Περίεργα - Παράξενα

Μασάζ με... μπαλτάδες: Μια πρακτική θεραπείας 2.000 ετών

μασάζ με μπαλτάδες

Οι περισσότεροι από εμάς χαλαρώνουμε ενώ περιμένουμε να ξεκινήσει μια συνεδρία μασάζ, αυτή όμως δεν ήταν η περίπτωση μιας ρεπόρτερ του BBC που έτρεμε από το φόβο της.

​Όχι αδικαιολόγητα, αφού η Λουίζ Γουότ επρόκειτο να δοκιμάσει το dao liao ή «μασάζ μαχαιριών» ή «θεραπεία μαχαιριών», μια θεραπευτική μέθοδο διαδεδομένη στην Ταϊβάν.

Μέρος της κινεζικής ιατρικής, θεωρείται ότι έχει ηλικία που ξεπερνά τα 2.000 χρόνια. Οι θεραπευτές λένε ότι την έφεραν μοναχοί στην αρχαία Κίνα και κατόπιν, πριν από τουλάχιστον 1.000 χρόνια, εξαπλώθηκε στην Ιαπωνία και, μετά τον Κινέζικο Εμφύλιο Πόλεμο, στην Ταϊβάν.

​«Παρόλο που δύσκολα βρίσκεις σήμερα μασάζ με μαχαίρια στην Κίνα και την Ιαπωνία, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνοδο στην Ταϊβάν καθώς ο κόσμος αναζητά τρόπους να διαχειριστεί το στρες της καθημερινής ζωής» σχολιάζει η αρθρογράφος.

Ένα «θρίλερ» που μας χαλαρώνει

Πέρα από τη διαχείριση του στρες, ανάμεσα στις υποσχέσεις του dao liao είναι η ανακούφιση από τον πόνο και άλλες σωματικές ενοχλήσεις και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Όλα αυτά μέσα από τις πιέσεις που θεωρείται ότι ασκούν οι λεπίδες των μαχαιριών στα κανάλια της ενέργειας «τσι», όπως περίπου φέρεται να ενεργεί και ο βελονισμός.

Παράλληλα, οι θεραπευτές του υποστηρίζουν ότι οι μεταλλικές λεπίδες απορροφούν το «κακό κάρμα» από τους ασθενείς, κάνοντας έτσι ένα είδος «εξορκισμού».

​Επειδή μάλιστα η μεταφορά ενέργειας θεωρείται αμφίδρομη, δεν συνιστάται στους θεραπευτές να ασκούν την τεχνική στη διάρκεια μιας ημέρας που έχουν κακή διάθεση, επειδή μπορεί να «μεταφέρουν κακή ενέργεια στον ασθενή».

Για να διατηρούν όσο το δυνατόν την ψυχική ηρεμία τους (ή την ενέργειά τους καθαρή, σε δικούς τους όρους), ακολουθούν vegan διατροφή. Η ομάδα που «κούραρε» τη Βρετανίδα ρεπόρτερ, συγκεκριμένα, ξυπνάει καθημερινά στις 5 το πρωί και προπονείται με καθίσματα, κατακόρυφα και άλλες απαιτητικές ασκήσεις.

Αλλά και η Γουότ ξεκίνησε με 10 λεπτά ασκήσεων και διατάσεων πριν από το μασάζ. «Ίσως αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που αποκοιμήθηκα πάνω στον πάγκο του μασάζ» σχολιάζει. Κατάφερε να ηρεμήσει παρά το θέαμα των μαχαιριών που παρατάχθηκαν δίπλα της, τα οποία έμοιαζαν βγαλμένα «από την κουζίνα ενός σεφ ή από θρίλερ. Ωστόσο, στα 40 χρόνια λειτουργίας του κέντρου, λένε ότι ποτέ ούτε ένας πελάτης δεν έχει τραυματιστεί».

Ο Μάικλ Στάνλεϊ Μπέικερ, ιστορικός Κινεζικής Ιατρικής και Θρησκείας στο Πολυτεχνείο της Σιγκαπούρης, σχολιάζει ότι το μασάζ με μαχαίρια δείχνει εξίσου θεαματικό με τους «φακίρηδες που ξαπλώνουν πάνω σε κρεβάτια με καρφιά», με μια τεχνική «δεξιοτεχνική, όχι θαυματουργή, αλλά σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακή».

​Πώς τη βίωσε η Βρετανίδα δημοσιογράφος; «Περισσότερο ως μια εμπειρία παρά σαν ένα απλό μασάζ. Έφυγα αναμφίβολα χαλαρωμένη. Έπεσα για ύπνο νωρίς, κοιμήθηκα μέχρι που χτύπησε το ξυπνητήρι μου το επόμενο πρωί και μετά ξανακοιμήθηκα για μερικές ώρες ακόμα».

Περίεργα - Παράξενα

Ολλανδία: Τέλος η αναγραφή του φύλου στις ταυτότητες σε λίγα χρόνια

ολλανδία

Το φύλο των ολλανδών πολιτών δεν θα αναγράφεται πλέον στο ολλανδικό δελτίο ταυτότητας σε λίγα χρόνια, καθώς το στοιχείο κρίνεται «άχρηστο» σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών Ινγκριντ βαν Ενγκελσχόφεν.

Σε επιστολή προς το κοινοβούλιο, η υπουργός, η οποία είναι επίσης αρμόδια για την Χειραφέτηση κάνει γνωστή την πρόθεσή της να καταργήσει την αναγραφή του φύλου στα δελτία ταυτότητας από το 2024/2025.

Η Ινγκριντ βαν Ενγκελσχόφεν προτίθεται «να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού την άχρηστη αναγραφή του φύλου», που θα παραμείνει ωστόσο στα διαβατήρια, αφού είναι υποχρεωτική από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η Ολλανδία δεν θα είναι η πρώτη χώρα μέλος με δελτίο ταυτότητας χωρίς αναγραφή του φύλου. Η γερμανική ταυτότητα δεν αναγράφει το φύλο», γράφει στην επιστολή της η υπουργός, η οποία πιστεύει ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα «να διαμορφώνουν την ταυτότητά τους και να την ζουν με πλήρη ελευθερία και ασφάλεια».

«Είναι μία εξαιρετική είδηση για τα άτομα που αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα με αυτή την κατηγορία του φύλου στην ταυτότητά τους», ανακοίνωσαν οι ολλανδικές οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

«Είναι μία καλή είδηση για όποιον θεωρεί ότι αυτό που κρύβουν τα εσώρουχα δεν αφορά ούτε την κυβέρνηση, ούτε τις αρχές», αναφέρουν την ανακοίνωσή τους,

Η Ολλανδία έχει επίσης κάνει από το 2018 ένα βήμα για να την αναγνώριση τρίτου φύλου, όταν ένας πολίτης που γεννήθηκε μεσοφυλικός (ίντερσεξ) δικαιώθηκε από την δικαιοσύνη, η οποία του αναγνώρισε το δικαίωμα να μην εγγραφεί ως άνδρας ή γυναίκα στο πιστοποιητικό γεννήσεως.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ