Πολιτική

Έλενα Κουντουρά: Εισηγήτρια στην έκθεση για την ενδοοικογενειακή βία (Βίντεο)

Ελενα Κουντουρά

Η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά είναι η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση για τον  αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες και τα παιδιά καθώς και στη διευθέτηση των δικαιωμάτων γονικής επιμέλειας, ώστε να συνυπολογίζεται η ανάγκη προστασίας των θυμάτων βίας.  

Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτή που μετά από πρόταση της εγκρίθηκε και θα υλοποιηθεί από δύο Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Επιτροπή ισότητας των Φύλων και Δικαιωμάτων των Γυναικών FEMM και  την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων JURI. Στόχος είναι η  έκθεση να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021 και να προωθηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κυρία Κουντουρά άνοιξε με την ομιλία της την πρώτη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών FEMM και JURI και έθιξε  το κρίσιμο ζήτημα να συμπεριληφθεί στην έκθεση ότι η ενδοοικογενειακή βία πρέπει να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στις δικαστικές αποφάσεις γονικής επιμέλειας.

Επί της αρχής, η κοινή επιμέλεια και οι μη εποπτευόμενες επισκέψεις των γονέων διασφαλίζουν το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού αλλά και την ισότητα των δικαιωμάτων και των ευθυνών των γονέων. Όμως, όπως τόνισε η κυρία Κουντουρά, αυτό δεν ισχύει  ούτε σε περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης των παιδιών, αλλά ούτε και σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, σωματικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής ή και οικονομικής.

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

«Σε περιπτώσεις ενδοσυντροφικής βίας, το δικαίωμα της μητέρας να απαλλαγεί από τη βία έρχεται σε σύγκρουση με το δικαίωμα επιμέλειας του πατέρα. Οι ρυθμίσεις κοινής επιμέλειας και επίσκεψης αναγκάζουν τις κακοποιημένες γυναίκες να παραμείνουν σε συνεχή επαφή και σε γεωγραφική γειτνίαση με τον θύτη, γεγονός που τις εκθέτει σε πιθανή σωματική και ψυχολογική βία ή και σε συνεχή συναισθηματική κακοποίηση. Για αυτό ακριβώς, σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας η κοινή επιμέλεια και φροντίδα  είναι ασυμβίβαστη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα της γυναίκας» ανέφερε η κυρία Κουντουρά.

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Επιπλέον η Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην άμεση σύνδεση της ενδοοικογενειακής βίας με τη βία ενάντια στα παιδιά της οικογένειας και την παιδική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της έμμεσης έκθεσης στη βία,  της άσκησης ψυχολογικής βίας, της λεκτικής βίας,  της απειλητικής συμπεριφοράς, εκφοβισμού και άλλων μορφών.

«Σε αυτήν την τρυφερή ηλικία, αυτά τα βιώματα δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά που συχνά υποφέρουν από άγχος, ψυχοσωματικές ασθένειες και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Το γεγονός αυτό παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα του παιδιού, ιδιαίτερα το δικαίωμα του να αναπτύξει το πλήρες δυναμικό του και να ζήσει μια ζωή χωρίς σωματική και ψυχολογική βία. Μάλιστα, η  θυματοποίηση των παιδιών στο πλαίσιο της βίας κατά των γυναικών, πολύ συχνά συνεχίζεται και κλιμακώνεται και μετά το χωρισμό, στο πλαίσιο των γονικών διαφορών σχετικά με τη γονική επιμέλεια και φροντίδα. Σε τέτοιες περιπτώσεις η κοινή γονική επιμέλεια και επικοινωνία μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο συνεχούς ψυχολογικής, συναισθηματικής και σωματικής κακοποίησης γυναικών και παιδιών παραβιάζοντας έτσι τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και υπονομεύοντας την ουσία του δικαιώματος της διασφάλισης “του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού”».

Δείτε το βίντεο:

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τόνισε επίσης την ανάγκη τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

- να προχωρήσουν άμεσα στην κύρωση και την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας

- να προχωρήσουν άμεσα στην απαιτούμενη εκπαίδευση και κατάρτιση των αστυνομικών οργάνων και των κοινωνικών λειτουργών σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και τον αντίκτυπο της.

- να εξετάσουν τη δημιουργία του θεσμού του Οικογενειακού Δικαστηρίου όπου με την υποστήριξη ειδικών επιστημόνων, ψυχολόγων και παιδοψυχολόγων, αποκλειστικά εξειδικευμένοι δικαστές θα αναλάβουν να εξετάζουν υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου.

Η Έλενα Κουντουρά ευχαρίστησε όλους τους εισηγητές και μέλη των δύο επιτροπών για τη συμβολή τους. Διαβεβαίωσε ότι  θα λάβει υπόψη της  τις θέσεις όλων των πολιτικών ομάδων με στόχο να προκύψει μία ολοκληρωμένη και στοχευμένη έκθεση για την αντιμετώπιση αυτών των εξαιρετικά κρίσιμων ζητημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το lockdown έφερε «έκρηξη» διαζυγίων και ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα

Πολιτική

Κικίλιας: Ανησυχητικές οι καθυστερήσεις εμβολίων - video

Βασίλης Κικίλιας

Στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στάθηκε ο Βασίλης Κικίλιας στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Αρχικά, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι νωρίτερα το μεσημέρι ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στρατηγική της κυβέρνησης σχετικά με τον εμβολιασμό, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε «ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων» από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια, αφήνοντας αιχμές.

«Η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις όσον αφορά την παράδοση. Οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό, που σε μεγάλο βαθμό θα συνδιαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η ΕΕ οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος απέναντι σε επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς. Οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των πολιτών. Τα κράτη-μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία», τόνισε στη συνέχεια αναφορικά με τα εμβόλια.

Ως προς τα θέματα της πανδημίας, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται σε 547 κρούσματα, με τη μέση ηλικία τους να ανέρχεται στα 48 έτη. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας καταγράφονται 5.324 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού».

Ο ίδιος σημείωσε πως «παραμένει αυξητική η τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία» και πως «έως σήμερα μόνο καταγράφηκαν 112 εισαγωγες». Αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΘ COVID, τόνισε πως αυτή ανέρχεται σε 48% σε όλη την επικράτεια, στο 63% στην Αττική και στο 50% στη Θεσσαλονίκη.

«Τα περισσότερα ενεργά κρούσματα είναι στην Αττική και μας προβληματίζει. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζουν η Θήρα, η Μύκονος, η Ροδόπη, η Δυτική Αττική και η Λακωνία. Μας ανησυχούν επίσης η αύξηση στη Μαγνησία, την Εύβοια, την Αχαΐα, την Αττική, βέβαια, και ιδιαίτερα στον βόρειο και κεντρικό τομέα», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, «καθώς τα μαγαζιά άνοιξαν πριν από οκτώ ημέρες και έτσι πρέπει να περάσουν ακόμη 5-6 μέρες για να μπορούμε να κρίνουμε το πώς η επανέναρξη του εμπορίου επηρέασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».

Στη συνέχεια, ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε για «εντυπωσιακή προσπάθεια» στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το σχέδιο του εμβολιασμού, έπειτα από τις προσπάθειες σειράς κρατικών υπηρεσιών και υπουργείων. 

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον πρώτο Εβραίο Δήμαρχο στην Ελλάδα

Κρήτη - κορωνοϊός: 16 κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη - Ένοπλες Δυνάμεις: Νέο κέντρο αριστείας εγκρίθηκε από το NATO