Περίεργα - Παράξενα

Κινέζοι επιστρατεύουν κατσαρίδες στην αντιμετώπιση των απορριμμάτων της κουζίνας

κατσαρίδες

Μια εντυπωσιακή ιδέα είχε ένας επιχειρηματίας στην ανατολική επαρχία της Κίνας, Σαντόνγκ. Μετέτρεψε την κατσαρίδα, που όλος σχεδόν ο κόσμος θεωρεί βρώμικη και παράσιτο, σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον πλάσμα για την αντιμετώπιση των αποβλήτων της κουζίνας.

Στο αγρόκτημα του Λι, έκτασης 6.300 τ.μ., έξω από την πόλη Τσινάν, ένα δισ. κατσαρίδες καταναλώνουν καθημερινά 50 τόνους απορριμμάτων κουζίνας, δηλαδή περίπου το ένα δωδέκατο της συνολικής ημερήσιας ποσότητας απορριμμάτων, σε μία πόλη με πληθυσμό 7 εκατομμυρίων. Ορισμένοι κάτοικοι εκτρέφουν κατσαρίδες για να προμηθεύονται φαρμακευτικά φυτά που τα χρησιμοποιούν στη συνέχεια, για την παρασκευή φαρμάκων. Ωστόσο, ο Λι θέλει να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες του εντόμου για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο 55χρονος επιχειρηματίας δούλευε σε μια φαρμακευτική εταιρεία. Την ιδέα πήρε από μία ταινία με καρτούν που έβλεπε μαζί με την κόρη του. Η ταινία έδειχνε ότι οι κατσαρίδες μπορούν να επιβιώσουν για 90 ημέρες χωρίς φαγητό και 40 ημέρες χωρίς νερό.

Οπως λέει στο κινεζικό πρακτορείο, τα περισσότερα απορρίμματα κουζίνας στην πόλη θάβονται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την λαιμαργία των κατσαρίδων για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αποβλήτων. Πραγματοποίησε το πρώτο του πείραμα σε ένα ενυδρείο στο καθιστικό του σπιτιού του. Διαπίστωσε ότι οι κατσαρίδες δεν είναι επιλεκτικές στο φαγητό και προτιμούν έτοιμες τροφές όλων των γεύσεων.

Το 2011 ίδρυσε την επιχείρησή του και απέκτησε έξι διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ενώ υπέβαλε 36 αιτήσεις ευρεσιτεχνίας για να ανοίξει ένα αγρόκτημα εκμετάλλευσης κατσαρίδων. Στη νέα επιχείρησή του, με αυτόματο αερισμό, εγκαταστάσεις σίτισης και καθαρισμού, ελάχιστους εργάτες μπορείς να δεις. Ο Λι εκτρέφει αμερικανικές κατσαρίδες, τις μεγαλύτερες από όλα τα κοινά είδη με το μεγαλύτερο κύκλο ζωής. Οι κατσαρίδες του ζουν κατά μέσο όρο 300 ημέρες. Απαντώντας στις ανησυχίες κάποιων ότι μπορεί κατά λάθος οι κατσαρίδες να βγουν από το αγρόκτημα, ο Λι εξηγεί ότι έχουν ληφθεί πολλαπλά μέτρα όπως το σφράγισμα της πόρτας και η εγκατάσταση υδάτινων φρακτών σε κάθε είσοδο.

Ο Λι υποστηρίζει ότι οι κατσαρίδες είναι πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες. Ως εκ τούτου σχεδιάζει να προσθέσει εγκαταστάσεις για να αποξηραίνει και να αλέθει τις νεκρές κατσαρίδες, προκειμένου να χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Ελέγχου Ποιότητας Τροφίμων του Τσινάν που επιτηρείται από το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων, τα κοτόπουλα που τρέφονται με σκόνη κατσαρίδας μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αντιβιοτικά, τα λιπαρά που περιέχει το κρέας τους είναι χαμηλότερα από εκείνα του κουνελιού και η περιεκτικότητά τους σε σελήνιο είναι 1,8 φορές υψηλότερη από εκείνο των συνηθισμένων κοτόπουλων.

Οι κατσαρίδες αποτελούσαν συστατικό της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής για χιλιάδες χρόνια και οι φαρμακευτικές της ιδιότητες αξιοποιούνται συνεχώς με νέες επιχειρήσεις που αναδύονται στην Κίνα.

Στα άμεσα σχέδια του Λι είναι να δημιουργήσει άλλα τρία αγροκτήματα και ήδη διερευνά τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τις κατσαρίδες για την παρασκευή χαπιών διατροφής και καλλυντικών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Κόσμος

Κίνα: Προχώρησε σε εκτόξευση «ύποπτου» δορυφόρου

κινα πυραυλος

Οξύνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, με τις δύο χώρες να αντιμετωπίζουν σειρά ζητημάτων που προκαλούν τριβή, από τις πυραυλικές δοκιμές μέχρι τις κινήσεις υποστήριξης από τη Ουάσινγκτον στην Ταιβάν που προκαλούν εκνευρισμό στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, λίγες ημέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι η Κίνα δοκίμασε δεύτερο υπερηχητικό πυρηνικό πύραυλο, γίνεται γνωστό ότι προχώρησε στην εκτόξευση νέου δορυφόρου στο διάστημα, για τον οποίο οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει όπλο καταστροφής.

Το Πεκίνο εκτόξευσε τον δορυφόρο Shijian 21, λέγοντας ότι η αποστολή αυτή θα ελέγξει τεχνολογίες που μπορούν να εξουδετερώσουν συντρίμμια του διαστήματος.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι η εν λόγω τεχνολογία είναι ικανή να πλακώσει και να καταστρέψει άλλους δορυφόρους και πως είναι μέρος της στρατηγικής της Κίνας να επιτύχει την κατάκτηση θέσης υπεροχής μέσα από διαστημικά συστήματα επίθεσης.

Η δοκιμή αποκαλύφθηκε λίγο προτού ο πρωθυπουργός της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, καλέσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν επιτεύγματα, προχωρώντας στην κατασκευή όπλων που θα διασφαλίσουν έναν ισχυρό στρατό.

Ο Σι που εξελέξη το 2012 έχει δώσει έμφαση στην στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας, ενώ έχει χαιρετίσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί, τα τελευταία πέντε χρόνια, στον στρατιωτικό τομέα.

Μαζί με τον δορυφόρο Shijian 21, η Κίνα πιστεύεται ότι έχει προχωρήσει και σε δοκιμή νέου είδους υπερηχητικού πυραύλου στο διάστημα, για τον οποίο οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με τα πυρηνικά.

Ακόμη, το Πεκίνο πιστεύεται ότι προχώρησε δύο φορές, μέσα στο καλοκαίρι, στη δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου, μια φορά τον Ιούλιο και την άλλη τον Αύγουστο. Οι δοκιμές αποκαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αφότου οι υπηρεσίες πληροφοριών έδωσαν στοιχεία στους δημοσιογράφους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΗΠΑ: Aνακαλύφθηκε το ναυάγιο του ιστορικού πλοίου που κυνηγούσε πράκτορες των Ναζί

Σεισμός - σχολεία: Λυόμενα και εργασίες αποκατάστασης στα "πληγωμένα" κτίρια

Πέραμα – Όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα – Οι οδηγίες του κέντρου και οι απαντήσεις από τις ομάδες ΔΙΑΣ

ESPA BANNER