Οικονομία

Ευρωζώνη: Στις 54,9 μονάδες διαμορφώθηκε ο σύνθετος δείκτης PMI τον Ιούλιο

 Δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επέστρεψε σε μέτρια ανάπτυξη τον Ιούλιο καθώς ήρθησαν κάποιοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για να ανακόψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού αλλά η ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα,

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit, που θεωρείται καλός δείκτης για την υγεία της οικονομίας, σκαρφάλωσε στις 54,9 μονάδες τον Ιούλιο από τις 48,5 τον Ιούνιο, συγκριτικά με την αρχική εκτίμηση για 54,8 μονάδες. Για τέσσερις μήνες, ο δείκτης βρισκόταν κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η συνολική ζήτηση αυξήθηκε στην ευρωζώνη και η αισιοδοξία βελτιώθηκε αλλά οι επιχειρήσεις και πάλι προχώρησαν σε μείωση του προσωπικού τους. Ο δείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στις 46,5 μονάδες συγκριτικά με τις 43,2 του Ιουνίου.

Καθώς χαλάρωσαν τα μέτρα περιορισμού, οι άνθρωποι πήγαν σε μπαρ και εστιατόρια, με τον δείκτη PMI για τον τομέα των υπηρεσιών να ανέρχεται στις 54,7 μονάδες από τις 48,3, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2018, αν και χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 55,1 μονάδες.

Οικονομία

Στο τραπέζι αλλαγές στα εργασιακά τον Νοέμβριο

υπουργείο Εργασίας

Αντίστροφη μέτρηση το πολύ ενάμιση μήνα έχει ξεκινήσει για την ψήφιση και εφαρμογή της νέας εργασιακής μεταρρύθμισης με αιχμή τις υπερωρίες, το ωράριο και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν  πως το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα στον ιδιωτικό τομέα, προγραμματίζεται να έρθει σε δημόσια διαβούλευση το αργότερο έως την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, ενώ η ψήφισή του αναμένεται στο α' δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως από εργοδοτικούς κύκλους έχουν πέσει στο τραπέζι των πρώτων επαφών με το υπουργείο Εργασίας προτάσεις, μεταξύ άλλων, σε 3 βασικά πεδία.

Το πρώτο πεδίο αφορά το "καθεστώς" των υπερωριών. Έχει τεθεί ζήτημα αύξησης του ορίου των υπερωριών, κατάργησης της διαδικασίας έγκρισής τους από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και εξόφλησής τους με μη χρηματικούς όρους (π.χ. ημέρες επιπλέον αδείας) και, έτσι, της μείωσης του κόστους τους. Το δεύτερο πεδίο αφορά το ωράριο, όπου υπάρχει εισήγηση για ευελιξία με πρωτοβουλία του ίδιου του εργαζομένου, χωρίς όμως την καταστρατήγηση του 40ωρου. Κατά τρίτον, το πεδίο των αλλαγών αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, και συγκεκριμένα την ψηφιοποίηση των μητρώων μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Δηλώσεις Μητσοτάκη - Βρούτση 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει πως "λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι, στο πώς κατανέμουν τον χρόνο τους. Χωρίς αυτό, σε καμία περίπτωση, να σημαίνει κατάργηση του 8ώρου". Επίσης, τόνισε πως "λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση στο γεγονός ότι ένας συνδικαλιστικός νόμος, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, είχε ψηφιστεί το 1982, χρειάζεται επιτέλους κάποιον ουσιαστικό εξορθολογισμό".