Πολιτική

Μαργαρίτης Σχοινάς: Άμεση ανάγκη η απο-βρυξελλοποίηση της Ευρώπης

μαργαρίτης σχοινάς

Την ανάγκη αποκέντρωσης της Ευρώπης, κάνοντας λόγο για «απο-βρυξελλοποίηση», επισήμανε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε ότι «οι Βρυξέλλες είναι η γεωγραφική σύμφυση της Ευρώπης, αλλά δεν πρέπει να βρυξελλοποιούμε την Ευρώπη. Θα ήταν ένα μεγάλο λάθος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Να φέρουμε την Ευρώπη κοντά στους πολίτες»
Ακολούθως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι «πρέπει να την πλησιάζουμε (σ.σ. την Ευρώπη) στην κοινωνία, να την βγάλουμε έξω από τους θεσμούς, να φέρουμε τις ιστορίες μας και τις επιτυχίες μας κοντά στους πολίτες, να ακούμε περισσότερο, να γίνεται ένας διάλογος με τις κοινωνικές δυνάμεις - τις ζώσες κοινωνικές δυνάμεις - την πραγματική οικονομία, τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό εννοώ ως "απο-βρυξελλοποίηση" και ίσως ο όρος να σοκάρει μερικούς, ειδικά όταν προέρχεται από κάποιον που πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του στις Βρυξέλλες, αλλά νομίζω ότι τώρα πια αυτό είναι μεγάλη προτεραιότητα» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε «διαδικασία ανάταξης» η ελληνική οικονομία
Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Σχοινάς υποστήριξε ότι πρόκειται για μία επίσκεψη, η οποία εντάσσεται στη λογική «της ευρωπαϊκής ομαλοποίησης στα Δυτικά Βαλκάνια, στα οποία η Ελλάδα έχει και πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο».

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε πως «βρίσκεται σε διαδικασία ανάταξης, βρισκόμαστε σταθερά σε ζώνες ανάπτυξης, η απασχόληση αυξάνει» και «η Ελλάδα χάρη στην αλληλεγγύη των εταίρων της είναι αυτή τη στιγμή η χώρα που έχει το καλύτερο προφίλ εξυπηρέτησης χρέους στον κόσμο».

Η επικράτηση φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων το στοίχημα των Ευρωεκλογών
Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Σχοινάς είπε ότι «το μεγάλο διακύβευμα θα είναι το πώς οι δυνάμεις οι φιλοευρωπαϊκές, οι δυνάμεις της σταθερότητας θα μπορέσουν να έχουν πλειοψηφικό λόγο και την επόμενη πενταετία».

Σημείωσε, δε, ότι δεν θεωρεί αιφνίδια την άνοδο του λαϊκισμού και της ευρωφοβικής αντίληψης, την ενίσχυση της οποίας αποδίδει, αφενός μεν στην ένταση και το βάθος της οικονομικής κρίσης, από την οποία βγαίνουμε, αφετέρου δε, στην πρώτη φάση της διαχείρισης της μεταναστατευτικής κρίσης «που κλόνισε πολλές από τις ευρωπαϊκές κοινωνικές σταθερές και άλλαξε πολλά στον εσωτερικό πολιτικό διάλογο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», αλλά και σε «μία συντονισμένη προσπάθεια εξωτερικών δυνάμεων, γνωστών παρακέντρων, οι οποίες, μέσω της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν, να μεγεθύνουν αυτές τις δυσκολίες».

Προειδοποιήσεις του Μαργαρίτη Σχοινά για άνοδο της ακροδεξιάς
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη: «Δεν έχουμε το προνόμιο, την πολυτέλεια να τους αφήσουμε να κερδίσουν την παρτίδα, γιατί στην Ευρώπη ξέρουμε ότι κάθε φορά, - τις δύο φορές τον περασμένο αιώνα - που αυτές οι δυνάμεις πήραν το πάνω χέρι, ξέρουμε πως τελείωσε αυτή η ταινία, την πρώτη φορά στα στρατιωτικά κοιμητήρια και τη δεύτερη φορά στα κρεματόρια. Επειδή έχουμε βιώσει αυτή την τραγική εμπειρία και ξέρουμε τι θα συμβεί αν αυτοί πάρουν το πάνω χέρι, πρέπει να αντισταθούμε» τονίζει ο κ. Σχοινάς .

Πολιτική

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Δένδιας - Συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Νίκος Δένδιας

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Πέραν της επισκόπησης των διεθνών εξελίξεων, το Συμβούλιο θα συζητήσει τα Δυτικά Βαλκάνια και τις διατλαντικές σχέσεις, ενώ προβλέπεται, επίσης, η μέσω τηλεδιάσκεψης ανταλλαγή απόψεων για την κλιματική αλλαγή με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, κ. Τζον Κέρι.

Το μήνυμα Δένδια για την Ημέρα της Ευρώπης

Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το δικό του μήνυμα με αφορμή τη σημερινή «Ημέρα της Ευρώπης».

«Η Ενωμένη Ευρώπη είναι ένα μοναδικό παράδειγμα εθελούσιας ένωσης κρατών στην παγκόσμια ιστορία. Αλλά καθώς δεν έχει περάσει ούτε ένας αιώνας από τότε που ξεκινήσαμε αυτό το τεράστιο ταξίδι, η πορεία προς μια πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη θα χρειασθεί καιρό. Δεν πρέπει να λείψει η πολιτική βούληση. Τα μεγάλα ιστορικά εγχειρήματα χτίζονται στο βάθος του χρόνου» είπε χαρακτηριστικά.

ειδησεις σημερα 

Ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την Ημέρα της Ευρώπης

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς μπήκε μπροστά στην ΠτΔ για να μην την..."καταπλακώσει" η ελληνική σημαία 

Ημέρα της Ευρώπης: Έπαρση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας στην Ακρόπολη