Πολιτική

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, που θα ξεκινήσει στις 11.00, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει:

- Επίσκεψη στο σταθμό λεωφορείων Μακεδονία,

- Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα,

- Σσυνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα,

- Επίσκεψη στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Το πρόγραμμα του κ Μητσοτάκη περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με:

- το ΔΣ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)

- Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης

- το Δήμαρχο Παύλου Μελά Δεμουρτζίδη Δημήτρη για την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά».

Επίσης, επίσκεψη στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας (Παράρτημα Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «ο Άγιος Παντελεήμονας») και επίσκεψη στην εταιρεία BETA CAE.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πολιτική

Ψυχογιός: Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ θαπληρώσουν τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι τοπικές κοινωνίες

Βουλή

Για το μεταναστευτικό και τη λειτουργία των δομών ασύλου, τοποθετήθηκε στη Βουλή ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Ψυχογιός.

Βασικά σημεία από τη δευτερολογία του Γιώργου Ψυχογιού κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτηση 66 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Επικίνδυνη και αναποτελεσματική η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στο προσφυγικό»:

"- Ζητήσαμε να κάνουμε μια κουβέντα μια ειλικρίνεια και εσείς μας απαντήσατε με ψέματα και καταρρίπτοντας κάθε έννοια κοινής λογικής. Μιλήσατε πάλι για ανοικτά σύνορα επί ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι ότι είναι προφανές και σύννομο το δικαίωμα της χώρας να φυλάσσει τα σύνορά της αλλά τηρώντας το Διεθνές Δίκαιο.
- Πρέπει να εφαρμόσετε ισομερή κατανομή στην Ελλάδα παρακάμπτοντας τις φωνές των δημάρχων που στηρίξατε και τώρα αντιδρούν και να διεκδικήσετε δυναμικά τον επιμερισμό της ευθύνης στην Ευρώπη.
- Μιλήσατε για μείωση των ροών η οποία όντως έγινε λόγω του κορωνοϊού και εξακολουθείτε να μην καταδικάζετε τις ξενοφοβικές δηλώσεις για push-backs στη θάλασσα. Είπατε τη μισή απάντηση της κας Γιόχανσον γιατί και εκείνη σας κάλεσε να διερευνήσετε αν ευσταθούν οι καταγγελίες.
- Μιλήσατε για τις εξώσεις και το πρόγραμμα HELIOS αλλά δεν είπατε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν και άλλα εργαλεία πέραν αυτού και ότι δίναμε περίοδο 6μηνης προσαρμογής σε όσους έπαιρναν προσφυγικό καθεστώς και είχαμε πρώτη προτεραιότητα πάντα τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και να μην δημιουργείται κοινωνικός αυτοματισμός όπως γίνεται με την σημερινή
κατάσταση στις πλατείες.
-Για την υγειονομική θωράκιση δεν κάνατε απολύτως τίποτα πέρα από τη στεγανοποίηση. Δεν φροντίσατε καν για την παράταση των δελτίων και φτάσαμε στις εικόνες με τους εκατοντάδες στην Υπηρεσία Ασύλου χωρίς μέτρα προφύλαξης, χωρίς προγραμματισμό.
- Σε ο,τι αφορά τις αποφάσεις της Υπηρεσία Ασύλου, τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2017 μέχρι σήμερα δεν επήλθε καμία επιτάχυνση γι αυτό  και τώρα έχετε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις.
- Η στελέχωση του Υπουργείου είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα αλλά δεν μπορεί να γίνει με μετακλητούς και ιδιωτικοποίηση του δημοσίου χωρίς λογοδοσία και αμεροληψία ή με απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων αλλά ούτε και με την απόλυση 17 συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, χωρίς καμία επίσημη αιτιολογία,  ή με την μη ανανέωση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ αφήνοντας τις Δομές χωρίς το απαραίτητο για την καθημερινή λειτουργία τους προσωπικό.
- Δεν αποτυπώνετε την πραγματικότητα επιμένετε να προσπαθείτε να κρύψετε το ζήτημα κάτω απ το χαλί, οι πολιτικές σας δεν έχουν αποτέλεσμα και εκθέτουν τη χώρα. Τα λάθη σας θα τα πληρώσουν τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι τοπικές κοινωνίες. Ωθείτε τη χώρα στην απομόνωση και στον αποκλεισμό από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση."