Οικονομία

Πρώτη κατοικία: Ολόκληρο το σχέδιο και τα κριτήρια

Πρώτη κατοικία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών με στόχο, εντός του Ιουνίου, να μπει η τελική σφραγίδα στο νέο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα έχει 9μηνη διάρκεια, κρατική επιδότηση της δόσης και για πρώτη φορά θα απευθύνεται και στους συνεπείς έως τις 29 Φεβρουαρίου 2020 δανειολήπτες.

Η Realnews φέρνει στο φως την πρόταση που έχει καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς η Αθήνα και επί της οποίας θα διεξαχθούν οι συζητήσεις τις επόμενες ημέρες. Με βάση τις εκτιμήσεις, η «κορωνο-ρύθμιση» αφορά 300.000 δανειολήπτες.Το νέο πρόγραµµα-γέφυρα, όπως το αποκαλεί ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα εφαρµοστεί από την 1η Ιουλίου 2020 έως και τις 31 Μαρτίου 2021.

Η κυβέρνηση προτείνει να δοθούν στους δανειολήπτες 2 µήνες (Ιούλιος - Αύγουστος) για να κάνουν την αίτησή τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα που θα δηµιουργηθεί, αλλά οι θεσµοί, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, επιµένουν στον έναν µήνα (µόνο τον Ιούλιο). Η ευνοϊκή ρύθµιση αφορά οποιοδήποτε δάνειο φυσικού προσώπου και επαγγελµατία (π.χ. φαρµακοποιοί, γιατροί, ιδιοκτήτες συνεργείου αυτοκινήτων κ.λπ.) και φέρει ως εγγύηση/εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

∆εν αφορά επιχειρηµατίες, δηλαδή δάνεια επιχειρήσεων, ακόµη κι αν το ενέχυρο είναι η πρώτη κατοικία του επιχειρηµατία. Στόχος του νέου πλαισίου είναι να προστατεύσει µέχρι τον Μάρτιο του 2021 τους υγιείς δανειολήπτες που δέχθηκαν, όµως, εισοδηµατικό πλήγµα από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά και αυτούς που τα δάνειά τους ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου καταγγελµένα, προκειµένου να µη χάσουν την πρώτη κατοικία τους όταν από τον Σεπτέµβριο ξεκινήσουν εκ νέου οι πλειστηριασµοί.

Τα βασικά σηµεία της πρότασης, η κλιµακωτή φθίνουσα ανά τρίµηνο πληρωµή της δόσης από το ∆ηµόσιο ανάλογα µε το προφίλ του δανειολήπτη (ενήµερα, σε καθυστέρηση άνω των 90 ηµερών στα τέλη Φεβρουαρίου και καταγγελµένα δάνεια), το ύψος του υπολοίπου του δανείου, η αξία της κατοικίας, το ύψος των καταθέσεων αλλά και τα εισοδηµατικά κριτήρια.

Ποιους αφορά

Η νέα ρύθµιση αφορά όλους τους δανειολήπτες που µπήκαν σε αναστολή και επιδοτήθηκαν µε 800 ευρώ από το ∆ηµόσιο και όσους έχουν υποστεί -λόγω της κρίσης του κορωνοϊού- µείωση του εισοδήµατός τους συγκρινόµενου µε αυτό που είχαν τον Φεβρουάριο του 2019 από 20% και πάνω.

Το ζήτηµα των εισοδηµατικών κριτηρίων αποτελεί ακόµη θέµα έντονης διαπραγµάτευσης µε τους θεσµούς, ωστόσο η πρόταση της Αθήνας ορίζει το εισόδηµα ως υψηλό σε σχέση µε τις προηγούµενες ρυθµίσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς η κρίση του κορωνοϊού και το υποχρεωτικό κλείσιµο των καταστηµάτων έπληξαν οριζόντια όλους τους εργαζοµένους, µε αιχµή τη µεσαία τάξη, ενώ έχουν προκαλέσει ζηµία στους εργαζοµένους ακόµη και αν η επιχείρηση που εργάζονται παρέµεινε ανοιχτή. Τα κριτήρια που προτείνει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

-Εισόδηµα έως 25.000 ευρώ για ένα άτοµο.

-Εισόδηµα έως 40.000 ευρώ για το ζευγάρι.

-Συν 5.000 ευρώ ανά τέκνο για οικογένειες έως 3 παιδιά, δηλαδή 55.000 ευρώ για 5µελή οικογένεια

 

Οικονομία

Aπό ρεκόρ σε ρεκόρ τα ελληνικά ομόλογα

ελληνικά ομόλογα

Και νέο ρεκόρ κατέρριψε σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο καθώς η απόδοση του υποχώρησε κάτω από το 1,1%.

   Θετικό το κλίμα και σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε τοποθετήσεις μικρότερου κινδύνου και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της, συνεχίζει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP.

   Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε περαιτέρω στο 0,36% από 0,39%, του 10ετούς έως το 1,09%% και του 15ετούς ομολόγου στο 1,14% από 1,18%.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 60 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,10% έναντι 0,44% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,54%.

   Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ με αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κυμαίνεται νωρίς το απόγευμα στο 1,1327 δολ. από το επίπεδο του 1,1221 δολ. που άνοιξε η αγορά.

   Η αισιοδοξία που επικρατεί στους επενδυτές, οι οποίοι προσδοκούν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωζώνης θα συσταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στηρίζουν την ισοτιμία του ευρώ, παρά τις αρνητικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέγεθος της ύφεσης. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ αναθεώρησε χθες επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, προβλέποντας ότι ότι η ύφεση το 2020 θα διαμορφωθεί στο 8,7% (προηγούμενη εκτίμηση 7,7%), ενώ η ανάκαμψη το 2021 αναμένεται στο 6,1% (προηγούμενη εκτίμηση 6,3%).

   Θετικές για το ευρώ οι σημερινές δήλωσες της Άγγελα Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο η οποία έκανε λόγο για την ανάγκη να ενισχυθεί η αλληλεγγύη στην ΕΕ και η ενότητα.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1286 δολ.