Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Στις 24 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ - Μεγάλο πρόβλημα η ακρίβεια για τους Έλληνες

Image
Βουλή
 clock 20:41 | 21/12/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Την μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ, που είναι στη δεύτερη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι στην τρίτη - επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 41% του δείγματος, με δεύτερον - για άλλη μία φορά - τον «Κανένα» που επιλέγει το 28%, ενώ οι κ.κ Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Κασσελάκης μένουν στο 6%. 



Στον απόηχο της σύντομης επίσκεψης Ερντογάν, το 45% δηλώνει ότι έχει «μάλλον θετικές εντυπώσεις» για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, πράγμα που σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνεται στην εικόνα της κυβέρνησης, που έχει 38% θετικές γνώμες.  



Δημοσκοπική πτώση σημειώνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ - που είχαν ενισχυθεί αρκετά το Νοέμβριο - ενώ σημαντική άνοδο εμφανίζουν τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης, που φτάνει στο 7,2% στην εκτίμηση ψήφου. Άνοδο - αλλά πολύ μικρότερη - εμφανίζει και η «Νίκη». Η Νέα Αριστερά καταγράφεται χαμηλά και στην δημοσκόπηση της Metron Analysis, μένοντας στο 2,4% στην εκτίμηση ψήφου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 8,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φεύγουν για το κόμμα των Αλέξη Χαρίτση και Έφης Αχτσιόγλου. 



Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μείωση του ρυθμού πτώσης των πσοσοστών του - χάνει μόλις 0,3 της μονάδας στην εκτίμηση ψήφου και πηγαίνει στο 12,4%, ωστόσο αξιολογείται θετικά μόλις από το 10% του δείγματος. Παράλληλα, η δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη είναι πολύ χαμηλή - ξεπερνά μόνον εκείνη του Δημήτρη Νατσιού και του Βασίλη Στίγκα.  Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει πολύ χαμηλή συσπείρωση - στο 51% - ενώ της ΝΔ είναι πολύ υψηλή, στο 83,8% και του ΠΑΣΟΚ στο 82,7%. 

 

Δυσαρεστημένη παραμένει η ελληνική κοινωνία.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει η δημοσκόπηση.

Παρότι εμφανίζεται ελαφρά βελτίωση του κλίματος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, καθώς υποχωρούν οι απαντήσεις ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση και αυξάνονται οι απαντήσεις ότι πάνε προς τη σωστή, εντούτοις το πρόσημο παραμένει αρνητικό.

Ως προς τα προβλήματα οι πολίτες εξακολουθούν να προτάσσουν τα οικονομικά, αφού η ακρίβεια και η οικονομία προηγούνται καθαρά στις αυθόρμητες απαντήσεις για τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στα ζητήματα γύρω από τα οποία υπάρχει η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές επιδόσεις. «Πρωταθλητές» ως προς τις αρνητικές επιδόσεις είναι η εγκληματικότητα, ο πληθωρισμός, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση συναντά την αποδοχή και θετική εκτίμηση των πολιτών σε σχέση με τα πεπραγμένα της σε ζητήματα όπως η προσέλκυση τουριστών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η αμυντική θωράκιση του κράτους και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εξέταση των διαχρονικών μεταβολών της αποτίμησης που κάνουν οι πολίτες για τις κυβερνητικές επιδόσεις σε διάφορους τομείς. Έτσι είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση κερδίζει το στοίχημα σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, αφού αυξάνει τις θετικές γνώμες στο 45% και βλέπει τις αρνητικές να υποχωρούν στο 31%.

Στο μεταναστευτικό εξακολουθεί να έχει προβλήματα, με τις θετικές γνώμες να παραμένουν σταθερές στο 26% και τις αρνητικές να υποχωρούν ελαφρά στο 57%.

Στον πληθωρισμό η δυσαρέσκεια αυξάνεται, αφού οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 70%, την ώρα που οι θετικές υποχωρούν μόλις στο 15%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την εγκληματικότητα. Στοιχεία που δείχνουν πού ακριβώς «ματώνει» αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την κοινή γνώμη.

Μεγαλύτερη η αποδοκιμασία της… αξιωματικής αντιπολίτευσης

Βεβαίως, έχει ενδιαφέρον – και εξηγεί και την πρόθεση ψήφου – ότι παρά τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, η δυσαρέσκεια για την αντιπολίτευση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Η κυβέρνηση έχει 56% αρνητικές γνώμες και 38% θετικές, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 83% αρνητικές γνώμες ως αξιωματική αντιπολίτευση και μόλις 10% θετικές (με μικρή άνοδο με το ακόμη χειρότερο 8% του Νοεμμβρίου).

Αντίστοιχα και τα αποτελέσματα ως προς την αποτίμηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου και πάλι ο πρωθυπουργός υπερτερεί σε αυτή τη μέτρηση.

Οικονομικές δυσκολίες

Μια εικόνα των λόγων της ανησυχίας για την οικονομία, δίνουν και μια σειρά ακόμη στοιχεία της δημοσκόπησης.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης που συνδυάζει την εκτίμηση για την κατάσταση της οικονομίας με την εκτίμηση της πρόβλεψης δείχνει να βελτιώνεται. Το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό, στο -35%, όμως εμφανίζει βελτίωση εάν σκεφτούμε ότι τον Σεπτέμβριο ήταν στο -45%.

Όμως, από την άλλη το ποσοστό των απαντήσεων που λένε ότι η προσωπική οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν αυξήθηκε πάλι στο 45% ενώ τους δύο προηγούμενους μήνες είχε υποχωρήσει στο 42%, την ώρα που οι απαντήσεις ότι είναι καλύτερη παραμένουν κολλημένες στο 18%.

Και αυτό αποτυπώνεται και στο πώς βλέπουν τις δαπάνες των γιορτών. Οι περισσότεροι απαντούν τα ίδια (40%), η αμέσως επόμενη απάντηση είναι τα ίδια (36%) και μόλις το 23% δηλώνει ότι θα ξοδέψει περισσότερα.

Ενδιαφέρον έχει ότι η απάντηση ότι θα ξοδέψουν λιγότερα υπερτερεί της απάντησης ότι θα ξοδέψουν περισσότερο σε όλες τις υποκειμενικές κοινωνικές εντάξεις πλην αυτών που αυτοπροσδιορίζονται στην ανώτερη τάξη.

Η ταυτότητα της έρευνας:

Image
σω

 

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα εν μέσω... υψηλής ακρίβειας: Στα ύψη οι τιμές σε κρέας και βασικά αγαθά

Ξεκίνησε υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρισμό

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis