Κάθε πέρυσι και καλύτερα, λένε οι αρτοποιοί του Ηρακλείου που μετρούν απώλειες καθώς η πτώση στην κατανάλωση ψωμιού είναι κατακόρυφη φθάνοντας μέχρι και το 30%, σύμφωνα με τον πρόεδρο των αρτοποιών του Ηρακλείου Βασίλη Δαφέρμο – Αγγελάκη, που μίλησε για το θέμα στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, περιγράφοντας μία δύσκολη πραγματικότητα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, και η κατανάλωση σε αρτοσκευάσματα έπεσε σχεδόν στο…μισό ενώ το κύμα της σαρωτικής ακρίβειας έχει οδηγήσει στο λουκέτο πολλούς συναδέλφους του.
“Έκλεισαν παλιά, παραδοσιακά αρτοποιεία και φούρνοι, άνθρωποι βγήκαν τη σύνταξη χωρίς όμως να αναλάβουν άλλοι τις επιχειρήσεις αυτές, μεγάλοι και παλιοί φούρνοι έκλεισαν. Η κατάσταση είναι κακή”, είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο κόστος λειτουργίας ενός φούρνου στο Ηράκλειο σήμερα, είπε ότι είναι τεράστιο με το πετρέλαιο να σημειώνει άνοδο έως και 30% ενώ οι τιμές των πρώτων υλών διπλασιάστηκαν. “Μιλάμε για ένα… τρελοκομείο! Η τιμή του ρεύματος με τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι πια διπλάσια και τριπλάσια. Εάν δεν μετακινήσουμε μέρος του κόστους στους καταναλωτές, πώς θα σταθούμε;” αναρωτήθηκε...
Όπως είπε ο κ. Δαφέρμος, εάν δε ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση, δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης.
Και στα αρτοσκευάσματα, όμως, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.
Οι συνήθειες των καταναλωτών άλλαξαν ριζικά, λόγω της οικονομικής κατάστασης. Η πτώση στην κατανάλωση αρτοσκευασμάτων αγγίζει πλέον το … 50%!
Στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι παραδοσιακοί φούρνοι έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, ενώ όπως είπε ο πρόεδρος των αρτοποιών, κατά την πρόσφατη επικαιροποίηση των μελών του Συλλόγου στο Ηράκλειο, διαγράφηκαν συνολικά 10 καταστήματα που έβαλαν λουκέτο.
Ο κλάδος ζητά επιτακτικά τη λήψη μέτρων για να μην κλείσουν κι άλλοι φούρνοι.
Διαβάστε επίσης:
Κρήτη: Άγνωστοι χτυπούν τις πόρτες φοιτητριών κι απειλούν να μπουν στα σπίτια τους!