Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Ποιο νησί εφαρμόζει νέο τουριστικό μοντέλο με προτεραιότητα στο περιβάλλον

Image
Αλόννησος
 clock 22:32 | 30/09/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε στην Αλόννησο ένα ανταποδοτικό πρότυπο, κατά το οποίο ο τουρισμός θα συμβάλλει στη θωράκιση του περιβάλλοντος και την ενίσχυση συγκεκριμένων ευαίσθητων ομάδων της τοπικής κοινωνίας.

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο του προβληματισμού για τις επιπτώσεις της ταξιδιωτικής βιομηχανίας και των κλιματικών αλλαγών στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, από τα έσοδα του εισιτηρίου, του οποίου την εφαρμογή αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και αφορά την παραμονή στο Θαλάσσιο Πάρκο (Α Ζώνη), θα δημιουργούνται πρόσθετα και άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον μέσα από προκαθορισμένες χρήσεις και διαδικασίες.

Από το εισιτήριο εξαιρούνται οι κάτοικοι του νησιού και οι ντόπιοι αλιείς με τα σκάφη τους, εκτός των εκδρομικών-τουριστικών.

Πρόσφατα ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), που είναι ο φορέας διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου έκανε αποδεκτή την πρόταση του δημάρχου Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού, του δήμου και του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου με πενταετή διάρκεια και δυνατότητα επέκτασης.

Βάσει του συμφώνου, το 25% των εσόδων των εισιτηρίων θα «επιστρέφει» σε μια ευάλωτη ομάδα ντόπιων επαγγελματιών, στους αλιείς της Αλοννήσου, μέσω αγοράς και παράδοσης αλιευτικού εξοπλισμού στον τοπικό σύλλογο. Επιπλέον, 25% των εσόδων θα «επιστρέφει» στον δήμο για περιβαλλοντικές δράσεις και το υπόλοιπο ποσό των εσόδων θα διατίθεται για ενέργειες εντός του Θαλάσσιου Πάρκου.

Σημειώνεται πως η τάση από εκατομμύρια ταξιδιώτες να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά και να προσφέρουν ουσιαστικό καλό στους προορισμούς που επισκέπτονται είναι μια ταξιδιωτική συμπεριφορά που κερδίζει διαρκώς νεο «έδαφος» παγκοσμίως και εντάσσεται στον μετασχηματικό τουρισμό. Αξίζει να αναφερθεί πως το εισιτήριο δεν επηρέασε αρνητικά τον τουρισμό στο πάρκο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης, τα σκάφη που επισκέφθηκαν το Θαλάσσιο Πάρκο μέσα στο 2023 αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 130% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, αύξηση στις προσεγγίσεις σκαφών στο Πατητήρι το λιμάνι του νησιού, διαπιστώνει για φέτος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αλοννήσου.

Συγκεκριμένα με πρόταση του δημάρχου της Αλοννήσου, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. από την είσπραξη του εισιτηρίου ήδη χρηματοδότησε τον Λιμενικό Σταθμό Αλοννήσου για το έτος 2023 -2024 με το ποσό των 22.500 ευρώ για τη συμβολή του στη φύλαξη του Πάρκου. Επίσης χρηματοδοτήθηκε ο καθαρισμός όλων των παραλιών στα νησιά του Πάρκου με το ποσό των 15.000 ευρώ, πρακτική που θα γίνεται κάθε χρόνο.

Πρόσθετα, το 30% επί του εισιτηρίου μεταφέρεται στο Πράσινο Ταμείο, το οποίο χρηματοδοτεί δήμους για περιβαλλοντικές δράσεις. Ο Δήμος Αλοννήσου έχει αξιοποιήσει κατά καιρούς αυτές τις χρηματοδοτήσεις για κατασκευή παιδικών χαρών, υπογειοποιήσεις κάδων, σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE και άλλες δράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναπτυξιακή Ηρακλείου: Ανοιχτές Ενημερωτικές Εκδηλώσεις Διαβούλευσης σε όλη την Κρήτη

Έχασε τον έλεγχο της μηχανής, έχασε και τη ζωή του...

Κρήτη: Ο νέος τρόπος προβολής των υποψηφίων ...στα καφενεία (φωτο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis