Κόσμος

Ο Ερντογάν απειλεί τους Κούρδους

ερντογαν

Ξεκάθαρη προειδοποίηση στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχτεί προσπάθειες απορρόφησης της βόρειας πόλης του Κιρκούκ στα εδάφη τους έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στο Ζονγκουλντάκ, στα νότια παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Το μήνυμα Ερντογάν ήλθε λίγες ημέρες μετά την απόφαση του τοπικού επαρχιακού συμβουλίου να εγκρίνει την έπαρση κουρδικής σημαίας, μαζί με την ιρακινή, έξω από τα δημόσια κτήρια της πόλης.

«Εμείς, ως Τουρκία, δεν συμφωνούμε με αυτές τις ανοησίες ότι το Κιρκούκ ανήκει στους Κούρδους. Ανήκει στους Τούρκους, τους Άραβες και τους Κούρδους, όλους αυτούς. Μην μπλέκετε με αξιώσεις ότι σας ανήκει, διότι αυτό θα έλθει με βαρύ τίμημα και θα χαλάσετε τη σχέση σας με την Τουρκία», είπε ο κ. Ερντογάν, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι οι κουρδικές σημαίες που κυματίζουν στο Κιρκούκ πρέπει να «κατέβουν αμέσως» και να παραμείνουν μόνο οι ιρακινές.

Το Κιρκούκ βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Eρμπίλ, πρωτεύουσας του ημιαυτόνομου κουρδικού θύλακα στο Ιράκ, και ο έλεγχός του αποτελεί αντικείμενο κόντρας ανάμεσα στους Κούρδους και την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Το Κιρκούκ φιλοξενεί εθνοτικά ανάμικτο πληθυσμό και έπεσε στα χέρια των κούρδων μαχητών το 2014, αφότου εγκαταλείφτηκε από τον ιρακινό στρατό λόγω της επέλασης του Ισλαμικού Κράτους.

Κόσμος

Ισπανία - κορωνοϊός: Σχεδόν 45.000 νέα κρούσματα

lockdown επιβάλλει η Ισπανία

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε 44.357 κρούσματα και 404 θανάτους εξαιτίας του κορωνοϊού.

Πρόκειται για νέο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου, όπου ο απολογισμός της πανδημίας έχει φτάσει τους 55.041 νεκρούς επί συνόλου 2.456.675 μολύνσεων. Η Ισπανία καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων σε ημερήσια βάση από τα τέλη του Δεκεμβρίου, μολαταύτα κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας εκφράζουν αισιοδοξία διότι οι αριθμοί σταθεροποιούνται.

Παρά την αισιοδοξία αυτή, ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στα 796 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους χθες, από 736 την προηγουμένη. Είναι υπερτριπλάσιος από το όριο των 250, πέραν του οποίου το υπουργείο μιλά για «πολύ μεγάλο κίνδυνο».

«Οι αυξήσεις που βλέπουμε γίνονται μικρότερες καθημερινά, κάτι που υποδεικνύει πως έχουμε φθάσει στο σημείο που θα αρχίσουν να κάμπτονται», έκρινε μολαταύτα ο Φερνάντο Σιμόν, στέλεχος του υπουργείου αρμόδιο για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων.

Πού σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων στην Ισπανία
Σε ορισμένες αυτόνομες περιοχές (επαρχίες), ο δείκτης βρίσκεται σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη -στα 1.467,5 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στην Εξτρεμαδούρα και στα 1.286,9 και στα 1.166,1 σε Μούρθια και Βαλένθια αντίστοιχα. Ο κ. Σιμόν σημειώνει ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχίσει να είναι μεγάλη τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια ετοιμάζεται να παραιτηθεί ώστε να είναι υποψήφιος του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις τοπικές εκλογές. Σύμφωνα με στέλεχος της παράταξής του, θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του την ερχόμενη Πέμπτη. Οι εκλογές στην Καταλονία θα διεξαχθούν τη 14η Φεβρουαρίου.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - Open Mall: Οδεύει προς "επιτήρηση" το έργο και στο ... βάθος απένταξη!

Εργαζόμενοι στην Κρήτη, ασφαλισμένοι στη Βουλγαρία και φοβούνται να μιλήσουν!

Ανακαλύφθηκε επιγραφή 1500 ετών για τον Χριστό γραμμένη στα αρχαία ελληνικά