Περίεργα - Παράξενα

Τουρκία: Εντοπίστηκε μυστηριώδης μεταλλικός μονόλιθος

μονόλιθος Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές ερευνούν την εμφάνιση ενός μυστηριώδους μονόλιθου που εντοπίστηκε στο νοτιοανατολικό μέρος της χώρας.

Ο περίεργος μονόλιθοςπου μοιάζει σαν ένα μεγάλο μεταλλικό υποστήλωμα, βρέθηκε από έναν αγρότη την Παρασκευή στην επαρχία Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Πάνω του είναι λαξευμένο το ρητό: «Κοίτα τον ουρανό αν θες να δεις το φεγγάρι».

 

 

Το μυστήριο εύρημα έχει περίπου 3 μέτρα ύψος και ένα μέτρο πλάτος. Εντοπίστηκε κοντά στο Γκιομπεκλί Τεπέ, το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο έχει μεγαλιθικές δομές που χρονολογούνται από την 10η χιλιετία π.Χ., χιλιάδες χρόνια πριν από το Stonehenge.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την Κυριακή ότι δυνάμεις της χωροφυλακής έψαχναν στοιχεία εξετάζοντας πλάνα κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης της περιοχής και έκαναν έρευνες σε οχήματα που εικάζεται ότι μπορούσαν να μεταφέρουν τον μονόλιθο.

Αξίζει να τονιστεί ότι κι άλλοι μυστηριώδεις μονόλιθοι έχουν εμφανιστεί (και μερικοί έχουν εξαφανιστεί) σε πολλές χώρες τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρετανία: Βρέθηκε γράμμα μαθήτριας από το 1969 στο οποίο προβλέπει το Zoom

 Επέζησε από εφτά χτυπήματα κεραυνών και τελικά αυτοκτόνησε

 Κοπάδι δελφινιών έβγαλε στην ακτή μία εικόνα της Παναγίας

 

Κόσμος

Τουρκία: Χιλιάδες μηνύσεις κατά πλατφόρμας συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα

Κωνσταντινούπολη

Χιλιάδες μηνύσεις κατά της πλατφόρμας συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα Thodex υπέβαλαν χρήστες στην Τουρκία που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους ή να αποσύρουν τα χρήματά τους, δήλωσε σήμερα δικηγόρος τους.

Η εταιρεία ανήρτησε σήμερα στην ιστοσελίδα της ανακοίνωση, λέγοντας ότι θα μείνει κλειστή για τέσσερις έως πέντε ημέρες, επειδή βρίσκεται σε διαδικασία πώλησής της. Οι χρήστες, όμως, εξέφρασαν στο Twitter ανησυχία ότι μπορεί να έχουν πέσει θύματα απάτης, με τα σχόλιά τους να αναπαράγονται εκτεταμένα από τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Αναληθή τα ρεπορτάζ λέει η εταιρεία στην Τουρκία
 

Η Thodex ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης δεν είναι αληθή. «Παγκόσμια γνωστές τράπεζες και επενδυτικά ταμεία, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινώσουμε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη συμφωνία, θέλουν να επενδύσουν στην εταιρεία μας και πρότειναν μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση. Για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι συναλλαγές πρέπει να διακοπούν και η διαδικασία πώλησης πρέπει να ολοκληρωθεί», σημείωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία απαγόρευσε τη χρήση κρυπτογραφικών στοιχείων ενεργητικού (crypto assets) για πληρωμές - ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση της τιμής του bitcoin 14% το σαββατοκύριακο. Η τουρκική κεντρική τράπεζα επικαλέσθηκε «μη ανακτήσιμες» ζημιές και κινδύνους στις συναλλαγές ως λόγους για την απαγόρευση.

Μαζικές μηνύσεις από πολίτες στην Τουρκία
 

Ο δικηγόρος, Ογκούζ Εβρέν Κιλίτς, είπε ότι έλαβε εντολή από χρήστες την Τετάρτη και ότι αυτοί υπέβαλαν μήνυση για λογαριασμό πολλών ανθρώπων στην Άγκυρα. Σημείωσε,επίσης, ότι και χιλιάδες άλλοι σε όλη τη χώρα έχουν καταθέσει μηνύσεις. «Δεν είναι ξεκάθαρο που οδηγείται αυτό. Υπάρχουν χιλιάδες μηνύσεις που έγιναν από πολλά μέρη της Τουρκίας», είπε στο Reuters, προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα έχει 400.000 χρήστες, από τους οποίους οι 391.000 είναι ενεργοί.

Ο Κιλίτς ανέφερε ότι μία προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας έδειξε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Thodex, Φατίχ Οζέρ, είχε φύγει από τη χώρα από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το απόγευμα της Τρίτης. «Θα υποβάλουμε αμέσως αγωγή στο δικαστήριο για καταναλωτικές διαφορές. Οι δύο διαδικασίες - μηνύσεις και αγωγή - θα προχωρήσουν ταυτόχρονα», είπε.

Ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της Thodex
 

Εισαγγελικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τη Thodex λόγω καταγγελιών ότι η πλατφόρμα οδήγησε στη «θλίψη πολλών πολιτών». Χρήστες κατήγγειλαν ότι ο Οζέρ μπορεί να έχει πάρει μαζί του τα χρήματά τους, που χρησιμοποιούνται για τις συναλλαγές στην πλατφόρμα, όταν έφυγε από τη χώρα.

Ο Κιλίτς είπε ότι οι ανησυχίες για την εξαπάτηση των χρηστών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με ρυθμίσεις, αλλά οι απαγορεύσεις του τύπου που επέβαλε η κεντρική τράπεζα δεν θα αποτελούσαν λύση. «Είπαμε σε συναντήσεις με διάφορες κρατικές Αρχές ότι πρέπει να υπάρξει ένας νόμος για ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού και ότι πρέπει να υπάρξουν νομικές ρυθμίσεις», είπε.

ειδησεις σημερα 

Κορωνοϊός: Έτοιμη η Γερμανία να αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V

«Οχι» της Κομισιόν για αγορά 100 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca

Εξαφάνιση υποβρυχίου στην Ινδονησία: Οξυγόνο ως το Σάββατο για τους 53 του πληρώματος