Πολιτική

Δένδιας: Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ ήταν μια επιτυχία της ευρωπαϊκής οικογένειας

Νίκος Δένδιας

Την άποψη ότι η συζήτηση που έγινε στο Ατυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ήταν μια επιτυχία της ευρωπαϊκής οικογένειας, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στην DW, μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι άπαντες συμφώνησαν ότι αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα οδηγηθούμε στην επιλογή των κυρώσεων.

«Το γεγονός είναι ότι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουμε μία τουρκική επιθετικότητα. Μία παράνομη συμπεριφορά που στρέφεται εναντίον του Διεθνούς Δικαίου. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε ότι αν η Τουρκία δεν συμπεριφερθεί ανάλογα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, θα της επιβληθούν κυρώσεις», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, σε ερώτηση αν η ευρωπαϊκή αντίδραση έρχεται καθυστερημένα ο κ. Δένδιας απάντησε ότι το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει τα όρια. «Τα όρια όμως είναι καθαρά. Είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν υπάρχει ένα λάθος εκ μέρους της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ είναι ότι δεν είχαν μιλήσει στην Τουρκία με αρκετά καθαρή γλώσσα. Νομίζω όμως, ότι μετά τη σημερινή συνάντηση (εννοεί το Ατυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ) αυτό είναι καθαρό».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Χάικο Μάας, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι αντιλαμβάνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, λόγω και της προεδρίας που ασκεί η χώρα στην ΕΕ, παίρνει την πιο μαλακή εκδοχή, ελπίζοντας για το καλύτερο αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι όλοι συμφωνούν σε αυτό. «Εννοείται ότι όλοι προτιμούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας εντός μίας διαδικασίας διαλόγου. Αυτό επιθυμεί και η Ελλάδα. Έχουμε επανειλημμένως πει ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο και ότι το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι να φτάσουμε στην επιλογή των κυρώσεων. Όμως πρέπει να τεθούν καθαρές γραμμές και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να μην σέβεται το διεθνές Δίκαιο».

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να μπει σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Μπορούμε να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Όμως πρέπει να υπάρχουν όροι αναφοράς. Κι αυτοί είναι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Αν η Τουρκία είναι πρόθυμη να έρθει σε συνεννόηση με την Ευρώπη, την Ελλάδα, την Κύπρο θα ήμασταν ευτυχείς».

 

Πολιτική

Γιώργος Παπανδρέου: Επίσημα υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής

Γιώργος Παπανδρέου

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ανακοίνωσε και επίσημα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στην δήλωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή. Για τους πολίτες και τη χώρα. Για αυτό η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη. Να συμπορευτεί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά.

Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος. Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναγίνει η παράταξη μας μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων. Καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση.

Καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες, να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής.

Για την απόφασή μου αυτή έχω ενημερώσει την Πρόεδρο μας, Φώφη Γεννηματά και την αρμόδια επιτροπή".

Ο πρώην πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη μετέβη στο Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου και συσκέφθηκε με τους συνεργάτες του. 

Νωρίτερα είχε ενημερώσει τηλεφωνικά την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία, όπως είναι γνωστό, νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό». «Η Φώφη Γεννηματά του ευχήθηκε καλη επιτυχία όπως και σε ολους τους υποψήφιους», όπως αναφερόταν από το Κίνημα Αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Κεγκέρογλου: Κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

ΚΙΝΑΛ - Ανδρέας Λοβέρδος: Περιοδεία στην Κρήτη

Γερουλάνος - ΚΙΝΑΛ: Θα είμαι εκεί για να παλέψω - Τί είπε για τον Γιώργο Παπανδρέου

ESPA BANNER