Οικονομία

Σε κλοιό πιέσεων ελληνικές μετοχές και ομόλογα

haa4_0.jpg

Κόκκινο δείχνει σήμερα, Τρίτη, το ταμπλό στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ υπό πίεση βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα στην ΗΔΑΤ, με τις τιμές να υποχωρούν και τις αποδόσεις να ακολουθούν την ανιούσα. 
Στο μέτωπο των μετοχών, ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι εκείνος των τραπεζών, ενώ σε επίπεδο εταιρειών στο στόχαστρο των πωλητών μπαίνει εκ νέου η ΔΕΗ ΔΕΗ-3,06% εν μέσω επίμονων ανησυχιών για προβλήματα ρευστότητας. 
Λίγο μετά τις 15:00 μμ ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. υποχωρεί 0,75% στις 842,95 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 38,08 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι στο -0,8%, ενώ εκείνος της μεσαίας εμφανίζει πιο συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,5%. 
Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 2,5% με το σύνολο των μελών του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Η Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕ-2,99% που ετοιμάζεται για ομολογιακή έκδοση Core Tier ΙΙ με έντονο το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών, βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 3%. Απώλειες σχεδόν 3% εμφανίζουν επίσης οι μετοχές των Attica Bank ΑΤΤ-1,48% και Alpha Bank, ΑΛΦΑ-2,45% ενώ με πτώση 2,15% ακολουθεί η μετοχή της Eurobank. Στο -1,7% και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.ΠΕΙΡ-1,65% Οι μετοχές των τραπεζών είναι και εκείνες με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών. 
Εκτός τραπεζικού τομέα, η μετοχή της ΔΕΗ επιστρέφει στο κόκκινο, με απώλειες της τάξης του 3,6%. 
Όσον αφορά στα ομόλογα η εβδομάδα δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Η διόρθωση ήταν μάλλον αναμενόμενη μετά το εντυπωσιακό ράλι του προηγούμενου διαστήματος, ενώ τις πιέσεις εντείνει και η στροφή των επενδυτών στα Bunds και τους τίτλους άλλων χωρών του λεγόμενου «πυρήνα» της Ευρωζώνης. 
Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έκανε άλμα έως και 11 μονάδων βάσης ή 4% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στα 2,54% και αυτή την ώρα διαμορφώνεται στο 2,51%. 

Οικονομία

Εφορία: Επιστροφή φόρου για όσους πληρώνονται με «μπλοκάκι»

εφοριακοί

Ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς θα ισχύσει φέτος και για χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών εκδίδοντας αποδείξεις από τα λεγόμενα "μπλοκάκια"

Για τους εν λόγω φορολογουμένους, οι οποίοι θεωρούνται από την ισχύουσα νομοθεσία ως "μισθωτοί" υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος που θα ισχύσει φέτος για τον υπολογισμό των τελικών φορολογικών επιβαρύνσεων επί των αμοιβών του 2020 προβλέπει σημαντικά αυξημένα αφορολόγητα όρια και μειωμένους συντελεστές φόρου.

Συγκεκριμένα για τους εργαζομένους με "μπλοκάκια", οι οποίοι φορολογούνται ως μισθωτοί κι όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα ισχύσουν φέτος μειώσεις συντελεστών υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τους έχοντες τέκνα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω μεταβολών στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των εργαζομένων με "μπλοκάκια" που θεωρούνται και φορολογούνται ως "μισθωτοί" θα είναι οι περισσότεροι εξ'αυτών να καταστούν δικαιούχοι μεγάλου ύψους επιστροφών φόρου εισοδήματος κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Αυτό θα συμβεί επειδή η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων αυτών απέκτησε πέρυσι εισοδήματα πολύ χαμηλά, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος των 8.636 έως και 18.000 ευρώ που προβλέπει γι'αυτούς η ισχύουσα από φέτος νέα φορολογική νομοθεσία.

Δεδομένου δε ότι από τς αμοιβές του 2020 η Εφορία παρακρατούσε κάθε μήνα φόρο εισοδήματος 20% ως προκαταβολή έναντι του φόρου που πρέπει να πληρωθεί φέτος για το 2020, ολόκληρα αυτά τα ποσά των παρακρατηθέντων φόρων θα πρέπει να επιστραφούν στους συγκεκριμένους φορολογούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να φορολογηθούν οι αμοιβές ενός εργαζόμενου με «μπλοκάκι» ως εισόδημα από μισθούς - δηλαδή με την ευνοϊκή κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636 έως και 18.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων - θα πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα 5 προϋποθέσεις:
 Ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Θα πρέπει, επίσης, να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας.

 Θα πρέπει, επιπλέον, να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Οικονομικών: Τα τελευταία μέτρα στήριξης για το 2021

Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν το 2021