Οικονομία

Επιστροφή αναδρομικών σε 200.000 συνταξιούχους

συνταξιουχοι

Το υπουργείο Εργασίας εξασφάλισε το «ναι» των δανειστών και η παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ επανυπολογίζεται, ώστε στις επικουρικές του Μαΐου να επιβληθεί με τις προβλεπόμενες προσαρμογές.

Με την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων Μαΐου έρχεται το βήμα διόρθωσης των κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στις επανυπολογισμένες επικουρικές συντάξεις και σταδιακής επιστροφής των αναδρομικών ποσών στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με ασφαλείς του «Έθνους της Κυριακής», το υπουργείο Εργασίας εξασφάλισε το «πράσινο φως» από τους δανειστές και η παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ επανυπολογίζεται, ώστε στις επικουρικές συντάξεις του Μαΐου να επιβληθεί με τις απαραίτητες προσαρμογές. Αυτό σημαίνει πως 200.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές τους οι οποίες εκτιμάται πως μπορεί να φτάνουν κατά περίπτωση έως και τα 30 ευρώ στο μηνιαίο ποσό. Κατά μέσο όρο η αύξηση κυμαίνεται στα 16 ευρώ. Ταυτόχρονα δρομολογείται για τους επόμενους μήνες και η επιστροφή των αναδρομικών ποσών, καθώς η εν λόγω διόρθωση ανατρέχει στο καλοκαίρι του 2016.

Το όφελος από την αναδρομική διόρθωση του ΑΚΑΓΕ ποικίλλει ανάλογα με την αρχική μεικτή σύνταξη και τον συντελεστή επανυπολογισμού που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου το καλοκαίρι του 2016. Το ζήτημα ξεκινά από το νόμο 3986 του 2011 ο οποίος προέβλεπε κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση 3-11% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου ανάλογα με το ύψος της μεικτής σύνταξης. Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κράτηση. Με το νόμο Κατρούγκαλο όλες οι επικουρικές επανυπολογίστηκαν, χιλιάδες μειώθηκαν με συγκεκριμένα κριτήρια ενώ κάποιες έπεσαν κάτω από τα 300 ευρώ. Διόρθωση στις κρατήσεις και αναδρομικά ποσά φαίνεται πως δικαιούνται τώρα όσοι είχαν μείωση μεγάλη ή μικρότερη, στο μεικτό ποσό της επικουρικής, αλλά δεν είχαν μείωση στο καθαρό ποσό από τον επανυπολογισμό.

Οι δικαιούχοι
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως στους δικαιούχους ανήκουν συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ) τραπεζοϋπάλληλοι της Αγροτικής, ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών, τελωνειακοί, χημικοί όπως επίσης και χιλιάδες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις συνταξιούχων από άλλα επικουρικά ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ. Τα μεγαλύτερα ποσά, λόγω και των μεγαλύτερων κρατήσεων που είχαν, φαίνεται πως προκύπτουν για πρώην τραπεζοϋπαλλήλους, για δημόσιους υπαλλήλους, πρώην εργαζόμενους στη ΔΕΗ, σε ασφαλιστικά ταμεία και Οργανισμούς.
Πηγή πληροφοριών: Έθνος

Οικονομία

Την Παρασκευή η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους καλλιτέχνες

αποζημίωση

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου θα πληρωθούν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 17,7 εκατ. ευρώ για συνολικά 33.547 πληρωμές δικαιούχων για την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2021 καθώς και για προηγούμενους μήνες του 2020 και του 2021 (υπόλοιπα), σε συνέχεια υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Σε απόγνωση οι καλλιτέχνες - Αλλάζουν... νομό κι επάγγελμα για να ζήσουν

Υπουργείο Εργασίας: Νέες υπηρεσίες στον τετραψήφιο αριθμό 1555

Κοινωνική ασφάλιση: Οι 6 αλλαγές που ετοιμάζονται

ESPA BANNER