Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη στο συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ

Image
Αυγενάκης
 clock 18:17 | 26/02/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Τις ελληνικές προτάσεις για αλλαγές στην ΚΑΠ παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

«Μεταφέρω στις Βρυξέλλες τη φωνή των αγροτών της Ελλάδας! Οι αιτίες των προβλημάτων, δεν απορρέουν από δική τους υπαιτιότητα. Οι γεωργοί πρέπει να είναι σε θέση να προμηθεύουν την Ένωση με τρόφιμα σε λογικές τιμές» τόνισε στην παρέμβασή του ο Έλληνας υπουργός.

Επίσης, προσδιόρισε τους τομείς που η Ευρώπη πρέπει να δράσει άμεσα:

1) Ευελιξία στην εφαρμογή των Προτύπων της αιρεσιμότητας.

2) Διευκόλυνση της μεταφοράς αδιάθετων ποσών και μεταξύ ετών

3) Απλοποίηση των ελέγχων και εξορθολογισμός των κυρώσεων.

4) Eναρμόνιση των κανονιστικών απαιτήσεων σχετικά με τις επενδύσεις σε αρδευτικά έργα.

5) Aπλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των τροποποιήσεων των Στρατηγικών Σχεδίων και αύξηση του αριθμού επιτρεπόμενων τροποποιήσεων

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι απαιτείται:

- εξασφάλιση ενισχυμένης χρηματοδότησης για την ΚΑΠ τώρα και στο μέλλον.

- χρήση και άλλων πηγών χρηματοδότησης εκτός ΚΑΠ σε περιόδους κρίσεων, όπως η κλιματική, η ενεργειακή, η γεωπολιτική, η υγειονομική.

- επανεξέταση -άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση-,των απαιτήσεων της πράσινης αρχιτεκτονικής της ΚΑΠ και της Πράσινης Συμφωνίας.

- εξορθολογισμός των κανόνων εμπορίου, διαφάνεια και πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις παγκόσμιες συναλλαγές.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:

«Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των «27» έκανε ένα πρώτο γενναίο βήμα και μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο ανέδειξε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για σοβαρές τεχνικές βελτιώσεις στη λειτουργία της ΚΑΠ, υιοθετώντας, παράλληλα, πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλε η χώρα μας.

Αποτελεί ομόφωνη θέση του Συμβουλίου ότι χρειάζεται περισσότερη απλούστευση και ευελιξία για την εφαρμογή των ΚΓΠΚ ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους.

Η Βελγική προεδρία έχει κάνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά η προσπάθεια για βελτίωση της ΚΑΠ πρέπει να συνεχισθεί.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα την προσπάθεια για περισσότερες τεχνικές βελτιώσεις αλλά και για δομικές αλλαγές προς όφελος των αγροτών μας.

Αξιοποιούμε όλες τις συνεργασίες, και ειδικότερα μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στην συμμαχία των 9 ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (EU MED 9), με μεθοδικό τρόπο, πιέζουμε ώστε να επιτύχουμε και δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ 2023-2027».

............................

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΡΡ, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ελλάδας, της Κροατίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας, της Λιθουανίας, της Τσεχίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου,  αναφέρονται τα εξής:

«Οι Υπουργοί Γεωργίας του ΕΛΚ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της Υπουργού Γεωργίας της Κροατίας Marija VUČKOVIĆ, για να προετοιμάσουν το επερχόμενο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας. Οι Υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά για τη συνεχιζόμενη κατάσταση κρίσης στον γεωργικό τομέα, που καταδεικνύεται έντονα από τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε διάφορες χώρες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες. Εξέφρασαν την ανάγκη για γρήγορες και διαρθρωτικές λύσεις για την ελάφρυνση του φόρτου σε έναν τομέα που είναι κρίσιμος για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της ΕΕ ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν:

 

• Πιο ευέλικτη αιρεσιμοτητα , ιδίως σε σχέση με τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (ΚΓΠΣ) 1, 6, 7 και 8.

• Πλήρης απαλλαγή των γεωργών που υπόκεινται σε ελέγχους όρων από τους ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης.

• Πλήρης απαλλαγή των μικρών αγροτών (έως 10 εκτάρια) από ελέγχους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις όρων.

• Χαλάρωση των κυρώσεων και των ποινών.

• Καλύτερη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

• Όλες οι νομικές προτάσεις που έχουν επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή και ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων.

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για άλλα θέματα, όπως η ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων των δυσμενών κλιματικών συνθηκών στη γεωργία και η ανάγκη επαναξιολόγησης ορισμένων κανονισμών της ΕΕ σχετικά με τους πληθυσμούς των μεγάλων σαρκοφάγων.

Οι Υπουργοί Γεωργίας που συμμετέχουν στη συνεδρίαση του ΕΛΚ είναι οι εξής:

Λευτέρης Αυγενάκης-Ελλάδα

Marija Vučković - Κροατία

Sari Essayah- Φινλανδία

 Peter Kullgren- Σουηδία

Norbert Totschnig - Αυστρία

Kęstutis Navickas - Λιθουανία

Marek Výborný- Τσεχία

Jo Brouns- Βέλγιο

Martine Hansen- Λουξεμβούργο".

 

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στα Τέμπη: Παρέμβαση εισαγγελέως Αρείου Πάγου να ερευνηθούν άμεσα όλες οι καταγγελίες

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis