Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Το Χαμόγελο του Παιδιού: 25 χρόνια πρωτοπόρων δράσεων για κάθε εξαφανισμένο παιδί

Image
unnamed.jpg
 clock 21:35 | 25/05/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», για 16η συνεχή χρονιά, με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, διοργάνωσε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για τις νέες δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες που στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της εξαφάνισης παιδιών, καθώς και ενηλίκων που ανήκουν σε ευάλωτες και υψηλού κινδύνου ομάδες. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Αλεξάνδρα Καπελετζή.  
 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», τo 2020 και το 1ο τετράμηνο 2021 αναζήτησε 122 εξαφανισμένα παιδιά καθώς και 37 ενήλικες. Το ίδιο χρονικό διάστημα ο Οργασνιμός διαχειρίστηκε 15.139 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000. Ενώ σημειώνεται ότι και εν μέσω πανδημίας, εξειδικευμένοι Ψυχολόγοι του Οργανισμού πραγματοποίησαν παρεμβάσεις πρόληψης του φαινομένου σε 1.202 μαθητές και μαθήτριες, 1.170 εκπαιδευτικούς και 642 γονείς και κηδεμόνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που παρουσίασε η κα. Μαρία Τυλιγάδη, Αστυνομική Υποδιευθύντρια, Διευθύντρια της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων, η ΕΛ.ΑΣ το 2020  διαχειρίστηκε συνολικά 260 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων και 992 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος στην ομιλία του έκανε μία σύντομή αναδρομή στις δράσεις που ξεκίνησε πριν σχεδόν 25 χρόνια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για κάθε παιδί που εξαφανίζεται, στις συνεργασίες που ανέπτυξε με τις αρμόδιες Αρχές στην Ελλάδα, στην εξειδίκευση και πιστοποιήσεις που έλαβε καθώς και στην εμπειρία και τεχνογνωσία που αντάλλαξε με διεθνείς φορείς".

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου δήλωσε: «Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών εξαφάνισης έγκειται στην πολυεπίπεδη και στενή συνεργασία μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων, φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε η διαχείριση τέτοιων περιστατικών να είναι η πλέον ενδεδειγμένη και να αποφέρει απτά αποτελέσματα. Η παρουσία και η συνεισφορά του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε αυτή τη σπουδαία συλλογική προσπάθεια σε εθνικό ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι εξόχως σημαντικές. Η συνεργασία του με υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας έχει πλέον αποκτήσει νέα δυναμική, διευρυμένο περιεχόμενο και ενισχυμένη αποτελεσματικότητα».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, δήλωσε: «Οι ένοπλες δυνάμεις καθίστανται αρωγός και συμπαραστάτης του σπουδαίου έργου που επιτελεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού», συμβάλλοντας ενεργά με προσωπικό, υλικό και μέσα,  με σκοπό την ενίσχυση των διαδικασιών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης και την ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών  άμεσης επέμβασης για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ευαίσθητου αυτού φαινομένου».  

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι: «Για το Υφυπουργείο Αθλητισμού, η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και η στήριξη της οικογένειας, είναι θέματα υψηλής προτεραιότητας. Μέλημά μας είναι να κάνουμε τα παιδιά μας ευτυχισμένα και να τα διαπαιδαγωγήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνουν σωστές και ισορροπημένες προσωπικότητες, χρήσιμοι πολίτες στην κοινωνία. Μέριμνά μας είναι να είμαστε δίπλα στα παιδιά και στην οικογένεια, μέσω της έμπρακτης αρωγής και στήριξης. Και η ενδυνάμωση της στενής συνεργασίας μας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μέσω και του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει, συμβάλει σε αυτούς τους σκοπούς».

 

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού:

Έτος 2020
Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000» δέχτηκε 10.421 κλήσεις
Πρόληψη και ευαισθητοποίηση
● 686 μαθητές, 916 εκπαιδευτικοί και 570 γονείς και κηδεμόνες συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις
Διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων
● 101 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν
● 93 παιδιά εντοπίστηκαν
● 18 ενεργοποιήσεις του AMBER ALERT
● 7 κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής»

1ο Τετράμηνο 2021
Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000» δέχτηκε  4.718 κλήσεις
Πρόληψη και ευαισθητοποίηση:
● 516 μαθητές, 254 εκπαιδευτικοί, 72 γονείς και κηδεμόνες συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις
Διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων:
● 21 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν
● 17 παιδιά εντοπίστηκαν
● 1 κινητοποίηση της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
Διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ενηλίκων (18 έως 60 ετών):
● 17 ενήλικες εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν
● 16 εντοπίστηκαν
● 13 ενεργοποιήσεις του MISSING ALERT HELLAS

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας:
Το 2020 η ΕΛ.ΑΣ διαχειρίστηκε:
● 260 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων με ποσοστό ανεύρεσης 89,23%
● 992 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων με ποσοστό ανεύρεσης 42%

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα  Εξαφανισμένα Παιδιά «Missing Children Europe», που εδρεύει στις Βρυξέλλες, το 2020:
● Στα τηλεφωνικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις, πραγματοποιήθηκαν 42.662 κλήσεις για 8.857 υποθέσεις εξαφανισμένων (σε σύγκριση με 7.582 υποθέσεις του 2019, αύξηση κατά σχεδόν 17%.)

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον (ICMEC), το 2020:

● Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: 365. 348 καταγγελίες για εξαφανισμένα παιδιά
● Βραζιλία: 27.820 παιδιά
● Καναδάς: 31.948 παιδιά
● Ιρλανδία: 6.102 παιδιά
● Ιταλία: 7.642 παιδιά
● Λιθουανία: 2.276 παιδιά
● Ταιβάν: 6.658 παιδιά
● Νέα Ζηλανδία: 2.261 παιδιά
● Νότια Κορέα: 19.146 παιδιά
● Πορτογαλία: 23 παιδιά
● Ηνωμένο Βασίλειο: 65.800 παιδιά εξαφανίστηκαν το 2019 και το 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Συνεργασία του Δήμου Μαλεβιζίου με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis