Οικονομία

Τουρκία: Καλπάζει ο πληθωρισμός παρά την αύξηση των επιτοκίων – Υποχωρεί πάλι η λίρα

τουρκικη λιρα

Παρά τα ελπιδοφόρα νέα που αφορούν, κυρίως,  στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που επιτεύχθηκε στη γείτονα χώρα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους με αύξηση της τάξης του 15,6% σε τριμηνιαία βάση και 6,7% σε ετήσια βάση αντίστοιχα, ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 14,03% τον περασμένο μήνα.

Η τούρκικη λίρα έφτασε σε νέα χαμηλά, κόντρα στις αισιόδοξες προβλέψεις για ποσοστό 12,6%, εντείνοντας έτι περισσότερο την πίεση για αυστηρή νομισματική πολιτική μετά την αύξηση των επιτοκίων του περασμένου μήνα.

Η Άγκυρα αντικατέστησε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας το Νοέμβριο, ως μέρος μιας υποσχόμενης αναθεώρησης πολιτικής, υιοθετώντας μια πιο επιθετική στρατηγική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, παρά το γεγονός πως η Τουρκία συνεχίζει να αντιμετωπίζει φλέγοντα οικονομικα ζητήματα από τις επιπτώσεις την πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών, Λούφι Έλβαν, είπε με αφορμή τα στοιχεία του πληθωρισμού, ότι οι αρχές θα χρησιμοποιήσουν τα μέσα φορολογικής και νομισματικής πολιτικής για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των τιμών. «Εργαζόμαστε με όλη μας τη δύναμη για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού στους πολίτες μας», είπε στο Twitter.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο την Τούρκικη Στατιστική Υπηρεσία, μέσα σ ένα μήνα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,30% το Νοέμβριο, σε σύγκριση με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων για τον πληθωρισμό σε ποσοστό 11,89%.

Η πτώση της τουρκικής λίρας κατά 30%, σημειώσε ιστορικά χαμηλά τον περασμένο μήνα, και ενώ η κεντρική τράπεζα στόχευε στον πληθωρισμό από 3% έως 7%, αλλά την υπερέβη κατά πολύ περισσότερο από ό, τι  οι αναδυόμενες αγορές. Η λίρα αποδυναμώθηκε έως το 7,9195 έναντι του δολαρίου, αλλά σημείωσε σταδιακή ανάκαμψη μετά τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών και έφτασε λίγο πιο πάνω από 7,8450 δολάρια.

Η έκρηξη του πληθωρισμού οδήγησε σε αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, τα οποία αυξήθηκαν κατά 21,08%, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ενώ οι τιμές διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29,42%.

Ο πληθωρισμός ήταν κοντά στο 12% από τις αρχές του έτους, παρά την οικονομική ύφεση το δεύτερο τρίμηνο που προκλήθηκε από μέτρα για την καταπολέμηση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγκμπάλ, αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 475 μονάδες στο 15% και ενδέχεται να αντιμετωπίσει πιέσεις για περαιτέρω αύξηση μέχρι τη λήξη τους έτους.

Οικονομία

Την Παρασκευή η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

επιδομα θερμανσης

Ξεκινά την Παρασκευή η καταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης η οποία θα γίνει σε δύο φάσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η πρώτη αφορά σε αγορές που έγιναν μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021, ενώ η δεύτερη θα αφορά αγορές έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 και θα γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Το υπουργείο Οικονομικών, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι για τις ανάγκες θέρμανσης οι πολίτες δεν χρησιμοποιούν μόνο πετρέλαιο, αλλά και άλλες εναλλακτικές θερμαντικές ύλες, όπως φυσικό αέριο και καυσόξυλα, διεύρυνε την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και σε όσους χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες λύσεις για θέρμανση.

Στο πλαίσιο αυτής της διεύρυνσης, φέτος έγιναν για πρώτη φορά αποδεκτά τιμολόγια αγοράς καυσόξυλων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020 και μετά.

Συγκεκριμένα, νέοι δικαιούχοι είναι περίπου 124.000 καταναλωτές φυσικού αερίου, καταναλωτές καυσόξυλων, βιομάζας και υγραερίου, πέραν των 564.000 καταναλωτών πετρελαίου, σε σύνολο περίπου 688.000 αιτήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον 5ο κύκλο

Αντικειμενικές αξίες: Στην 3η φάση η αναπροσαρμογή - Τί θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Εκπρόσωποι Σχολών Χορού της Κρήτης: Κατέθεσαν τα αιτήματά τους στην Περιφέρεια