Περίεργα - Παράξενα

Gourmet Grubb: Η Εταιρεία που φτιάχνει παγωτό από... γάλα εντόμων

παγωτό.jpg

Μετά από μια κουραστική καλοκαιρινή ημέρα στην δουλειά, για πολλούς ένα εύγευστο παγωτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

Θα μπορούσατε όμως να το απολαύσετε το ίδιο αν γνωρίζατε πως έχει παρασκευαστεί από γάλα εντόμων;

Το Gourmet Grubb, με έδρα το Κέιπ Τάουν, λανσάρει το παγωτό προκειμένου να εξοικειώσει τους πολίτες με τις γεύσεις που προέρχονται από έντομα.

Το ακριβό έδεσμα χρησιμοποιεί ως βάση το EntoMilk, μια γαλακτοκομική εναλλακτική λύση που παράγεται με την ανάμειξη των προνυμφών ενός τροπικού εντόμου, γνωστού ως μαύρη μύγα.

Από τις πέντε γεύσεις, που διατίθενται, η σοκολάτα πήρε τη μεγαλύτερη βαθμολογία (7/10) από όσους τις δοκίμασαν. Αυτή τη στιγμή το ιδιαίτερο αυτό παγωτό είναι διαθέσιμο μόνο στη Νότια Αφρική, αλλά η συνιδρύτρια της εταιρείας, Λέα Μπέσα, επισημαίνει πως στοχεύουν να επεκταθούν σε όλον τον κόσμο. Θέλουν μάλιστα να λανσάρουν και άλλα προϊόντα από EntoMilk, όπως γιαούρτι και τυρί.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα έντομα αποτελούν μια λύση στο πρόβλημα του υποσιτισμού, καθώς η κατανάλωσή τους όχι μόνο θα φροντίσει για τη σίτιση εκατομμυρίων ανθρώπων που λιμοκτονούν, αλλά θα περιορίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Τα έντομα λέγεται πως μπορούν να αντικαταστήσουν τροφές, όπως το ψάρι και το κόκκινο κρέας, καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, φθηνά στην παραγωγή τους, φιλικά προς το περιβάλλον, πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο και μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.

Τον περασμένο μήνα, η Gourmet Grubb, άνοιξε ένα καινούριο κατάστημα στο οποίο προσέφερε αλμυρά πιάτα με ουσίες από έντομα, όπως ζυμαρικά και κροκέτες μαύρων προνυμφών.

Οι επικεφαλής της εταιρείας δήλωσαν πως η EntoMilk μπορεί να κάνει πραγματικά την διαφορά και να μειώσει την κυκλοφορία των γαλακτοκομικών προϊόντων εάν η τάση αυτή γίνει αποδεκτή σε παγκόσμια κλίμακα.

Περίεργα - Παράξενα

Η πρώτη χώρα που δίνει δωρεάν είδη προσωπικής υγιεινής για όλες τις γυναίκες

ταμπόν-σερβιέτες

Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας αναμένεται να εγκρίνει τα σχέδια προκειμένου τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής να είναι δωρεάν διαθέσιμα για όλες τις γυναίκες --στην πρώτη τέτοια απόφαση παγκοσμίως.

Η νομοθεσία θα καταστήσει προϊόντα όπως τα ταμπόν και τις σερβιέτες δωρεάν για όλες τις γυναίκες στη Σκωτία, διαθέσιμα σε δημόσιους χώρους όπως κοινοτικά κέντρα, κέντρα νέων και φαρμακεία. Το νομοσχέδιο αναμένεται σημέρα να τεθεί για πρώτη φορά σε ψηφοφορία στο αποκεντρωμένο Κοινοβούλιο της Σκοτίας.

Το Νομοσχέδιο (Ελεύθερης Προμήθειας) Προϊόντων Περιόδου στη Σκωτία προτάθηκε από τη Σκωτσέζα βουλευτή Μόνικα Λένον, που υπέβαλε το προσχέδιο της πρότασής της το 2017. Το κόστος αναμένεται να είναι γύρω στα 24,1 εκατ. λίρες (31,24 εκατ. δολάρια).

«Δεν πρόκειται για προϊόντα πολυτελείας. Είναι πράγματι απαραίτητα και καμία γυναίκα στη Σκωτία δεν θα πρέπει να στερείται τα προϊόντα περιόδου», δήλωσε η Λένον, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο αφορά την «αξιοπρέπεια της περιόδου». «Αλλάζουμε τη νοοτροπία και είναι πραγματικά συναρπαστικό που και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά τι κάνουμε», δήλωσε.

Σύμφωνα με έγγραφο που προέκυψε ύστερα από διαβούλευση, διατυπώθηκε η πρόταση να βασιστεί το σχέδιο αυτό στο σύστημα που προβλέπει τη χρήση καρτών για την δωρεάν διάθεση προφυλακτικών, όπου οι χρήστες χρησιμοποιούν μια δωρεάν κάρτα ή ένα κουπόνι ως αντάλλαγμα για τα προϊόντα. Η Σκωτία το 2018 ήταν η πρώτη κυβέρνηση στον κόσμο που παρείχε δωρεάν προϊόντα προσωπικής υγιεινής σε σχολεία, κολλέγια και πανεπιστήμια.

Τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής στο Ηνωμένο Βασίλειο βαρύνονται σήμερα με φόρο 5% --τον λεγόμενο «φόρο του ταμπόν». Η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι ήθελε να τερματίσει έναν μη δημοφιλή φόρο αλλά τα χέρια της ήταν δεμένα από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει τους φορολογικούς συντελεστές για ορισμένα προϊόντα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταργούσε τον φόρο το 2016, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμα, με το ζήτημα να παραμερίζεται κατά τη διαδικασία του Brexit.