Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερωτηματικά για την αξιοποίηση των υπολοίπων 23 αεροδρομίων

aerodromio.jpg
 clock 23:59 | 11/06/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport-Slentel, στο προσκήνιο έρχεται η αξιοποίηση των εναπομεινάντων 23 αερολιμένων της περιφέρειας.
Στο ΤΑΙΠΕΔ, εξετάζουν τους πιθανούς τρόπους επενδυτικής αξιοποίησης, με το εγχείρημα,να παρουσιάζει υψηλό βαθμό δυσκολίας. Και αυτό επειδή, αξιοσημείωτος αριθμός των 23 αεροδρομίων, δεν παρουσιάζει υψηλά έσοδα ή τουριστική κίνηση, είναι ζημιογόνα, γεγονός που αποθαρρύνει την προσέλκυση επενδυτών.
Στα 23  αεροδρόμια η κατάσταση είναι περιπλοκότερη, καθώς, τα μεγέθη σε πολλά από αυτά δεν είναι ικανά για να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα αεροδρόμια της Καλαμάτας, της Αράξου και των Ιωαννίνων εμφανίζουν προοπτικές που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αξιοποίησή του. Το αεροδρόμιο, εξάλλου, "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, κατά το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος, εμφάνισε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση (+75,4%) επιβατικής κίνησης.
Αυτό της Αράξου είναι οριακά κερδοφόρο, ενώ θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τις εμπορευματικές μεταφορές. Σημαντικές προοπτικές παρουσιάζει και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όπου ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών ανήλθε τον Απρίλιο σε 8.464 άτομα. Ωστόσο, τα έργα ανακατασκευής που υλοποιούνται στο αεροδρόμιο αποτελούν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου.

Πάντως, σύμφωνα με παλαιότερη αξιολόγηση του ΤΑΙΠΕΔ:
ομάδα οκτώ μικρών αεροδρομίων σε Αλεξανδρούπολη, Άραξο, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Νέα Αγχίαλο, Λήμνο, Χίο και Κάρπαθο, τα οποία, έχουν ανάγκη από επενδύσεις ύψους 26 εκατ. ευρώ.
15 ακόμη εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζονται ως "αεροπορικοί σταθμοί” θα έπρεπε να απορροφήσουν επενδύσεις 14 εκατ. ευρώ. Αυτές βρίσκονται στη Σητεία, τα Κύθηρα, το Καστελόριζο, την Ικαρία, τη Νάξο, την Κάσο, την Πάρο, την Κάλυμνο, τη Σκύρο, την Λέρο, την Αστυπάλαια, την Καστοριά, την Μήλο, τη Σύρο και την Κοζάνη.
Οι δύο αυτές ομάδες αεροπορικών εγκαταστάσεων, που θα μπορούσαν συνολικά να απορροφήσουν επενδύσεις της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου της επιβατικής κίνησης, με το υπόλοιπο 90% να εντοπίζεται στα 14 περιφερειακά (Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας, Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου) που θα αναλάβει να αναβαθμίσει η Fraport-Slentel.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis