Κόσμος

Αυξάνονται τα τσιμπήματα από τσιμπούρια στη Βουλγαρία

τσιμπούρι

Σημαντική αύξηση των τσιμπημάτων από κρότωνες (τσιμπούρια) σε όλη τη Βουλγαρία από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως τα τέλη Μαίου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο καταγράφουν ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με μολυσματικούς οργανισμούς και ασθένειες.

Ο αριθμός των κροτώνων σε πάρκα και κατοικημένες περιοχές είναι αρκετά αυξημένος φέτος και τα μέτρα πρόληψης ανεπαρκή, επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου για τις λοιμώδεις και παρασιτικές ασθένειες, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για τις Μολυσματικές και Παρασιτικές Ασθένειες, καθηγητής Τόντορ Κανταρτζίεφ δήλωσε πως στις προκαταρκτικές έρευνες που διεξήγαγαν οι επιστήμονες του Κέντρου πριν τη διενέργεια ψεκασμών για την φετινή περίοδο, εντοπίστηκαν 253 σημεία με αυξημένο πληθυσμό κροτώνων έναντι 81 πέρυσι. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερα παράσιτα φέτος, σε σχέση με άλλες χρονιές.

Οι υπηρεσίες των περιφερειών και των δήμων έχουν ήδη προχωρήσει σε ψεκασμό όπου είναι αναγκαίο, ενώ σε εξέλιξη είναι ένας δεύτερος κύκλος ψεκασμών σε δημόσιους χώρους μεγάλων αστικών κέντρων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε πάρκα της Σόφιας και άλλων πόλεων όπου οι πολίτες περνούν αρκετό χρόνο.

Κόσμος

Λίβανος: Πέντε νεκροί και πολλοί τραυματίες σε ενέδρα εναντίον μελών της Χεζμπολάχ

Χεζμπολαχ

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρία μέλη της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν στα νότια της Βηρυτού στον Λίβανο, σε ενέδρα κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός μέλους του σιιτικού κινήματος ο οποίος έχασε τη ζωή του χθες σε μια ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Το πολύνεκρο επεισόδιο σημειώθηκε στην περιοχή του Χαλντέ. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ υποστηρικτών της Χεζμπολάχ και σουνιτών κατοίκων της πόλης αυτής. Στα πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Manar TV της Χεζμπολάχ διακρίνονται τα πυρά εναντίον της αυτοκινητοπομπής των πενθούντων που φτάνουν στο σπίτι του μέλους του κινήματος, του Άλι Σίμπλι, που σκοτώθηκε την προηγουμένη.

Λιβανέζοι πολιτικοί εξέφρασαν ανησυχία για το επεισόδιο αυτό, το οποίο είναι σε εξέλιξη, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να επιδεινώσει τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνει ο Λίβανος, εν μέσω πολιτικού κενού. Η Χεζμπολάχ, η οποία στηρίζεται από το Ιράν, σε ανακοίνωσή της προέτρεψε τις αρχές να τιμωρήσουν τους ενόχους, λέγοντας ότι το περιστατικό αντικατοπτρίζει την ανομία και τον φανατισμό.

Σουνιτικές αραβικές φυλές, που κατοικούν στην πόλη αυτή, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τον θάνατο του Άλι Σίμπλι το Σάββατο, κατά τη διάρκεια ενός γάμου, ανέφεραν ότι πήραν εκδίκηση για τον θάνατο ενός συγγενούς τους σε προηγούμενες σεχταριστικές συγκρούσεις, στην ίδια περιοχή. Μια ομάδα αραβικών σουνιτικών φυλών του Λιβάνου εξέδωσε επίσης ανακοίνωση μετά τη σημερινή ενέδρα, λέγοντας ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε μια ένοπλη σύγκρουση αλλά κατηγορεί τη Χεζμπολάχ για την αναταραχή και για τις θρησκευτικές εντάσεις.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μεκάτι ζήτησε από τον επικεφαλής του στρατού να ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη, η οποία βρίσκεται πάνω στον παραλιακό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στα νότια. Τοπικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν πλάνα στα οποία διακρίνονται ένοπλοι νεαροί να περιφέρονται βιαιοπραγώντας στην περιοχή.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη - τουρισμός: Χαμόγελα για τις κρατήσεις τον Αύγουστο - Παράπονα ότι δεν ξοδεύουν χρήμα