Skip to main content
ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ SEX

Θέλω να χωρίσω: Οδηγός για να το κάνεις σωστά

Χωρισμός, κραγιόν
 clock 00:00 | 05/11/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Καθημερινά λαμβάνω αρκετά μηνύματα από φίλες που ρωτούν «πώς να βρω τη δύναμη να χωρίσω» και φαίνονται πραγματικά απελπισμένες και απογοητευμένες μέσα σε έναν δεσμό.

Ο χωρισμός δεν είναι κάτι εύκολο και αυτό που θέλω εγώ είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να κάνουν τις καλύτερες επιλογές γι’ αυτούς. Έτσι λοιπόν διαβάζω και ακούω το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά, για να καταλάβω τις αιτίες του και σήμερα να μπορώ να γράψω αυτό το κείμενο. 

Πριν σου δείξω τον τρόπο για να χωρίσεις, θέλω να καταλάβεις πως χτίζεται μέσα στον χρόνο ο χωρισμός.

Αιτίες χωρισμού

Ο χωρισμός συμβαίνει με δύο τρόπος. Ο πρώτος είναι ο ξαφνικός και ο δεύτερος ο έχει προετοιμαστεί.

Στην πρώτη περίπτωση μία μεγάλη απογοήτευση είναι αυτό που οδηγεί στο να διαλυθεί μία και καλή η σχέση του ζευγαριού. Αυτό μπορεί να είναι μία απάτη, ένα μεγάλο ψέμα, μία πολύ κακή κίνηση ή οτιδήποτε εξοργίζει το άτομο που παίρνει την απόφαση. Έτσι ο χωρισμός είναι ξαφνικός, έντονος και πολύ δραματικός τις περισσότερες φορές.

Η δεύτερη περίπτωση είναι κάτι που ξεκινά ως συναίσθημα δυσαρέσκειας, χτίζεται στον χρόνο, γίνεται τοξικό αρκετές φορές και τελικά κατατρώει τη σχέση σαν ένα άλλο σαράκι. Σε αυτή τη φάση το άτομο που το βιώνει αυτό απομακρύνεται, αναπτύσσει στοιχεία κατάθλιψης, δεν μιλάει, κρύβει πράγματα, γίνεται επιθετικό, νιώθει ένα έντονο φορτίο και πολλές φορές καταφεύγει σε τρίτα πρόσωπα για να νομιμοποιήσει τη συνθήκη της διαλυμένης σχέσης. 

Εδώ θέλω να ξέρεις πως ο χωρισμός είναι ύπουλος και επώδυνος. Στην αρχή δεν φαίνεται, όμως σταδιακά πονάει πιο πολύ και οδηγεί σε λάθος επιλογές.

Όπως βλέπεις το να χτιστεί κάτι αργά και σταθερά, είναι πιο επικίνδυνο από ένα ξαφνικό ξέσπασμα. 

Πότε πρέπει να σκεφτείς τον χωρισμό;

Τώρα θέλω να σκεφτείς γιατί πιστεύεις πως χρειάζεται να χωρίσεις. Είσαι δυσαρεστημένη από τη σχέση σου; Θεωρείς πως ο άνθρωπος που είσαι μαζί δεν έχει τόσο ενδιαφέρον; Πιστεύει πως θες ένα διάλειμμα; Ίσως τα πράγματα προχώρησαν τόσο και δεν είσαι σε φάση; Έχεις την υποψία για κάποιο εμπλεκόμενο τρίτο πρόσωπο;

Βλέπεις πως το τοπίο μπορεί να είναι αρκετά θολό και να μην είσαι σίγουρη γιατί χρειάζεται να χωρίσεις. Έτσι πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να εξετάσεις από πού πηγάζει αυτή η «ψυχική κούραση» γιατί ουσιαστικά αποτελείς την δεύτερη περίπτωση, ανεξάρτητα στο στάδιο που βρίσκεσαι.

Αυτό που αντιμετωπίζεις είναι ουσιαστικά, απογοήτευση από το πρόσωπο για το οποίο έχεις δεσμευτεί, έλλειμα εμπιστοσύνης στις επιλογές σου και καχυποψία.

Όλα αυτά ίσως έχουν βάσεις, ίσως υπήρχαν γεγονότα που σε οδήγησαν εκεί, όμως απλά όλα αυτά μπορεί να είναι και αυταπάτες γιατί δεν θες να παραδεχτείς πως βαρέθηκες εντός της συγκεκριμένης σχέσης.

Μήπως δεν ήσουν ερωτευμένη;

Ο έρωτας είναι το μεγαλύτερο συναίσθημα. Θέλω να σκεφτείς πόσες φορές ένιωσες ευγνωμοσύνη και συγχώρεση, όντας ερωτευμένη. 

Τώρα πόσες φορές νιώθεις απογοήτευση και δεν θες να βλέπεις το άλλο σου μισό να κάνει σφάλματα που σε ρίχνουν ψυχολογικά. Αυτό λοιπόν είναι η απόδειξη πως δεν είσαι πλέον ερωτευμένη και πως έχει φτάσει προ πολλού το τέλος σας.

Image
ζευγάρι καυγάς χωρισμός

Πρόσεξε αυτό μπορεί να είναι και μία αυταπάτη όμως γιατί ο χωρισμός μερικές φορές είναι η απαραίτητη απόσταση και χρόνος που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τα συναισθήματα μας.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σιγουρευτείς πως αν χωρίσεις δεν θα είναι με σκοπό να επιστρέψεις, αλλά ούτε και ως μέσο για να πληγώσεις τον άλλο άνθρωπο. Αν όλα αυτά είναι ξεκάθαρα πλέον μέσα σου, τότε μπορείς να δεις πως θα επιτύχεις το χωρισμό παρακάτω. 

Ξεκινώντας τη συζήτηση για το χωρισμό

Πριν από την ανακοίνωση της απόφασης σου θα πρέπει να κάνεις μία συζήτηση με τον σύντροφο σου για να καταλάβεις τι έχει συμβεί μεταξύ σας. Αυτό που θες να δεις είναι τη δική του πλευρά, το πώς βλέπει τα πράγματα και που πιστεύει πως πάει όλο αυτό που έχετε.

Εάν δεις πως εστιάζει σε προβλήματα και αυτός, σίγουρα έχει πάει κάτι πολύ λάθος μεταξύ σας και αυτό σου προσφέρει μία ανακούφιση.

Αν από την άλλη σου πει πως είναι πιο ερωτευμένος από ποτέ, μην το πάρεις ως ένα στοιχείο να υπομένεις μία κατάσταση που ενοχλεί εσένα. Συνέχισε ακάθεκτη το σχέδιο σου και χώρισε χωρίς δεύτερες σκέψεις. 

Το να γίνεις έρμαιο των συναισθημάτων θα σε ρίξει στο μέλλον πολύ περισσότερο. Φρόντισε λοιπόν να είσαι δυνατή.

Μίλα για όλα αυτά που σε καταπιέζουν

Πες τα όλα. Θέλω να βγάλεις τα πάντα από μέσα σου. Το να ρωτάς «πως θα βρω τη δύναμη να χωρίσω» δεν έχει απάντηση, αλλά πράξη. 

Η δύναμη σου δεν θα περιγράφεται με λόγια, αλλά με την διαδικασία του να μοιραστείς τις αγωνίες, τις πίκρες, τα συναισθήματα και κάθε τι που σε κατατρώει τόσο καιρό στη σχέση σας.

Αυτή η μεγάλη πράξη είναι ο χωρισμός και εσύ θα πρέπει να είσαι τολμηρή να την πράξεις, με θάρρος, υπομονή, αίσθημα δικαίου, υψηλά ιδανικά και δίχως ενοχές. 

Πρέπει να διαβάσεις  Πρακτικές επικοινωνίας που είναι απαραίτητες σε έναν γάμο

Πες «θέλω να χωρίσω γιατί δεν είμαι ευτυχισμένη πλέον» και εξήγησε το γιατί. Είναι το ειλικρινέστερο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος σε έναν άλλο, αντί να του πει «υπάρχει κάτι άλλο πλέον στη ζωή μου και πρέπει να σταματήσουμε». 

Αυτό θα το εκτιμήσει στο μέλλον που θα μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τη σχέση σας, αλλά και εσύ που δεν θα έχεις ενοχές, τύψεις και καταπιεσμένες επιθυμίες για να πήγαινες πίσω τον χρόνο και να άλλαζες τις καταστάσεις.

Ο χωρισμός είναι μία πράξη ευθύνης προς εσένα και τον άλλο να το θυμάσαι.

Μετά τον χωρισμό

Μείνε πιστή στην επιλογή σου. Εάν ήταν κάτι που το έκανες και ένιωσες ανακούφιση μην το σκεφτείς ως λάθος. Ήταν απαραίτητο για να προχωρήσεις προς το μέλλον. Να βρεις ξανά τον εαυτό σου και να γίνεις αυτή που πραγματικά έπρεπε χωρίς άλλα προβλήματα και καταπίεση. 

Όμως πρόσεξε, αν νιώσεις σε αυτό το διάστημα πως έχασες κάτι πολύτιμο, κάτι τόσο μοναδικό που δεν θα ξαναβρείς στον κόσμο όλο, τότε έπεσες θύμα του εαυτού σου. Ο χωρισμός ήταν το απαραίτητο βήμα για να ξαναβρείς τον εαυτό σου και τον χαμένο έρωτα ανάμεσα σας.

Σίγουρα δεν θα σε θεωρήσει και το πιο σταθερό άτομο αν του πεις να τα βρείτε ξανά και δεν θα είναι το πιο ευχάριστο πράγμα να ζει ο σύντροφος σου με μία γυναίκα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τον υποβάλει ξανά σε αυτό το τραυματικό γεγονός.

Εδώ τα πράγματα έχουν εμπλακεί αρκετά και θα πρέπει να είχες κάνει καλύτερη εκτίμηση από την αρχή, όμως ένα τέλος δεν σημαίνει απαραίτητα και το κλείσιμο μίας ιστορίας. 

Μπορεί ο σύντροφος σου να προσπαθήσει για επανασύνδεση και εσύ να το δεις ως γοητεία. Αν γίνει αυτό να ξέρεις πως ο πραγματικός και αγνός έρωτας νικάει πάντα και εσύ τον έχεις γνωρίσει. Μην πεις όχι σε μία τέτοια επανασύνδεση, αν νιώθεις όλα αυτά. 

Διαβάστε επίσης 

10 λόγοι που τα ζευγάρια σταματούν να κάνουν σεξ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis