Υγεία

Κορωνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να κολλήσουμε από την πισίνα

Τραγωδία: Πατέρας και τα δυο παιδιά του πνίγηκαν σε πισίνα.jpg

Οι πισίνες σε πολλά μέρη του δυτικού κόσμου ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά σύντομα και οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται άνετα, γνωρίζοντας ότι το να κάνεις μια βουτιά εκεί έχει πολύ μικρό κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, λόγω και των απολυμαντικών μέσων που χρησιμοποιούνται. Ωστόσο, κάποιοι κίνδυνοι ενδέχεται να υπάρχουν σε πισίνες που επισκέπτεται πολύς κόσμος, με κακό αερισμό αν είναι εσωτερικές και έχουν μολυσμένες επιφάνειες όπως χειρολαβές λ.χ.

Ο Ernest Blatchley είναι καθηγητής περιβαλλοντικής και οικολογικής μηχανικής στο ιστορικό Πανεπιστήμιο Purdue στο Λαφαγιέτ των ΗΠΑ και ειδικεύεται στην έρευνα για το πώς αντιδρά το χλώριο στις πισίνες έναντι μολυσματικών παραγόντων όπως υγρά ανθρώπινου σώματος, φάρμακα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Για αυτό και η γνώμη του είναι σημαντική.
«Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν πώς ο κορωνοϊός ανταποκρίνεται στο χλώριο, αλλά γνωρίζουμε ότι το χλώριο απενεργοποιεί αποτελεσματικά παρόμοιους ιούς.

Στις ΗΠΑ, η γενική οδηγία για τη σωστή απολύμανση των πισινών είναι η διατήρηση μιας συγκέντρωσης χλωρίου μεταξύ 1 και 5 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο. Εάν μια πισίνα έχει αυτή τη συγκέντρωση, ο κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό πρέπει να θεωρείται μηδαμινός. Ωστόσο, το γύρω περιβάλλον γύρω από μια εσωτερική πισίνα είναι πιθανό να δημιουργήσει κινδύνους εξάπλωσης του κορωνοϊού, ειδικά αν αυτή βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος μόλυνσης για ένα άτομο δεν σχετίζεται με το νερό. Το πιο επίφοβο είναι η μόλυνση μέσω του αέρα ή των επιφανειών σε αυτές τις εγκαταστάσεις», εξηγεί ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει 20 χρόνια για να μελετάει ιούς, βακτήρια και χημικά στις πισίνες.

Κόσμος

Κορωνοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας για έξι εβδομάδες στη Μελβούρνη

αυστραλία σημαία

Η Μελβούρνη, δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας, άρχισε σήμερα την εφαρμογή μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας για έξι εβδομάδες, μετά την έκρηξη των νέων κρουσμάτων της COVID-19, ενώ οι γειτονικές της Πολιτείες, προχώρησαν στην εφαρμογή μέτρων προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η Αυστραλία κατόρθωσε να αποφύγει τις απώλειες που είχαν άλλες χώρες από την εξάπλωση της COVID-19, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή 544.055 ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το ξέσπασμα της πανδημίας στη Μελβούρνη, επέβαλε στην Πολιτεία της Βικτόρια τη λήψη “μέτρων προσωπικής απομόνωσης” για τον πληθυσμό των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων της.

Η Βικτόρια ανέφερε χθες 134 νέα περιστατικά μόλυνσης, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος σε σχέση με τον αριθμό-ρεκόρ των κρουσμάτων που είχε καταγραφεί προχθές.