Τεχνολογία

Επιστήμη

Kαλλιέργησαν πατάτες σε συνθήκες του πλανήτη Άρη

πατατες

Πατάτες τηγανιτές από τον Άρη; Ίσως να γίνει μια ημέρα, καθώς η πατάτα φαίνεται να μπορεί να φυτρώσει σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη, σύμφωνα με τα πρώτα πειράματα που έγιναν στο Περού.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Κέντρο Πατάτας μετά το πείραμα που διεξήχθη από τις 14 Φεβρουαρίου ως τις 5 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του στη Λίμα.

«Αν οι πατάτες μπορούν να υποστούν τις ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες στις οποίες τις υποβάλαμε εδώ, αυτό μας προσφέρει καλές πιθανότητες να φυτρώσουν στον Άρη», εκτίμησε ο Χούλιο Βαλδίβια Σίλβα αστροβιολόγος που συνεργάζεται με τη NASA.
«Το γεγονός ότι υπήρξε ανάπτυξη σε συνθήκες όπως αυτές του Άρη είναι μια σημαντική φάση του πειράματος αυτού», πρόσθεσε.

Οι πατάτες αυτές, που επιλέχθηκαν από περίπου 100 είδη που φύονται στο Περού, καλλιεργήθηκαν κάτω από έναν θόλο όπου δημιουργήθηκε ατμόσφαιρα η οποία έμοιαζε με τις συνθήκες που επικρατούν στον Άρη. Το χώμα στο οποίο καλλιεργήθηκαν οι πατάτες προήλθε από την έρημα Πάλμς ντε λα Χόγια, στο νότιο Περού, όπου το χώμα μοιάζει με αυτό που υπάρχει στον Άρη.
Πατάτες φύονται στο Περού ακόμη και σε υψόμετρο 4.000 μέτρων.

Το πείραμα αυτό του Παγκόσμιου Κέντρου Πατάτας αναμένεται να διαρκέσει μια πενταετία.
Τα επόμενα χρόνια η NASA σκοπεύει να κατασκευάσει στην Πάλμα ντε λα Χόγια ένα κέντρο πειραμάτων που θα αφορούν τον Άρη, όπως αυτά που υπάρχουν ήδη στις ΗΠΑ, την Ανταρκτική και τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κόσμος

Ερντογάν: Μοιράζει πατάτες και κρεμμύδια σε φτωχούς (φωτογραφίες)

πατάτες ερντογάν

Πατάτες και κρεμμύδια μοιράζει η τουρκική κυβέρνηση σε φτωχές και άπορες οικογένειες της χώρας με εντολή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνεχής πτώση της τουρκικής λίρας έχει κάνει τα αγαθά πανάκριβα για τον μέσο Τούρκο που αναζητά φθηνές λύσεις για την οικογένειά του.

Σε μία προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις για τις διαρκείς ανατιμήσεις προϊόντων, στηρίζοντας ταυτόχρονα Τούρκους παραγωγούς πατάτας και κρεμμυδιών, ο Ερντογάνέδωσε εντολή να ξεκινήσει η διανομή των προϊόντων σε οικογένειες που το έχουν ανάγκ

«Αποφασίσαμε να αγοράσουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια που παραμένουν στις αποθήκες και θα τα διανείμουμε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και θα το κάνουμε πριν από το Ραμαζάνι. 1,2 εκατ. τόνους πατάτες και περίπου 300.000 τόνους κρεμμύδια, είπαμε να τα αγοράσουμε εμείς ως κράτος και να τα δώσουμε στους πολίτες μας, στους φτωχούς και άπορους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισε την κίνησή του απόδειξη της άθλιας οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

 

Η διανομή έχει ξεκινήσει, μ’ ευθύνη των διορισμένων έπαρχων. Κάποιοι από αυτοί, όπως ο Τζοσκούν Ντογάν στην περιοχή Σιλβάν στη Ν.Α. Τουρκία, διανέμουν τις πατάτες και τα κρεμμύδια στις φτωχές οικογένειες … «ατσαλάκωτοι» και αναρτώντας φωτογραφίες στα social media, προκαλώντας ποικίλα σχόλια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη - κορωνοϊός: "Έκρηξη" κρουσμάτων - Μείωση στις νοσηλείες

Τροχαίο στη Γαύδο: "Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση της Κορίνας" λέει ο συνοδηγός

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Κλειστά μαγαζιά και απόγνωση...