Οικονομία

Σε τελική φάση οι ψηφιακές συντάξεις

ΕΦΚΑ

Στην τελική φάση βρίσκεται η υλοποίηση του προγραμματισμού για την ψηφιακή αίτηση συνταξιοδότησης για όλους τους συνταξιούχους.

Αρμόδια στελέχη των ταμείων αναφέρουν στο Capital.gr αναφέρουν ότι  έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία για τους υγειονομικούς (ασφαλισμένους του τέως ΤΣΑΥ), αλλά και τους δικαιούχους συντάξεων αναπηρίας (ανεξαρτήτως ταμείου).

Τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούλιο, θα ψηφιοποιηθεί η διαδικασία αίτησης - απονομής σύνταξης γήρατος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (σ.σ. ασφαλισμένοι τέως ΙΚΑ).

Τον ερχόμενο Νοέμβριο, μάλιστα, θα έχει ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία και για τις συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή των αυτασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ (σ.σ. έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές) και στο τέως ΕΤΑΑ (σ.σ. αυταπασχολούμενοι μηχανικοί, δικηγόροι).

Τονίζεται ότι έχει ήδη έχει ψηφιοποιηθεί η διαδικασία αίτησης - απονομής σύνταξης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (σ.σ. αγρότες, κτηνοτρόφους), αλλά και για τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω μηχανισμός δεν αφορά τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης πριν την ψηφιοποίηση της σχετικής διαδικασίας.

Αφορά εκείνους που θα καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης αφού έχει ''ανοίξει'' η σχετική πλατφόρμα του ταμείου τους.

Αυτό σημαίνει πως για τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν αιτηθεί σύνταξη έως και την παραμονή του ανοίγματος της ψηφιακής πλατφόρμας του ταμείου, θα ισχύσει η γνωστή διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως η διαδικασία η οποία θα ακολουθεί για κάθε συνταξιούχο (ψηφιακή ή μη) έχει μόνο τεχνικό περιεχόμενο και δεν αφορά το συνταξιοδοτικό δικαίωμα του το οποίο εξετάζεται με βάση το ίδιο θεσμικό πλαίσιο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος ''Άτλας'' καταγράφεται μείωση των εκκρεμών συντάξεων.

Συγκεκριμένα, οι εκκρεμείς αιτήσεις ανήλθαν σε 134.288 έναντι 168.989 (σ.σ. δεν περιλαμβάνονται οι διεθνείς συντάξεις) που είχαν ανέλθει το Μάρτιο του 2020. Συνεπώς, σημειώθηκε μείωση τους κατά 34.701 ή κατά 20%. Έτσι μειώθηκε το κόστος εξόφλησης τους από τα 635 εκατ. ευρώ στα 511 εκατ. ευρώ.

Πιο ειδικά, σε σχέση με το πιο κρίσιμο μέγεθος των ληξιπρόθεσμων (δηλ. εκείνων που ''μετράνε'' πάνω από 3 μήνες αναμονής ) εκκρεμών συντάξεων, σύμφωνα με την ίδια έκθεση έπεσαν το Μάρτιο του 2021 στις 103.814 έναντι 135.278 που ήταν το Μάρτιο του 2020. Συνεπώς, έπεσαν κατά 31.464 ή 23%.

Κατά τα άλλα, συνεχίζουν να είναι οι πλατφόρμες υποβολής αιτήσεων για προκαταβολή σύνταξης, τόσο για εκείνους που έχουν αιτηθεί σύνταξη έως τις 16 Μαρτίου 2021, όσο και για εκείνους που αιτήθηκαν σύνταξη (ή αιτηθούν μελλοντικά) μετά τις 16 Μαρτίου.

Ωστόσο, έως τώρα έχει γίνει μόνο πληρωμή προκαταβολών συντάξεων, μαζί και των αναδρομικών και συγκεκριμένα μόνο για όσους υπέβαλαν αίτηση έως τις 16 Μαρτίου. Με άλλα λόγια, όσοι αιτήθηκαν προκαταβολή σύνταξη στο β΄ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, τον Απρίλιο, αλλά και το Μάιο, δεν έχουν λάβει τη σχετική παροχή. 

Διαβάστε επίσης:

Ο πρωθυπουργός στην Αίγυπτο: Στο επίκεντρο η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών

Καινοτομία στην Ευρώπη: Η Ελλάδα βελτιώνει τις επιδόσεις της

Οικονομία

Κορωνοϊός - ΕΕ: Εγκρίθηκε ελληνικό πρόγραμμα 130 εκατ. για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων

κομισιόν ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 130 εκατ. ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.

Το μέτρο θα είναι ανοικτό σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς (εκτός από τους τομείς της οικονομικής και της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής), οι οποίες παρουσίασαν επιχειρηματική διακοπή τον Απρίλιο του 2021 λόγω της εκδήλωσης κορωνοϊού. Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα αποτελείται από ένα σταθερό ποσό τουλάχιστον 500 ευρώ και μέγιστο 4.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων και την περιοχή.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο συνάδει με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και 1,8 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς, ενώ θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπουργείο Εργασίας: Πώς θα ρυθμιστούν τα ασφαλιστικά χρέη της πανδημίας

ΕΚΤ: Με ετήσιο ρυθμό 1,9% αυξήθηκαν τα δάνεια στις επιχειρήσεις τον Ιούνιο

Φορολογικές δηλώσεις: Παρατείνεται η προθεσμία μέχρι 27/8 για την έκπτωση του 3%