Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Μουζάλας: Να αναλάβει όλη η ΕΕ ευθύνη για τους πρόσφυγες

Image
prosfyges3
 clock 15:42 | 09/03/2017 writer icon newsroom ekriti.gr

Την άποψη ότι η αρχική εισήγηση του Ευρωκοινοβουλίου για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου θα μπορούσε να αποτελέσει μία καλή βάση για συζήτηση, εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Σεσίλια Γουίλκστρομ, παρουσίασε, αυτήν την εβδομάδα, ένα προσχέδιο έκθεσης για την αναθεώρηση του Κανονισμού, το οποίο, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρχει αυτόματη καταγραφή όλων των αφίξεων από τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, καθώς και ένα υποχρεωτικό και μόνιμο σύστημα μετεγκατάστασης, ώστε όλα τα κράτη-μέλη έχουν νομική υποχρέωση να δέχονται τους αιτούντες άσυλο.
 
«Η εισήγηση της κ. Γουίλκστρομ είναι μία καλή βάση συζήτησης, αντίθετα με τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό που προτείνει η Επιτροπή είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, θα καταπέσει με την πρώτη αύξηση εισροών» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός. Σε ό,τι αφορά τα βασικά σημεία συμφωνίας με την εισήγηση του Ευρωκοινουβουλίου, ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει «αυτοματοποιημένη διαδικασία», να μην ενεργοποιείται ο μηχανισμός όταν οι αφίξεις ξεπεράσουν το 150% των δυνατοτήτων της χώρας, αλλά ενδεχομένως και κάτω από το 100%, καθώς επίσης και να διασφαλιστεί ότι το κάθε κράτος κατ' ελάχιστο θα δέχεται κάποιους πρόσφυγες. «Δεν θέλουμε ευέλικτη αλληλεγγύη. Η εθελοντική βάση προσφοράς δεν βοήθησε» τόνισε ο κ. Μουζάλας, συμπληρώνοντας πως από τα αιτήματα της Ελλάδας για παροχή βοήθειας πολιτικής προστασίας από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, έλαβε μόνο το 5% και από συγκεκριμένα κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία.
 
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες παραμονής των μεταναστών, ο ίδιος σημείωσε πως στις εγκαταστάσεις στην ενδοχώρα οι συνθήκες είναι, πλέον, πολύ καλές, ενώ στα νησιά η κατάσταση παραμένει δύσκολη, κυρίως γιατί υπάρχει συνωστισμός, οι δήμαρχοι δεν επιθυμούν να κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις και οι ξενοδόχοι αρνούνται να νοικιάσουν δωμάτια σε μετανάστες. Ο κ. Μουζάλας δεσμεύτηκε πως οι συνθήκες για τους πρόσφυγες θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον, διασφαλίζοντας αξιοπρεπή διαβίωση, και πως μέχρι τα μέσα Απριλίου θα δοθούν μετρητά και δικαίωμα εργασίας σε όλους.
 
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ανέφερε ότι για τους ασυνόδευτους ανηλίκους έχουν δημιουργηθεί, πλέον, 1.400 θέσεις και πως κανένα παιδί δεν βρίσκεται σε αστυνομικό τμήμα. Ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε, επίσης, για «υποκρισία» κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες από τα 2.200 ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονται στην Ελλάδα δέχονται για μετεγκατάσταση μόνο τα 650 και από αυτά έχουν ήδη μετεγκατασταθεί μόνο τα 248, λόγω έλλειψης υποδομών. «Είναι αίσχος για την Ευρώπη, όχι για την Ελλάδα» τόνισε. Επίσης, υποστήριξε πως πολλές ΜΚΟ έχουν λάβει χρηματοδοτήσεις για να φτιάξουν δομές για ανήλικα, αλλά καθυστερούν.
 
Τέλος, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε πως αυτήν τη στιγμή περνούν στην Ελλάδα 100 άνθρωποι την ημέρα και στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας επιστρέφονται 30-40 άτομα την εβδομάδα, γιατί, όπως είπε, υπάρχει το φαινόμενο της «κατάχρησης ασύλου», δηλαδή κάνουν όλοι αιτήσεις ασύλου, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας, τις οποίες η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από το διεθνές δίκαιο να εξετάσει ατομικά.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis