βουλή απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για την προοπτική συμφωνίας με την Ευρώπη. «Οι φίλοι μας στην ΕΕ επιμένουν επί του παρόντος ότι εάν ψηφίσουν έναν νόμο στο μέλλον, με τον οποίο η χώρα μας δεν συμμορφωθεί ή δεν ακολουθήσει, τότε θα έχουν αυτόματα το δικαίωμα να μας τιμωρήσουν», δήλωσε.

«Δεύτερον, υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν θα έχει κυριαρχικό έλεγχο στα αλιευτικά της ύδατα. Δεν πιστεύω ότι είναι όροι που κάποιος πρωθυπουργός αυτής της χώρας θα μπορούσε να δεχθεί», τόνισε.

«Θα είναι ξεκάθαρος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν»

Για τη συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Όπως είπε, το δείπνο δεν θα είναι διαπραγμάτευση. «Πρόκειται για δείπνο, μια συζήτηση μεταξύ δύο πολιτικών ηγετών» είπε η Αλέγκρα Στράτον. «Ο πρωθυπουργός θα είναι ξεκάθαρος ότι δεν θα δεχθεί οτιδήποτε υποβαθμίζει την ικανότητά μας να ελέγχουμε τους νόμους μας ή να ελέγχουμε τα ύδατά μας. Θα είναι ξεκάθαρος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και θα περιμένει την απάντησή της».

Νωρίτερα, απαντώντας στον αρχηγό των Εργατικών Κιρ Στάρμερ για τον κίνδυνο μη συμφωνίας μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου την 1η Ιανουαρίου, ο Τζόνσον υποστήριξε ότι η Βρετανία «θα αποτελέσει μαγνήτη για ξένες επενδύσεις», ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με την ΕΕ.

«Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στη χώρα, σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας του Brexit», είπε, προσθέτοντας ότι η Βρετανία θα μπορέσει πλέον να εφαρμόσει νέο καθεστώς για το μεταναστευτικό, για τα πρότυπα μεταχείρισης των ζώων καθώς και να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες.

Σύγκρουση για τη συμφωνία

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Στάρμερ, που εμφανίστηκε μέσω βίντεο, καθώς βρίσκεται σε απομόνωση, για την έλλειψη θέσης των Εργατικών στη συμφωνία και τον κατηγόρησε για «σφίγγα» στο ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο Στάρμερ ξεκαθάρισε ότι μέχρι να υπάρξει συμφωνία οι Εργατικοί δεν θα πάρουν κάποια απόφαση, διαμηνύοντας ότι θα ψηφίσουν υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Επίσης, αναφέρθηκε στις προβλέψεις του ανεξάρτητου γραφείου προϋπολογισμού, βάσει των οποίων το κόστος της μη συμφωνίας με την ΕΕ θα είναι υψηλότερη ανεργία, υψηλότερος πληθωρισμός και μικρότερη οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον προσφέρει «κλάδο ελιάς» στην ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Brexit - Φον ντερ Λάιεν μετά την επικοινωνία με Τζόνσον: Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε

Κόσμος

Κορωνοϊός -Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ναι στην χρήση του κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron

Το κοκτέιλ της Regeneron

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από την Regeneron Pharmaceuticals μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η σύσταση αυτή μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί ως κατευθυντήρια οδηγία μεμονωμένα στα ευρωπαϊκά έθνη για την πιθανή χρήση του συνδυασμού casirivimab και imdevimab πριν από την έκδοση της αδειοδότησής του, ανακοινώνει ο EMA.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron έλαβε άδεια για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και χορηγήθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν είχε προσβληθεί από την COVID-19.

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι περισσότερες παρενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες ή μέτριες, ωστόσο έχουν υπάρξει αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση (συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων) και θα πρέπει να παρακολουθούνται”, σύμφωνα με τον EMA.

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σημείωσε ότι η αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο του συνδυασμού αυτού αντισωμάτων συνεχίζεται και θα αποτελέσει τη βάση για την σύστασή της για μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η EMA αξιολογεί επίσης τις θεραπείες αντισωμάτων των Eli Lilly και Celltrion.

H Regeneron ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ανεξάρτητη επιτροπή διαπίστωσε ότι η θεραπεία αυτή έχει “σαφή κλινική αποτελεσματικότητα” στη μείωση των ποσοστών νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς.

Ειδήσεις σήμερα 

Εμβόλιο κορωνοϊού: Η Pfizer δοκιμάζει τρίτη δόση κατά των μεταλλάξεων

Ηγουμενίδης: Κατώτερη των περιστάσεων η απάντηση Βορίδη για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Απόκριες - Ηράκλειο: Οι πρώτοι "μασκαράδες" έφτασαν!