Ελλάδα

Κοινωνία

Αύξηση των δαπανών για την υγεία και προσλήψεις ανακοίνωσε ο Ξανθός

eisitirio.jpg

Διοικητές νοσοκομείων που πρόκειται να απομακρυνθούν, αίφνης «ανακαλύπτουν» ελλείψεις στα νοσοκομεία, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016 ανακοίνωσε 3.500 προσλήψεις στα νοσοκομεία εντός του 2016, αλλά και αύξηση των δαπανών για τα νοσοκομεία ώστε να περιθάλπουν όλους τους ανασφάλιστους, όπως θα προβλέπει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα.

«Το 2016 για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια θα υπάρξει πραγματική ενίσχυση στη δημόσια υγεία», τόνισε ο υπουργός Υγείας υπογραμμίζοντας ότι «οι προβλέψεις του προϋπολογισμού στο χώρο της υγείας υπηρετούν ένα κοινωνικό σχέδιο που προβλέπει την καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων ανθρώπων».

Το σχέδιο της κυβέρνησης, είπε ο Α. Ξανθός, προβλέπει «προσλήψεις 3.500 για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια», ενώ «για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια έχουμε αναστροφή της τάσης για συνεχή μείωση των δαπανών των νοσοκομείων».

Ειδικότερα ο υπουργός αποκάλυψε ότι το 2015 το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία ήταν 1,388 δις ευρώ με βάση το μεσοπρόθεσμο, αλλά η κυβέρνηση το αύξηση κατά 150 εκατ. τον Οκτώβριο και τώρα το αυξάνει πάλι με άλλα 48 εκατ. ευρώ. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν θα παρέχουμε υγεία σε κάθε πολίτη», τόνισε χειροκροτούμενος και ανακοίνωσε ότι το 2016 οι δαπάνες των νοσοκομείων θα αυξηθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ.

Ο Α. Ξανθός επεσήμανε ότι υπάρχει αύξηση των εσόδων πάνω από 200 εκατ. που προέρχεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και αύξηση εσόδων από την μεταβίβαση πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος, είπε, είναι «η αύξηση και η σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, χωρίς να υπάρξει αύξηση του συνολικού ποσοστού δαπανών για την υγεία που είναι στο 9%, δηλαδή κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο». «Το πραγματικό πολιτικό ζήτημα είναι ότι έχουμε πολύ χαμηλές δαπάνες δημόσιας υγείας. Ήταν στο 5%, δηλαδή κάτω από το 6% του ΑΕΠ που ήταν ο μνημονιακός στόχος», είπε ο υπουργός Υγείας και επεσήμανε ότι «ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 6,5% με 7%».

Όσον αφορά τις καταγγελίες για ελλείψεις, ο Α. Ξανθός παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν υπαρκτά προβλήματα», αλλά επεσήμανε «πατώντας πάνω σ' αυτά έχουμε διοικητές νοσοκομείων που επειδή είναι υπ' ατμόν καταγγέλλουν ελλείψεις φαρμάκων». «Αυτή είναι η τραγικότητα της αντιπολίτευσης», σχολίασε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Α. Ξανθός ανακοίνωσε παρεμβάσεις για την αναδιοργάνωση συστήματος προμηθειών και φαρμάκων στα νοσοκομεία, την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, την ολική φροντίδα για τα άτομα με εξαρτήσεις και την αναδιοργάνωση της δημόσιας υγείας.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: 3.833 τα νέα κρούσματα - 104 θάνατοι - 819 οι διασωληνωμένοι

κορωνοϊός νοσοκομεία εντατική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.833 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24ώρες, εκτωνοποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικόςαριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 308.006 (ημερήσια μεταβολή+1.3%), εκ των οποίων 51.3%άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμεναμεταξίδι απότοεξωτερικό και 2.636 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 104, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.239 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενονόσημαή/καιηλικία70ετώνκαιάνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 (62.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ1.925 ασθενείς.

Οιεισαγωγές  νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομείατης επικράτειας είναι 526 (ημερήσια μεταβολή-6.41%).

Ομέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 515 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Self test: Παρελήφθησαν άλλα 2,5 εκατομμύρια - φώτο

Βασιλακόπουλος- Κορωνοϊός: Το Πάσχα να μετακινηθούν όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει

Κορωνοϊός - Σαρηγιάννης: Ρίσκο οι μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό