Skip to main content
ΠΕΡΙΕΡΓΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Φέρετρο για… θάνατο «φιλικό προς το περιβάλλον»; Κι όμως, υπάρχει!

Image
Φέρετρο για… θάνατο «φιλικό προς το περιβάλλον»
 clock 11:17 | 18/11/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

«Είναι τα φέρετρα με μανιτάρια το μυστικό για έναν οικολογικό θάνατο;», διερωτάται το CNN.com σε κεντρικό του άρθρο στην πρώτη του σελίδα, παρουσιάζοντας σε εκτενές ρεπορτάζ την εφεύρεση του Ολλανδού Μπομπ Χέντριγκ ο οποίος χρησιμοποιώντας τεράστιους ιστούς από νήματα μυκήτων που συνήθως ζουν υπόγεια προσφέρει μία πράσινη εναλλακτική λύση για τα παραδοσιακά ξύλινα φέρετρα. Επί της ουσίας ο ίδιος αξιοποίησε το μυκήλιο, δηλαδή το φυτικό μέρος ενός μύκητα, που αποτελείται από μια διακλαδωτή μάζα, με νηματώδη υφή και έτσι έφτιαξε το πρώτο eco-friendly φέρετρο. Η εναλλακτική αυτή λύση, μάλιστα, βρέθηκε μέσα από την τραγωδία του Τσερνόμπιλ. 

Πώς; Το 2007, οι επιστήμονες που μελετούσαν το μαυρισμένο τοπίο του Τσερνόμπιλ ανακάλυψαν έναν μύκητα ικανό να «τρώει» την ακτινοβολία. Είναι σχεδόν αυτονόητο, λοιπόν, ότι οι μύκητες δεν δυσκολεύονται και πολύ στο να μας αποσυνθέσουν. Οι μύκητες δεν είναι ιδιότροποι αναφορικά με το φαγητό τους. Κατασπαράσσουν άνετα τα πάντα, από χαρτόνι και πλαστικό μέχρι καύσιμα για τζετ και αμίαντο, γιατί όχι και το ανθρώπινο σώμα; 

Σύμφωνα με τον Ολλανδό εφευρέτη «το φιλικό προς το περιβάλλον “ζωντανό φέρετρό” μου δεν είναι μόνο αρνητικό στον άνθρακα, αλλά αποσυντίθεται σε έξι εβδομάδες, αντί στα 20 χρόνια που μπορεί να χρειαστούν για ένα κανονικό ξύλινο φέρετρο». Το ίδιο φέρετρο, με βάση τον κ.Χέντριγκ αρχίζει τη λειτουργία του αποσυνθέτοντας το σώμα και, επιταχύνοντας τη διαδικασία με την οποία η φύση απορροφά τα θρεπτικά συστατικά του νεκρού.

Η εταιρεία του Μπομπ Χέντριγκ με την επωνυμία «Loop» δεν είναι η πρώτη που αναπτύσσει ένα προϊόν για έναν πιο… οικολογικό θάνατο. Τα αποτεφρωμένα ανθρώπινα λείψανα μπορούν να τοποθετηθούν σε λοβούς για να αναπτυχθούν δέντρα ή να πεταχτούν σε τεχνητούς κοραλλιογενείς υφάλους, ενώ φέρετρα από λυγαριά, μακραμέ και χαρτόνι κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά. Οι ταφές στο δάσος, όπου φέρετρα και τα ρούχα του νεκρού είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, είναι επίσης μία νέα τάση. Ο ηθοποιός Λουκ Πέρι, που έγινε γνωστός από το ρόλο του Ντίλαν στη δημοφιλή νεανική τηλεοπτική σειρά «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς» και πέθανε το 2019, άλλωστε είχε ταφεί με ένα «κοστούμι-μανιτάρι» σχεδιασμένο για να βοηθήσει στην αποσύνθεση του σώματός του. Αλλά η χρήση μυκηλίου για να εγκλωβίσει το σώμα σε ένα «ζωντανό φέρετρο» είναι μια εντελώς νέα προσέγγιση. 

Το κίνητρο είναι απλό: ορισμένες πρακτικές κηδείας είναι κακές για το περιβάλλον. Μόνο στις ΗΠΑ περισσότερα από 4 εκατομμύρια γαλόνια υγρού ταρίχευσης χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο για ταφές, σύμφωνα με το Green Burial Council. Το υγρό ταρίχευσης περιέχει τοξικά συστατικά όπως η φορμαλδεΰδη, η οποία μπορεί να εισχωρήσει στο έδαφος.

Σύμφωνα με το άρθρο, η αποτέφρωση έχει τα δικά της προβλήματα, με την απελευθέρωση σημαντικών ποσοτήτων άνθρακα στην ατμόσφαιρα και πιθανώς βαρέων μετάλλων εάν υπάρχουν στο σώμα (η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ υπολόγισε ότι σχεδόν 2 τόνοι υδραργύρου, που βρέθηκαν στα οδοντικά σφραγίσματα, εκπέμπονταν από αποτέφρωση ανθρώπων το 2014).  «Αυτό που πραγματικά με απογοητεύει είναι ότι όταν πεθάνω, μολύνω τη Γη. Είμαι απόβλητο», σχολιάζει ο ιδιοκτήτης της “Hoop” και περιγράφει το σώμα ως «περιπατητικό κάδο σκουπιδιών 219 χημικών ουσιών». 

«Οι τρέχουσες διαδικασίες ταφής μας οδηγούν σε εξάντληση υλικών, ρύπανση του εδάφους και εκπομπές CO2», προσθέτει, σημειώνοντας: «Τα μανιτάρια είναι γνωστά ως ο μεγαλύτερος ανακυκλωτής στον κόσμο, που μετατρέπει τη νεκρή οργανική ύλη σε νέα φυτική ζωή. Γιατί να μην το χρησιμοποιήσουμε αυτό;». 

Το φέρετρο με την ονομασία «Living Cocoon»  πωλείται για 1.495 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 100 τέτοιες ταφές στην Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis