Κόσμος

Τουρκία: Η έκδοση των «8» αξιωματικών είναι αναγκαία για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις

ερντογάν

Μήνυμα προς την Ελλάδα μέσω του εκπροσώπου του στέλνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι τελευταίοι δύο από τους «8» αξιωματικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε πως η έκβαση της υπόθεσης συνδέεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Προσδοκούμε την επιστροφή αυτών των ατόμων όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Και οι οχτώ συνδέονται άμεσα με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η έκδοσή τους είναι αναγκαία για την απόδοση του δικαίου όσο και για τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις. Ελπίζουμε οι ελληνικές αρχές να προβούν στα απαραίτητα βήματα», επισήμανε.

Κόσμος

AUKUS: «Απαράδεκτος» ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

«Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, της αποκαλούμενης AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα» για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν αργότερα απόψε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, στη δίωρη συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αυτή θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

Ειδήσεις σήμερα:

Λιμάνι Ηρακλείου: Σε έναν μήνα θα ξέρουμε τον νέο "ιδιοκτήτη"

Ξεπέρασε τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη

Κρήτη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισήγαγε λαθραία αλκοολούχα ποτά από τη Βουλγαρία (φώτο)

ESPA BANNER