Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Κ. Μητσοτάκης: Στόχος ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετίας – Στα 950 ευρώ ο κατώτατος

Image
Μητσοτάκης
 clock 19:48 | 26/04/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Το μήνυμα «ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟΛΜΗΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, για μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή, πράσινη και κυρίως, ισχυρή», συνοδεύει την παρουσίαση του Προγράμματος Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την τετραετία 2023 -2027 η οποία πραγματοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κέντρο Μείζονος Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος.

«Τα μεγάλα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια. Αυτά τα θεμέλια βάλαμε στην πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του και αναφέρθηκε επίσης και στις μεγάλες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Θέσαμε τα θεμέλια για μια αναπτυξιακή πολιτική που δεν θα θέσει σε κανέναν κίνδυνο στο μέλλον τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτή για μένα είναι η κορυφαία δέσμευση απέναντι στη νέα γενιά σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας τα επιτευγματα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής σε ότι αφορά τη μείωση των φόρων, την μεγέθυνση του ΑΕΠ και την προσέλκυση νέων επενδύσεων από παγκόσμιους κολοσσούς.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση:

Οι στόχοι για την παραγωγική Ελλάδα 

Ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας τους στόχους της επόμενης τετραετίας είπε ότι η πραγματική σύγκλιση θα έρθει με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από την ΕΕ. Στόχος μας είπε η ανεργία στο 8% το 2027, η μεταποίηση στο 15% του ΑΕΠ και τα έσοδα από τον τουρισμό στα 30 δισ. ετησίως.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η αυξηση των μισθών κατά 25% μέσα στην τετραετία ώστε ο μέσος μισθός να φθάσει στα 1500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας ανέφερε.
 
Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την παραγωγική Ελλάδα ο πρωθυπουργός ανέφερε τους εξής στόχους για την επόμενη τετραετία:  

- Μείωση δημοσιου χρέους στο 140% - Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.
- Μείωση της ανεργίας κάτω από 8% έως το 2027.

- 12μηνη τουριστική περίοδος - στόχος δημόσια 30 δισ. ετησίως.

- Αύξηση μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500€ από 1.170 €) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 €.
- Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1/1/2024.
- Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση μισθολογίου τους από 1/1/2024.
- Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις – αυστηροί ψηφιακοί έλεγχοι παντού.

- Σταδιακή μείωση 20% τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το 2027.
- Οριστική κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες και αύξηση τους κατα 60.000 έως το 2027.
- Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024.
- Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα ασφαλιστικών εισφορών και μη μισθολογικού κόστους.
- Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025

- 2.300 έργα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα.

Μείωση 70% στον χρόνο αναμονής στα επείγοντα

Σε ότι αφορά την κοινωνική Ελλάδα και την αναμόρφωση του ΕΣΥ ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις αναφορές του με δύο φωτογραφίες. Μια από τον Ευαγγελισμό με τα ράντζα στους διαδρόμους και μια από τις ΜΕΘ στο Σωτηρία που εγκαταστάθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Είναι οι δύο εικόνες της σημερινής Ελλάδας σημείωσε υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την εξάλειψη του φαινομένου των ράντζων.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους όπως επίσης και για την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και των 156 κέντρων υγείας. Στόχος μου να μειωθεί κατά 70% ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε επίσης για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες και για δωρεάν στέγη σε 8.500 φοιτητές μέχρι το 2027.

Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι της ΝΔ για την επόμενη τετραετία είναι οι εξής: 

- Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους
- Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης
- Δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγειας σε όλη τη χώρα.

- Διεύρυνση ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
- 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.
- Αύξηση μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών με έμφαση σε νεοδιόριστους.
- Ανέγερση φοιτητικών εστιών για στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.

- Προμήθεια 650 λεωφορείων μηδενικών ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - αύξηση συχνότητας δρομολογίων λεωφορείων και Αττικού Μετρό.

- Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Μηνύματα από τους νέους 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία 5 νέων για το πως θέλουν την Ελλάδα του τα επόμενα χρόνια. Η Σία, η Γεωργία, η Αθηνά, ο Πρόδρομος και ο Γιάννης, μίλησαν για τις δικές τους ανησυχίες, τα θέλω, την οργάνωση του κράτους, την ενίσχυση των δομών Υγείας και Παιδείας. Στις επισημάνσεις τους ήταν επίσης το κοινωνικό κράτος, η ενίσχυση της υπαίθρου και ο έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλ. Τσίπρας: Αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί «και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη»

Εκλογές 2023 - Ανδρουλάκης: Οι 8 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναγέννηση του ΕΣΥ

ΜέΡα25: Η απάντηση Βαρουφάκη στα σενάρια Τσίπρα είναι καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis