Οικονομία

Φορολογικά κίνητρα για "μετανάστες" του Brexit ετοιμάζει η κυβέρνηση

Χάρτης Ευρώπης

Φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση εταιρειών του κλάδου παροχής υπηρεσιών, αλλά και για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την υποδοχή "μεταναστών" του Brexit, αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές Νοεμβρίου η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Capital.gr, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ελληνική κυβέρνηση να ανοίξουν γραφεία στην Αθήνα ή να επεκτείνουν την υφιστάμενη παρουσία τους μετά την 1η/1/2021, όταν λήγει η μεταβατική περίοδος της M. Βρετανίας μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ και ασχέτως της έκβασης της συμφωνίας για το Brexit.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει την παροχή ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης για περίοδο μέχρι και δεκαετίας στις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που θα θελήσουν να μεταφερθούν από το City στην Αθήνα, δημιουργώντας και θέσεις εργασίας στην εγχώρια αγορά.

Σημειώνεται ότι μήνες συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Ην. Βασιλείου για τους όρους του "διαζυγίου" έχουν περιορίσει μεν τις διαφορές, εντούτοις μπορεί να κινδυνεύσουν εμπορικές σχέσεις ύψους ενός τρισ. ευρώ εάν το Λονδίνο δεν υποχωρήσει στο θέμα της αλιείας, του ισότιμου ανταγωνισμού και του μηχανισμού επίλυσης διαφορών. Τα τρία αυτά επίμαχα σημεία έχουν έως τώρα αποτρέψει μια συμφωνία, με τις επιχειρήσεις και τις αγορές να είναι ολοένα και πιο ανήσυχες, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της έκτης μεγαλύτερης στον κόσμο οικονομίας και του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου.

Καθώς η όποια συμφωνία για το Brexit δεν επηρεάζει τον τομέα των υπηρεσιών και επιπλέον φαίνεται ότι δεν υπάρχει "αντίπαλον δέος" για το "πρώην" City του Λονδίνου (δεν διαφαίνεται ότι το Παρίσι ή η Φρανκφούρτη θα αποτελέσουν το αποκλειστικό διάδοχο χρηματοπιστωτικό κέντρο με εκεί μεταφορά της έδρας των χρηματοοικονομικών κολοσσών του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου), η Αθήνα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Κορυφαίες τράπεζες, όπως η HSBC που είναι η μοναδική ξένη τράπεζα που δεν εγκατέλειψε ποτέ την Ελλάδα όταν όλες οι ξένες τράπεζες αποχώρησαν η μία μετά την άλλη, η Citigroup, η Deutsche Bank, καθώς και επενδυτικοί οίκοι όπως η Morgan Stanley, η Goldman Sachs, η Nomura και άλλοι, θα μπορούσαν να αποκτήσουν έδρα στην Αθήνα και να ακολουθηθούν και από άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου τομέα υπηρεσιών.

Πηγή: capital.gr

Οικονομία

e-ΕΦΚΑ: Σε ισχύ η ρύθμιση των 72 δόσεων

ΕΦΚΑ

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα η νέα ρύθμιση για τους πληγέντες από την πανδημία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η οποία επιτρέπει τον διακανονισμό των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και να έχουν διαβιβαστεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού των οφειλών για 767.645 μη μισθωτούς για το χρονικό διάστημα από 01.01.2020 έως 30.09.2021, η ένταξη των οποίων στο ΚΕΑΟ ξεκίνησε επίσης από 01.12.2021. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι οφειλές Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου–Μαΐου 2020, που είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης, δεν εντάσσονται στην εν λόγω ρύθμιση, καθώς δεν θεωρούνται ληξιπρόθεσμες. Η περίοδος αναστολής είσπραξης αυτών των οφειλών λήγει στις 31/12/2021.

Νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ -Οι 8 μεγάλες αλλαγές που έρχονται
«Ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθείται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζεται από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό, έχει δημιουργηθεί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων», επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από την πιστοποίηση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρήτη - Μετάλλαξη Όμικρον: Με ήπια συμπτώματα στο σπίτι του ο ασθενής

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Καταγγέλουν μειωμένο αριθμό οικίσκων

 

ESPA BANNER