Πολιτική

Βαγιωνάκη: Εργαλείο ανάπτυξης το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς (βίντεο)

βαγιωνακη

«Εργαλείο ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής» στα χέρια μικρών & μεσαίων αγροτών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τους συνεταιρισμούς, η βουλευτής Χανιών του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, η κα Βαγιωνάκη τόνισε πως «η Κυβέρνηση, αλλά και η πλειοψηφία των αγροτών, δεν επιθυμεί τη δημιουργία εκ νέου κρατικοδίαιτων συνεταιρισμών που θα ζουν από και για τις επιδοτήσεις», ενώ υπενθύμισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία «από τους 6500 συνεταιρισμούς, γύρω στους 1000 λειτουργούν και περί τους 20 είναι βιώσιμοι», ενώ τα χρέη τους ξεπερνούν τα 3.5 δις ευρώ «όταν κατά το παρελθόν και επανειλημμένα τους χαρίστηκαν μεγάλα ποσά».
«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, όταν οι συνεταιρισμοί θα έπρεπε να αποτελούν το αποκούμπι του αγρότη, αυτός να βρίσκεται εντελώς ανοχύρωτος» πρόσθεσε με νόημα.
Παράλληλα, η κα Βαγιωνάκη ανέφερε πως η χώρα χρειάζεται «ζωντανούς, δημοκρατικούς, δημιουργικούς, παραγωγικούς συνεταιρισμούς» και για να γίνει αυτό χρειάζονται πολύ βασικά πράγματα όπως:
«1. Δημοκρατική λειτουργία, η οποία εξασφαλίζεται με τη θεσμοθέτηση ορίου θητειών, με το καθεστώς ένα μέλος – μια μερίδα – μια ψήφος, με τον τρόπο εκλογής των ΔΣ, με τον δημοκρατικό έλεγχο από τη βάση κι άλλα.
2. Βιωσιμότητα με τη δυνατότητα οργάνωσης και εμπορίας της παραγωγής.
3. Έλεγχος (Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών & Φορέων, Επόπτες κτλ), καθώς από τη δεκαετία του 80, ο έλεγχος που ασκείτο από την πλευρά της ΑΤΕ καταργήθηκε. Με τα οικονομικά σκάνδαλα και το αμαρτωλό παρελθόν των συνεταιρισμών, που τους απαξίωσε τόσο στα μάτια των αγροτών, όσο και της κοινωνίας, η ανάγκη οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου είναι εκ των ουκ άνευ.
4. Ενίσχυση, Βελτίωση, προώθηση και έλεγχος ποιότητας των προϊόντων. Προώθηση ΠΟΠ – ΠΓΕ ένδειξη ΕΠΙΠ (άρθρο 38), και στην ιχνηλασιμότητα των συνεταιριστικών προϊόντων, καθώς καθένα απ’ αυτά προσθέτει προστιθέμενη αξία σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, στην οποία καλούμαστε να ανοίξουμε δρόμους για τα προϊόντα μας».
Τέλος, η βουλευτής Χανίων εκτίμησε στην ομιλία της ως πολύ σημαντικά, τα άρθρα του νομοσχεδίου «για τη στήριξη στους γυναικείους συνεταιρισμούς, την καλύτερη οργάνωση των Αγορών Παραγωγών με προϊόντα συμβατικής και βιολογικής γεωργίας και φυσικά την καλύτερη οργάνωση της οικοτεχνίας», ενώ σημείωσε ότι είναι φανατική υπέρμαχος του «εργόσημου».

 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Πολιτική

To Kίνημα Αλλαγής Ηρακλείου για το εργασιακό νομοσχέδιο

Κίνημα Αλλαγής

Με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

"Η διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, «είναι επί της αρχής, έχει ευρύτερο ιδεολογικό χαρακτήρα, αφορά όλους τους εργαζόμενους, την κοινωνία, την λειτουργία της Δημοκρατίας.

«Η οικονομία δεν θα ανακάμψει με ένα τριτοκοσμικό μοντέλο εργασίας κι ανασφαλείς εργαζόμενους.

Γινόμαστε μάρτυρες της ακραίας ελαστικοποίησης της εργασίας, απελευθέρωσης των απολύσεων, στιγματισμού της συλλογικής διεκδίκησης και αποθέωσης του απεργοσπαστισμού.

Η κυβέρνηση στερούμενη διάθεσης για κοινωνικό διάλογο αλλά και σοβαρής επιχειρηματολογίας, σχεδιάζει, διαβουλεύεται και νομοθετεί με τον εαυτό της:

 • Χωρίς κανένα σχέδιο διαμόρφωσης συνθηκών για αξιοπρεπή εργασία και υγιή επιχειρηματικότητα.
 • Χωρίς καμία μέριμνα για τους νέους, τη διαγενεακή αλληλεγγύη και το σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο που επιβάλλεται από τις συνθήκες του μέλλοντος.  
 • Με μια επιθετική ρητορική, διαστρέβλωσης των πραγματικών επιπτώσεων του νομοθετήματός της.

Το νομοθέτημα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη:

 • Έχει ήδη κριθεί και απορριφθεί από την ελληνική κοινωνία. 
 • Είναι καταστροφικό όχι μόνο για τον κόσμο της εργασίας αλλά και για την ανάπτυξη.
 • Οδηγεί στην αύξηση της ανεργίας.
 • Ακρωτηριάζει κοινωνικά την χώρα, οξύνοντας ακόμα περισσότερο τις ανισότητες.
 • Με την ατομική διαπραγμάτευση έναντι των συλλογικών, ανατρέπει τις βασικές αρχές του εργατικού δικαίου.
 • Αλλάζει τον ρόλο του κράτους όσον αφορά την προστασία των εργαζομένων, αφού μετατρέπει το ΣΕΠΕ σε «μαϊμού» ανεξάρτητη αρχή.
 • Δεσμεύει όχι μόνο την παρούσα γενιά αλλά και όλες τις επόμενες, καθώς έχει θέσει τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ως υποχρεώσεις που θα πρέπει να τηρηθούν από τη χώρα, ώστε να αποδεσμευθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μετά την πανδημία.
 • Είναι ανενδοίαστα μεροληπτικό υπέρ των εργοδοτών, διαταράσσοντας την κοινωνική δημοκρατία.
 • Καταργεί τις ασφαλιστικές δικλείδες του άρθρου 7 του ν. 3846/2010 και του 42 του ν.3986/2011, δηλαδή της συλλογικής συμφωνίας με την επιχειρησιακή ή την κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση.
 • Υποτάσσει τον εργαζόμενο στην υπηρεσία της αγοράς.
 • Δίνει την χαριστική βολή και στον εμβληματικό συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982.
 • Προωθεί παραπλανητικές διατάξεις.
 • Αναγάγει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την οποία καταψήφισε το 2011, σε απόλυτο εργαλείο – μηχανισμό ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Ως Κίνημα Αλλαγής, δεσμευόμαστε απέναντι στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα απέναντι στους νέους, για τους οποίους η Κυβέρνηση προδιαγράφει ένα ζοφερό ενισχύοντας το brain drain, ότι όταν θα το επιτρέψουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, θα είναι το πρώτο που θα καταργηθεί".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βαρδάκης - εργασιακό νομοσχέδιο: "Οι εμμονές της ΝΔ θα διαλύσουν τον κόσμο της εργασίας"

Πρωτόπαπας: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο μεροληπτεί υπέρ των ισχυρών εργοδοτών

Νάσος Ηλιόπουλος: Το εργασιακό νομοσχέδιο ακόμα και αν ψηφιστεί δεν θα μακροημερεύσει