Ελλάδα

Έρχεται νέα μόνιμου χαρακτήρα ρύθμιση για τα αυθαίρετα

dasikoi_252863_122531_type13262.jpg

Νέα ρύθμιση μόνιμου χαρακτήρα για τα αυθαίρετα προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος της κυβέρνησης είναι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να
φέρει μία συνολική παρέμβαση-μεταρρύθμιση για τα αυθαίρετα, «στην οποία δευτερεύουσας σημασίας θα είναι αυτή καθεαυτή η παράταση, που είναι αναγκαία προφανώς, αλλά δεν θα είναι αυτό που θα χαρακτηρίζει τη ρύθμιση. Τη ρύθμιση θα τη χαρακτηρίζει βασικά μια κατεύθυνση αποφυγής νέων παρατάσεων στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφετέρου το γεγονός ότι η κόκκινη γραμμή μας σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων πάει πίσω στο 2011» δήλωσε, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της ρύθμισης για τα αυθαίρετα, απέφυγε να το προσδιορίσει, λέγοντας πως «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Δεν θα υπάρξει κάποιο κενό σε σχέση με τους ιδιοκτήτες και σε σχέση με τους μηχανικούς που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι στην προωθούμενη ρύθμιση «θα μπορεί να εντάσσεται όποτε θέλει, αλλά εκείνο που θα συμβουλεύαμε εμείς τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είναι να ενταχθούν νωρίς. Όσο πιο αργά το αφήσουν να το κάνουν, μετά από χρόνια, αυτό μπορεί να σημαίνει ενδεχομένως παραπάνω επιβαρύνσεις για τους ίδιους. Άρα, καλύτερα νωρίτερα, παρά αργότερα, παρότι στόχος είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων να μην είναι επιβαρυντική για τους ιδιοκτήτες».

Όπως εξήγησε, θα υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους κατόχους αυθαιρέτων, το οποίο θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και «θα οδηγήσει σε ένα τέρμα στο γνωστό σκηνικό, όπου υπουργοί Περιβάλλοντος πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο στη Βουλή και φέρνουν παρατάσεις επί παρατάσεων».
Κατά τον κ. Χατζηδάκη, για όλη αυτή τη ρύθμιση κομβικής σημασίας θα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου. Όπως υπενθύμισε, έχει ψηφιστεί ρύθμιση εδώ και αρκετά χρόνια προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του 2020. «Θα συνεννοηθούμε για όλες αυτές τις ρυθμίσεις όχι μόνο με τους μηχανικούς, αλλά και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με την ΠΟΜΙΔΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν νομίζω ότι η Πολιτεία δικαιούται να τους επιβαρύνει άλλο.

Από τη συζήτηση που έκανα με τον κ. Στασινό, αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρξουν κοινοί τόποι με τους ιδιοκτήτες. Εκκρεμεί, λοιπόν, συνάντησή μας με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προτού ανακοινώσουμε τις όποιες ρυθμίσεις» ανέφερε ο υπουργός.
Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» επισήμανε πως είναι δεδηλωμένη η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έναν νέο κύκλο. Όπως είπε, έχει ζητηθεί από τους περιφερειάρχες να δώσουν πρόσθετα κονδύλια, το ΥΠΕΝ είναι σε επαφή με το υπουργείο Ανάπτυξης, ωστόσο προς το παρόν το ΥΠΕΝ δεν έχει καταλήξει ακριβώς στο τι πρόκειται να γίνει για το «Εξοικονομώ». Υπολογίζεται, πάντως, ότι συνολικά οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, που σημαίνει ότι το 5% συνολικά του ΕΣΠΑ θα δοθεί για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Οι δράσεις αυτές θα είναι υψηλής προτεραιότητας και στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ), που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο.

Σχετικά με το θέμα της Τράπεζας Γης, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι καταρχήν υπέρ αυτής της ρύθμισης, «η οποία έρχεται να αντιμετωπίσει αδικίες σε σχέση με κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων - σίγουρα πάντως αυτούς που κατέχουν διατηρητέα - κι έρχεται να βάλει και με ένα ηλεκτρονικό τρόπο μια τάξη στο ζήτημα της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης. Όμως, αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή, με βάση και πάλι τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και με κατεύθυνση να μη θεωρείται ότι πάμε να κάνουμε χάρες, αλλά να αντιμετωπίσουμε αδικίες και να βάλουμε μια τάξη».

Αναφερόμενος στον γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό και τα χωρικά σχέδια, ο υπουργός δήλωσε πως είναι ένα ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας για το υπουργείο. Ένα ζήτημα το οποίο χειρίζεται προσωπικά ο υφυπουργός Δ. Οικονόμου και συνδέεται με την αναπτυξιακή δραστηριότητα. «Είναι κομβικής σημασίας να ξεκολλήσουν επενδύσεις και να ανοίξουν καινούριες δουλειές. Κι όλα αυτά τα ζητήματα θα συμπεριλαμβάνονται σε ένα ευρύτερο νομοσχέδιο του υπουργείου μας, το οποίο θα αντιμετωπίζει ζητήματα αδειοδοτικά, πολεοδομικά και χωροταξικά» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε πως έθεσε στον υπουργό το ζήτημα της απαραίτητης αναγκαιότητας της παράτασης μέχρι να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις σε αυτόν το νόμο, ώστε να υπάρχει μια συνέχεια. Επίσης, έθεσε το ζήτημα της παράτασης για τα σχέδια του Ν.4178, που παραμένει σε εκκρεμότητα. «Από εκεί και πέρα τέθηκε το ζήτημα του προγράμματος "Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον" και κυρίως για τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και δεν μπόρεσαν να εγκριθούν, διότι τελείωσαν τα απαραίτητα κονδύλια. Η πρότασή μας ήταν στο επόμενο πρόγραμμα να μπουν σε προτεραιότητα αυτοί που είχαν υποβάλει αιτήσεις, αλλά δεν εγκρίθηκαν. Ο υπουργός άκουσε την πρότασή μας, δεν δεσμεύτηκε και είπε ότι θα εξετάσει όλες τις πιθανές λύσεις» δήλωσε ο κ. Στασινός. 

«Από εκεί και πέρα, συζητήσαμε για το θέμα της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, που ήταν και πρότασή μας και το οποίο θα δει η κυβέρνηση, με όποιες ρυθμίσεις πιστεύει ότι είναι καλύτερες έτσι ώστε να κριθούν και συνταγματικές, να μην υπάρχει θέμα, όπως υπήρχε στο παρελθόν με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης και θα το δει το επόμενο διάστημα. Τέλος είδαμε το θέμα των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, που ανέλαβε την πρωτοβουλία το Υπουργείο να προχωρήσουν άμεσα. Στόχος είναι στις αρχές του 2020 να ξεκινήσουν τα πρώτα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, με τελικό στόχο να γίνουν τελικά σε όλη τη χώρα τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί επιτέλους ο χωρικός σχεδιασμός της χώρας» ανέφερε ο κ. Στασινός.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: 1.747 νέα κρούσματα με 606 στις ΜΕΘ - 121 θάνατοι σε ένα 24ωρο!

κορωνοϊος ΜΕΘ εντατική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1747 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 103034, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες.

4867 (4.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 27199 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

606 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 171 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 557 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 121 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2223 θανάτους συνολικά στη χώρα. 891 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορωνοϊός: Ειδικευόμενος γιατρός που νόσησε περιγράφει: «Τρόμαξα όταν είδα την αξονική»