Υγεία

Οι δυνατότητες της σύγχρονης τηλεκαρδιολογίας

ηλεκτροκαρδιογραφος

Η σύγχρονη τηλεϊατρική φαίνεται ότι ανοίγει μια νέα εποχή στην ιατρική. Δυο από τα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, το «New England Journal of Medicine» και το «Circulation», με πρόσφατα άρθρα τους ασχολούνται με το θέμα αυτό.

Η τηλεϊατρική άρχισε εδώ και μερικές δεκαετίες σαν ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων ενώ σήμερα εξελίσσεται σε θεραπευτική εξ αποστάσεως. 

Με την εισαγωγή των ρομπότ στη χειρουργική που ήδη υπάρχει, θα μπορεί αύριο να γίνεται χειρουργική εξ αποστάσεως. 

Δηλαδή ο χειρουργός να βρίσκεται στην Αμερική και να χειρουργεί με το επιτελείο του διαμέσου των ρομπότ στην Ελλάδα. Αυτό, βέβαια, είναι το αύριο.

Όμως και σήμερα οι δυνατότητες της τηλεϊατρικής είναι ρεαλιστικές. Σήμερα μπορούμε με την τηλεϊατρική να καθοδηγείται ο γιατρός ενός απομονωμένου και απομακρυσμένου νησιού ή χωριού και να πραγματοποιεί με ασφάλεια θεραπείες όχι μόνο χρόνιων παθήσεων αλλά και επειγόντων περιστατικών και έτσι να σώζονται ανθρώπινες ζωές. 

Με καθοδήγηση από τα μεγάλα έμπειρα ιατρικά κέντρα μπορεί να γίνονται όλες οι φαρμακευτικές θεραπείες των διαφόρων μορφών καρκίνου χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο ασθενής και η οικογένειά του να έλθουν και να ταλαιπωρούνται ψυχικά και οικονομικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτά, για τον καρκίνο που αποτελεί την ανθρώπινη μάστιγα σήμερα. Τι γίνεται όμως με τις καρδιοπάθειες;

Ιδιαίτερα στην Καρδιολογία όπου ο χρόνος μεταφράζεται σε ζωή, η τηλεϊατρική αποβαίνει σωτήρια αφού μπορεί να αποτρέψει π.χ. ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου κέντρου ο απομονωμένος και απομακρυσμένος γιατρός του νησιού και του χωριού χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στην Καρδιολογία μπορεί να αρχίζει τη θεραπεία με θρομβόλυση ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου με την ασφάλεια, τη σιγουριά και την εμπειρία που του παρέχει το μεγάλο πανεπιστημιακό κέντρο που τον καθοδηγεί. 

Έτσι ο χρόνος για να κληθεί και να έλθει το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του ασθενούς είναι χρόνος που κερδίζεται επ’ ωφελεία της θεραπείας και της ζωής του αρρώστου.

Μέχρι τώρα η τηλεϊατρική στην Καρδιολογία χρησιμοποιείτο μόνο για διαγνωστικούς σκοπούς, πώς δηλαδή θα διαγνωσθεί τι έχει ο άρρωστος π.χ. από το ηλεκτροκαρδιογράφημα ή οποιαδήποτε άλλη απεικονιστική μέθοδο. 

Σήμερα όμως γίνεται ένα μεγάλο άλμα με στόχο τη θεραπεία και τη διάσωση της ζωής του ασθενή.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Υγεία

Πέντε τροφές που ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα

τουρσί

Το φαγητό είναι τροφή όχι μόνο για το σώμα μας αλλά και για το μυαλό μας. To αμερικάνικο site Inverse συγκέντρωσε όλες τις τελευταίες έρευνες γι’ αυτά που πρέπει να περιλαμβάνει το διαιτολόγιο μας ώστε έχουμε υγιή εγκέφαλο.

Μήλα για τη μνήμη

Μια τελευταία έρευνα του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stem Cell Reports έδειξε ότι η κατανάλωση μήλων ενισχύει την παραγωγή των εγκεφαλικών κυττάρων που συμμετέχουν στη διαδικασία της εκμάθησης και της μνήμης. Το ίδιο ισχύει και τα κόκκινα σταφύλια καθώς και το πράσινο τσάι.

Γλυκοπατάτες για συγκέντρωση

Οι κόκκινες και μοβ γλυκοπατάτες δεν παύουν να εκπλήσσουν με τις ιδιότητες τους. Κυρίως εξαιτίας της συμβολής τους στη ρύθμιση του σακχάρου γεγονός που εκτιμάται ιδιαίτερα από τους διαιτολόγους. Φαίνεται, όμως, ότι οι ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμoνώδεις ιδιότητες, βοηθούν πολύ και την πνευματική απόδοση.

Πράσινες σαλάτες για καλή απόδοση μέχρι βαθιά γεράματα

Και όμως, μια δόση πράσινες σαλάτες τη μέρα είναι αρκετή για να μειώσει κατά μέσο όρο 11 χρόνια την φθορά της μνήμης εξαιτίας της ηλικίας. Η έρευνα προέρχεται από το πανεπιστήμιο της Βοστόνης και έδειξε ότι 80χρονοι που κατανάλωναν τουλάχιστον μια μερίδα πράσινες σαλάτες τη μέρα είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ απόδοσης, συγκέντρωσης και μνήμης από τους συνομηλίκους τους.

Τουρσί για ενδυνάμωση

Μπορεί να μην είναι αυτό που έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν μιλάμε για μνήμη αλλά η διαδικασία της ζύμωσης συμβάλλει στην καλή υγεία του μικροβιώματος. Που σημαίνει καλύτερη ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, λιγότερες φλεγμονές, καλύτερη υγεία και καλύτερη ενδυνάμωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Ψάρι για διάθεση και μνήμη

Όλα τα ψάρια αλλά κυρίως, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός εξαιτίας των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα. Μια έρευνα, μάλιστα, του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ έδειξε ότι είναι τέτοια η συμβολή τους που μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης ακόμα και 18-24 χρόνων που βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας.

Πηγή: olivemagazine.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο 35χρονος Κρητικός που κατηγορείται για βιασμό ανηλίκων

Ηράκλειο: Επίθεση σε πισίνα βίλας - Μεγάλη η ζημιά, λέει ο ιδιοκτήτης

Ηράκλειο: Έχει το κοράκι... κορώνα στο κεφάλι του! (φωτο)